Skocz do zawartości

Działalność gospodarcza, a konto adSense

stojacy_kon

Rekomendowane odpowiedzi

W jaki sposób założyć konto w adSense w przypadku prowadzenia działalności gospodarczej.

Działalność gospodarcza zarejestrowana jako:

NAZWA NAZWISKO I IMIĘ

Czy konto może być tylko na nazwisko i imię (dla kogo to będzie miało znacznie? Czy przelew dojdzie wtedy na konto firmowe?).

Czy należy zaznaczyć, że rejestruje się firma czy też osoba fizyczna?

Ja, żeby nie mieć ewentualnych problemów z US, napisałem w tej sprawie go googla. Otrzymałem w odpowiedzi email jak przeprowadzić procedurę zmiany nazwy użytkownika. Nie pamiętam jak to było. Chyba przysłali wzór maila (tekst oświadczenia) jakie trzeba do nich wysłać. Zrobiłem jak napisali i mam teraz konto na firmę.

Jestem w identycznej sytuacji - do tej pory zarabiałem na os. fiz., a teraz mam działalność gospodarczą - doszła mi nazwa firmy i tego nie da się edytować w Panelu AdSense, napisałem już w tej sprawie do centrum pomocy, zobaczymy co i jak...

W ogóle współpraca z Google, TradeDoubler, Zanox - to same kłopoty na linii US-podatnik. Sam nie wiem jak to wszystko pozałatwiam - mam ponad 20 tys. zł zarobione w tym roku jako os. fizyczna i w US nie potrafili mi odpowiedzieć jednoznacznie jak to zalegalizować, rozliczyć. Doszło do tego, że muszę się samoopodatkować tzw. PIT-53.

Teraz kiedy mam firmę jest prosciej - płacę księgowej i wymagam :P

Wedlug mnie nie musisz zmieniac nazwy. W koncu firma to Ty a nazwa firmy to Twoje imie i nazwisko (ten dodatek jest w zasadzie nie wiele istotny). Konta w adsense mozesz miec teraz dwa, na osobe fizyczna i na firme :P Przynajmniej ja tak mam i nie ma problemu.

pozycjonuj.png

od strony adsense tak to wyglada->https://www.google.com/adsense/support/bin/answer.py?answer=10163&topic=12752. Nie ma w sumie dla nich wiekszej roznicy czy Twoja firma zarejestruje sie jako konto indywidualne czy firmowe. Wiec czemu nie miec takiego i takiego ? !!!

a od strony polskiego prawa to przeciez prowadzisz dzialalnosc pod swoim imieniem i nazwiskiem i tak wlasnie rozliczasz sie z google. wiec nie ma problemu :blink:

Edit: chociaz z 2giej strony w zasadach jak dobrze pamietam stoi ze mozesz miec tylko 1 konto :D Jednak konto firmowe i indywidualne traktowane sa przez google osobno w momencie kiedy jedno masz na siebie a drugie na firme :)

Edit2: jest takze mozliwosc otrzymania zgody od google na otworzenie drugiego konta na te same dane B) wystarczy napisac do nich maila :)

pozycjonuj.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności