Skocz do zawartości

sklep + początek pozycjonowania forum

Saviour

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam sklep na ponad 15tyś artykułów i właśnie chcę założyć do niego forum (postawione na IP.Board) czy dobrym pomysłem będzie aby do pozycjonowania forum stworzyć zaplecze narazie ok 20 stron dobrych, tematycznych bez automatów (albo z niewielkim ich udziałem) i np. po prawej stronie zamieścić na nich dział "Dyskusje na forum" 10-15 ostatnich postów oraz oczywiście w treści linkować forum jak i sklep. Czy to będzie miało sens w/g Was ...

Jeszcze będą rzecz jasna pozatym jakieś dodatkowe mocne linki oraz ręczne precle, katalogi

Czy w sklepie na każdej podstronie bezpośrednio linkować do forum.

Mam nadzieję że pomożecie sensownie ułożyć plan rozwoju pozycjonowania.

A może zacznij od totalnej optymalizacji serwisu pod kątem nazw produktu. Co jest ważne:

- nagłówki H

- title

- adres podstrony

- nazwa produktu w opisie nawet kilka razy

- podlinkowanie wewnętrzne produktów po nazwie

- dobry tekst reklamowy w decription z nazwą produktu

Jak zrobisz forum przy sklepie będziesz miał tylko kłopoty. Ludzie będą najczęściej narzekać jak coś nie tak z zamówieniem.

Zacznij tak jak mówi kadzielawski od optymalizacji a później podlinkuj każdą z kategorii, podkategorii jakimś systemem wymiany linków (lepiej zadziała niż katalogi, stracisz mniej czasu, wystarczy mała ilość) tak aby się ładnie wszystko zaindeksowało co w przypadku 15.000 produktów już będzie stanowić jakiś dobry początek. Ludzie będą w dużej mierze wchodzili po nazwach produktów.

Jednocześnie linkujesz stronę główną z katalogów, precli, zaplecza a później to samo z kategoriami. Postaraj się aby kategorie miały dobry opis, a w opisie odnośniki do podkategorii. W produktach rób odsyłacze do innych produktów tego samego typy, tego samego producenta i tak dalej. Każde zdjęcie dobrze opisuj nazwą produktu.

W międzyczasie tworzysz dobre , tematyczne zaplecze.

Nie zapomnij o mapie strony ze spisem wszystkich kategorii.

PS. Czy czasami nie zboczyliśmy z rematu? Chodziło ci o pozycjonowanie tego forum czy również sklepu?

...

CO do forum to ja bym nie łączył tego ze sklepem.

Możesz ewentualnie od czasu do czasu w jakimś produkcie dać odnośnik do forum na zasadzie "zobacz opinie na forach", a z forum zadbaj aby się pojawiły odnośniki do sklepu. Ale nie łącz tych dwóch rzeczy bo forum stanie się mało wiarygodne.

Serdeczne dzięki za odpowiedzi i jednocześnie przepraszam za brak odpisu lecz miałem nieoczekiwany wyjazd....

trochę wasze wypowiedzi wprowadziły nie ukrywam zamieszania u nas :unsure: Gdyż patrząc na projekt naszego pomysłu od wewnątrz nie dostrzega się pewnych spraw.

W gruncie rzeczy napiszcie mi czemu uważacie forum przy sklepie za chybiony pomysł, gdyż obserwuję podobne przy innych sklepach i całkiem dobrze sobie radzą, wiadomo że nie dogodzi każdemu ;)

Nie wiem czy portal tematyczny/blog ma sens w tej chwili gdyż rynek jest ogarnięty przez paru "gigantów" i raczej ciężko wgryźć się w ten tort, a tworzenie o tej tematyce portalu wymaga dużych nakładów i pracy, co gdyby miało się przełożyć na np. 500 userów dziennie nie miałoby sensu.

Wiem że w tych sprawach nie ma wróżek i ciężko powiedzieć więc mam nadzieję że mogę sobie z Wami podyskutować.

Wracając do samego pozycjonowania to, cały sklep był pisany od zera więc wydaje i się dobrze i przyjaźnie napisany pod wyszukiwarki także nagłówki, title, adresy podstron itp wydają się być prawidłowe.

Czy mogę tutaj podać link do sklepu do oceny w/w parametrów ?

Głównym celem forum miało być promowanie sklepu i szczerze mówiąc mam coraz więcej pytań co do skutecznego pozycjonowania sklepu i mniej odpowiedzi ;) a forum to czytam od ponad roku (w tym ok 1m-c b.b.intensywnie) i chcę właściwie podjąć koki do działania

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności