Skocz do zawartości

Jak sie odtsać do DMOZ

djurek

Rekomendowane odpowiedzi

Wiecie jak sie d0stac do tego katalogu.Próbowałem już ze 5 stronami ze 3 razy i nic,nawet po 4 miesiacach.

A no i jeszcze jeden katalog www.darb.pl wiecie jak tam sie wpisać?

niektore katalogi moderowane sa w takiej formie:

administratorowi nie chce sie sprawdzac wpisow wiec w jakis dzien np. piatek otwiera dodawanie bez moderacji i tak mu site pęcznieje.

forum zdrowotne - dodaj ogłoszenie za darmo!

naprawiasz elektronikę? - dodaj ogłoszenie za darmo!

masz kwiaciarnię? - dodaj ogłoszenie za darmo!

Dostaniesz się jak moderator będzie miał dobry humor i ewentualnie nie konkurujesz z nim w serpach. Dawniej było tak, że moderatorami byli właściciele stron i mało konkurencji przepuszczali. Prawda jest taka, że na KAŻDĄ stronę można było coś znaleźć. Teraz może się to zmieniło choć wątpię.

Dzień bez afery na PiO jest dniem straconym :)

small_logo_footer.jpg

Próbujemy dodać strony od roku i nic. Prawdopodobnie katalog umiera, bo kiedyś można było zapytać o przyczynę na ich forum, jednak od kwietnia jest ono wyłączone.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Z DMOZem jest trochę dziwnie bo po pierwsze każdą kategorią zarządzają inni moderatorzy - na dodatek część z nich posiada serwisy o tematyce identycznej do działu który moderują hehe. To pierwszy problem. Drugi to fakt że na przyjęcie strony czeka się nawet rok i jest to raczej standard. Wreszcie trzecia najważniejsza kwestia to nasz serwis - nie wystarczy że jest "ładny" i dobrze podlinkowany. Najistotniejsze jest to by był bogaty w unikalna treść - najlepiej portal istniejący w sieci dłuższy czas. Pisząc to opieram się na własnych doświadczeniach - podam 1 przykład - miałem jedna stronę klanową zrzeszającą niewielka ilość ludzi, mimo wszystko serwis był dobrze podlinkowany a i graficznie się wyróżniał (kilka wygranych konkursów) - niestety cała treść strony składała się z pojedynczych newsów i statystyk (liga, lista graczy itd.). Próbowałem dodać stronę kilka razy na przestrzeni 2 lat - bez szans. Jakieś pół roku temu przerobiłem gruntownie stronę stawiając na tej samej domenie serwis o identycznej tematyce jednak jako portal z recenzjami, poradnikami, tekstami, web 2.0 itd. - kolejne zgłoszenie - efekt po miesiącu strona w katalogu.

Jest więc w tym trochę loterii ale generalnie trzeba trochę ambicji i cierpliwości żeby się tam dostać.

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

djurek -> czy warto ? Zawsze dodatkowy link - tym cenniejszy że podstrony z kategoriami DMOZ (tego oryginalnego ;)) mają wysoki pagerank.

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

Jestem redaktorem kilku kategorii DMOZ. I powiem tak: dostać się do katalogu jest równie prosto jak być lubianym przez gógla - czyli mieć wartościową stronę z unikalną treścią, stosującą się do wytycznych (a jakże) katalogu DMOZ. Z tą różnicą, że Gógla da się oszukać, DMOZa - raczej nie.

Po pierwsze - strona zgłoszona do dobrej (odpowiedniej dla niej) kategorii (przy okazji sprawdź na dole czy ma ona redaktora - jeżeli nie ma - możesz się zawsze zgłosić).

Po drugie - strona MUSI być wartościowa - kilka frazesów i puste forum na stronie zapewni Ci wywalenie z poczekalni do katalogu DMOZ.

Po trzecie - strona NIE MOŻE być w budowie.

Tyle tak ogólnie.

Że niemal zacytuję Matta Cuttsa "Rozwijaj swoją stronę i myśl robiąc ją tak jakby DMOZ(gógiel) nie istniał. Strona ma być dla ludzi a nie dla katalogu (gógla)" ;)

Jeżeli obiektywnie stwierdzasz że Twoja strona nadaje się do katalogu, zgłoś ją ponownie, poszukaj redaktora, który opiekuje się kategorią (jeżeli takiego nie ma możesz się na niego zgłosić lub poszukać redaktor kategorii wyższej) i wyślij mu zapytanie czy przeglądał poczekalnię w ostatnim czasie. Lepiej nie przesyłaj mu adresu swojej strony, bo z ludźmi różnie bywa, może się poczuć urażony i być zawistny ;) ale na pewno zaintryguje go to na tyle by zredagować należne mu kategorie :)

bo oni nie wysyłają informacji o odrzuceniu/dodaniu. Ja sobie dawno temu dałem spokój, szkoda czasu. Jedną stronę mi się udało dodać i to tylko dla tego, że udało mi się na maila skontaktować z moderatorem.

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

w sumie to nie sądzę byś miał jakąś odpowiedź dostać. sam nie dodawałem nigdy strony do DMOZ więc nie wiem czy się dostaje ale nie sądzę.

Czy ją usunął - nie wiem - nie mam możliwości sprawdzenia innych kategorii niż moje. Mógł nie zrobić nic, mógł ją usunąć z poczekalni lub przesunąć do poczekalni innej kategorii jeżeli uznał że ta nie był właściwa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności