Skocz do zawartości

STATLINK.pl

adek

Rekomendowane odpowiedzi

Nie korzystam ani nie zarabiam na statku, więc taka sugestia "z boku",

ocena strony na podstawie pr to dziecinada, to już trust flow majestico jest chyba 10x bardziej wiarygodny.

Nie rozumiem czemu większość obecnych systemów wogóle liczy pr :):)

Tani, szybki i niezawodny hosting, już od 35zł rocznie  - Webhosting1st

Sklep z częściami do laptopów.

A nie powinno być czasem tak:

- ktoś zgłasza domenę PR6

- administracja sprawdza czy PR ma "potwierdzenie" w bl?

Jeśli "potwierdzenie" jest to ok, jeśli nie to wylot z systemu lub np. jedna gwiazdka.

Myślę, że administracja jest świadoma konieczności zmian i w końcu PR zostanie zastąpiony. Trzeba mieć też świadomość, że PR jest fundamentem punktacji w systemie i jego zmiana zatrzęsie statlinkiem.

Podzielę się swoimi spostrzeżeniami na temat aktualnej sytuacji w statlinku.

Zrobiłem prosty test 10k punktów przydzieliłem na 1 projekt, linki tylko ze stron page rank > 0. Przydzieliło linków 750

około 30% linków to linki na stronach typu:

-archiwa dat: 2014/04/14, dat-2015-10-05 itp.
-tagi: tag/, slowo/, s/, w/ i inne literki alfabetu
-archiwa: page/2, kategoria/kredyty/page/8,
-kategorie: category/, kategorie/, category/bez-kategorii
-wyniki wyszukiwań: search/, s/

Czyli najzwyklejszy w świecie duplicate content, którego nie powinno się indeksować
Sądząc po archiwach dat, strony w systemie są już wiekowo stare, a więc nie jedno przeżyły..

Korzystając z operatora inurl posprawdzałem również parę domen jak wygląda ich podlinkowanie. 3 losowe domeny z pr 4

96048657104436412467.jpg

87136588493251131484.jpg

19409836392732825786.jpg

Aby było jasne, jest to podlinkowanie domen głównych z page rank 4, bogato co nie?

Test wykonałem po to aby dowiedzieć się czemu ostatnio wtopiłem 400zł/mc przez 3 mc na punkty, a zwróciło się 10-20zł.

Podsumowując to, że domena na zielonym pasku ma 4,5 cz 6 nie znaczy, że jest lepsza od domen z pr 0, a nawet bym powiedział taka domena jest gorsza od nowej domeny bez przebiegu.

Póki jeszcze działało przydzielanie na domenach pr 0, to efekty nie powiem były dobre, ale ostatnie miesiące przydziela śmieszne ilości na tych domenach.

Zapraszam do dyskusji

Edytowane przez marcin777
  • Like 1

bogato co nie?

Przy takim podlinku domen, to tam pies z kulawą nogą nie wejdzie, a co dopiero mówić o robocie Google, dlatego mocy nie ma, bo Google tych linków nie widzi, ale ja już o tym problemie pisałem wcześniej. Dla mnie jest to logiczne, ostatnia aktualizacja PR była 2 lata temu w grudniu, więc domena ma pewnie tylko stare linki sprzed 2 lat, w większości wymarłe + jakieś linki ze stron typu mapadomen. To jest tak jakby płacić za wypożyczenie ferrari, a w środku był silnik od malucha.

Ja tam jednak trochę rozumiem chłopaków od Statlinka czemu nie robią zmian w systemie. System cały czas jest oparty o Page Rank, jakby to teraz zmienili byłby nagle lament wydawców, że im lecą punkty, bo jednak różnica jest w punktacji, np.

Ktoś teraz ma strony Pr 4, daje mu 10 tysięcy punktów i przy takim podlinku co wskazaliście po wprowadzeniu Statranka strona dostanie punktów z 1 tysiąc, różnica jest 9 tysięcy punktów. Na jednej domenie jeszcze nie do końca to widać, ale przy 100 domenach różnica jest już ogromna, ktoś generował 1 mln punktów, nagle się okaże, że mu będą zasoby generowały 100 tysięcy punktów, zarabiasz 10 tysiecy, a tu nagle masz 1000 złotych, biznes pada. Takich osób jest myślę wiele, ba nawet wiem, że są osoby co tylko się z statlinka utrzymują, dla nich byłby to cios w samo serce, nie jako uśmiercenie ich biznesów, pomijam fakt, że taki wydawca powinien mieć tego świadomość i nie opierać swojego biznesu o jedno źródło...ale to temat na inną dyskusję.

W mojej opini najlepszym modelem byłoby rozdzielenie starych zasobów od nowych, bo nie ukrywajmy nie da się tego połączyć. Do starych zasobów nie były by przyjmowane nowe strony, bo chyba każdy wie, że pr to teraz ściema jedna wielka. Nowe zasoby oparte tylko o Statranka i odejście od PR. Sami użytkownicy zdecydują wtedy z których zasobów chcą korzystać, czy starych, czy nowych. A wydawcy będą mieć czas, aby przygotować się na zmiany i zrozumieć, że nie wystarczy tylko postawić stronkę dodać do systemu i o niej zapomnieć (95% przypadków), a do strony nie prowadzi żaden link, ale pr nie poleci bo aktualizacji nie ma.

Sam używam statlinka oraz jestem wydawcą i wiem jak się to odbywa, wiem też jaka kiedyś była moc z systemu, a jaka teraz jest, cena punktów też to nie jako weryfikuje widzę często oferty 8zł-10zł za 1000 punktów, były czasy, gdzie punkty były 2 razy droższe.

Szybki i sprawdzony serwer do GSA, CS czy ZennoPostera - SolidSeoVPS

Przecież taka zmiana nie musi nastąpić z dnia na dzień czy godziny na godzinę. Statlink powinien już lata temu się tym zająć, więc nie ma sensu rozpaczać. A co jeżeli jednego dnia Google przy aktualizacji zmieni z automatu widoczny PR dla wszystkich stron na 0? Czemu nie - skoro nie jest aktualizowany, możliwe że go wyczyszczą i nie jest to wcale niemożliwy scenariusz.

Zmiany powinny zostać 1. zapowiedziane, 2. skonsultowane z wydawcami generującymi powyżej jakiegoś progu punktowego, 3. wprowadzane po kilku miesiącach, aby każdy mógł się na to przygotować. I tyle. I trzeba było się tym zająć ponad 2 lata temu...

• Like 2

Według mnie powinien zostać przedstawiony nowy plan naliczania punktów i te punkty według nowych zasad powinny być wyświetlone w panelu dla każdej strony. Każdy będzie mógł sprawdzić ile stron będzie musiał dobudować lub zdobyć nowych linków by utrzymać swoje zasoby na poziomie. A przejście na nową punktacje np. za 2 miesiące, nie będzie zaskoczenia dla sprzedawców i "zawirowań" w systemie.

Dziwi mnie, że właściciele nijak się do tego problemu nie odniosą tutaj. Nie ma co ukrywać, że moc spadła, część błędów jest wytykana tutaj na forum, a reakcji żadnej. Wprowadzane są jakieś nowe parametry definicji linków, a kluczowe kwestie pozostają niezmienione. Nie tylko na tym forum widać niezadowolenie z obecnej sytuacji i jeżeli wydawcy nie stracą punktów nagle przy zmianie ich naliczania to stracą stopniowo jak system już nie będzie dawał efektów w ogóle. A z tymi efektami jest coraz gorzej...

Obecnie system jest bardziej zrobiony pod wydawców aniżeli użytkowników, ja mam porównanie z tym co kiedyś system dawał, a z tym co obecnie jest. Wiem gdzie leży problem i chyba prawie każdy to widzi. Wystarczy przejrzeć podlinkowanie domen w systemie aby wysunąć daleko idące wnioski. To jest tak jak z tymi katalogami na przechwyconych domenach z pr, niby pr 5, a wpis w nim jest nic nie warty.

Wielka szkoda potencjał systemu ogromny, obecnie wykorzystywany na może 5% tego co było kiedyś.

Ale to można chyba powiedzieć, że wina leży po stronie wydawców. Jednak spełniają oni wymogi systemu, to dlatego nic z tym nie robią... 

Wszystko o zdrowym odżywianiu i odchudzaniu - dietaiodchudzanie.pl 

Jakatorebka.pl - znajdź swój pomysł na idealny prezent. 

Wszystko o laptopach - grupaemiter.pl

Zgadzam się z @janekszeryf. Oprócz podstron z duplicate content (tagi) obecne promowanie stron z PR zabija ten system. Nie rozumiem po co wydawcy mieli by dbać o dobre podlinkowanie i wzmacnianie serwisów skoro bez żadnej włożonej pracy koszą pieniądze za stare strony postawione na często nic nie wartych domenach. Poza tym takie strony mają większe prawdopodobieństwo obecności w disavow skoro przez tyle lat się obracają w systemie (ale to akurat szczegół). Naprawdę czas to zmienić i mogę się założyć, że efekty będzie widać szybko - napływ nowych stron do systemu, które przy wyeliminowaniu konieczności ich podmiany (następny niezrozumiały dla mnie pomysł) będą w końcu odpowiednio podlinkowane.

Edytowane przez janpos