Skocz do zawartości

STATLINK.pl

adek

Rekomendowane odpowiedzi

Ale Janekszeryf, ja się z Tobą w 100% zgadzam. Mnie to nie zaboli, bo moje strony tam mają sporo linków i pamiętają jeszcze czasy, kiedy BL były obowiązkowe. Mnie boli to, że naprawdę upycham treścią, a tymczasem inni robią jak mówisz. Koszty artykułów są bardzo wysokie w stosunku do ceny punktów. 

Mówiąc wprost, jeżeli ktoś będzie mi płacił 20 zł za 1k punktów, gdzie główną rolę odegra wysokiej jakości treść + podlinkowanie, to niech to wprowadzą teraz. Byleby nie opierać linków na parametrach, na których opiera się MJ, bo mnie na ręczne, mocne linki pod stata już nie starczy czasu, środków i chęci.

Edytowane przez IntoTheRain

Zgadzam się z @janekszeryf. Oprócz podstron z duplicate content (tagi) obecne promowanie stron z PR zabija ten system. Nie rozumiem po co wydawcy mieli by dbać o dobre podlinkowanie i wzmacnianie serwisów skoro bez żadnej włożonej pracy koszą pieniądze za stare strony postawione na często nic nie wartych domenach. Poza tym takie strony mają większe prawdopodobieństwo obecności w disavow skoro przez tyle lat się obracają w systemie (ale to akurat szczegół). Naprawdę czas to zmienić i mogę się założyć, że efekty będzie widać szybko - napływ nowych stron do systemu, które przy wyeliminowaniu konieczności ich podmiany (następny niezrozumiały dla mnie pomysł) będą w końcu odpowiednio podlinkowane.

jak ktoś bazuje na tagach itp to leci Ci site z wartościowym contentem

Ale to można chyba powiedzieć, że wina leży po stronie wydawców. Jednak spełniają oni wymogi systemu, to dlatego nic z tym nie robią...

powiem kolego, że masz kiepską wiedzę co robią wydawcy co nie. Wiadomo, zawsze znajdą się jakieś kwiatki, ale jaki masz efekt kupna domeny z dobrym PR a BL 1-5 ? a taki, że po miesiącu leci Ci site i zamiast 300 podstron masz 20. Empirycznie sprawdzone.

IntoTheRain wiesz wolę zapłacić 20zł za 1000 punktów z których będzie moc niż obecnie płacić 10zł za 1000 punktów z których żadnego pożytku nie ma. Wiem, że to was zaboli wydawców, bo wystarczyło stronki postawić zgłosić do systemu i kosić kasę za punkty, ale sorry, mam ci pokazać efekty linkowania obecnie statlinkiem? Statlinkiem linkuje od początku jego istnienia bodajże 2007 rok, pamiętam też jakie efekty robiło się jak był wymóg podlinkowania, a jak teraz jest.

Oczywiście należy też zrobić porządek z tagami i innymi bajerami na nabijanie treści i powoli zastąpić współczynnik treści czym innym, albo ustalić sztywne reguły, podam przykład

jeden wydawca kupi 100 artykułów po 3000 znaków, a drugi kupi 100 artykułów po 1000 znaków da w sidebarze tekst 5000 znaków i ma współczynnik 1.0. Takie rzeczy powinny być zakazane i ostrzeżenia powinny lecieć, kto się nie dostosuje to aut z systemu, stronki te muszą wyglądać normalnie

sorry ale miejscami piszesz głupoty, troche to wygląda jakby linkowanie domen było lekiem na całe zło itp. Nie oszukujemy od 2007 roku rynek i pozycjonowanie zmieniło się diametralnie. Więc pisanie jak to super było kiedyś ze statlinkiem jest średnie. Też z kiedyś wbijałem "konto firmowe" statlinkiem na pierwsze miejsce ;)

dzisiaj? zapomnij i doskonale wiesz że nie wynika to ze "słabości" systemu

Mili Państwo troszkę cierpliwości zmiany są wprowadzane nawet jak ich nie widzicie, przygotowujemy system pod grubsze zmiany w tym oczywiście odejście od PageRank. Zastanawialiśmy się czy nie wprowadzić metod przejściowych w odchodzeniu od PageRank ale stwierdziliśmy że będzie z tym więcej zachodu niż to warte dojedziemy na PageRank'u do uruchomienia Statrank tak będzie mniej problemowo. Ale są też zmiany które widać choćby powiązane z odejściem od PageRank wprowadzone niedawno Frazy Kluczowe. Jak wiemy aktualnie anchor nie koniecznie musi być wymowny tematycznie stąd frazy które pomogą nam lepiej trafiać i przygotować Statrank, zachęcam do uzupełniania fraz kluczowych dla Linków. Damy lepsze statystyki dostawcom zaplecza by mogli trafniej przygotowywać zasoby pod potrzeby linkujących, możliwość wprowadzenia wielu anchorów do jednego Linka, zapewniam że myślimy głównie o linkujących, nasza orientacja zawsze była na nich skupiona i to się nie zmienia. Zawsze też jesteśmy otwarci na Wasze sugestie także zapraszamy do zgłaszania uwag i pomysłów.

EDIT: Statrank będzie sam z siebie motywował do podlinkowania zasobów ;)

mam nadzieję, że będziecie współpracować przy tworzeniu statranku z użytkownikami (wydawcami) i dacie na przygotowanie się minimum 3-6 miesięcy (trzeba przeanalizować skąd brać i jakie linki, co daje dobry efekt, a jednocześnie nie rozwali stron...)

Swoją drogą jak już chcecie używać jakiegoś sensownego narzędzia to trzeba je rozbudować o troche więcej wskazników i je ze sobą powiązać. Chociażby ilość linków wychodzących ze strony w odniesieniu do wszystkich podstron/zaindeksowanych podstron, BL, historia domeny, staż itp. Nie jestem zwolennikiem używania majesticseo bo niestety ale mam sporo mocnych linków do kilku domen których nie łapie ms. Jeśli mamy zdobywać linki poprzez nawalanke w celu zdobycia bl np w ms to średnio. Nie tędy droga.

Podajcie pls kiedy chcecie coś zmieniać ;)

sorry ale miejscami piszesz głupoty

I pisze to wydawca, a nie użytkownik, który oczekuje od 3-6 mc na przygotowanie do zmian, może od razu rok dajmy wydawcą na zmiany, a użytkownicy niech płacą za punkty. To co piszesz nie jest odzwierciedlone w rzeczywistości, wydawcy nie linkują stron bo nie ma takiego wymogu, a bardzo łatwo to sprawdzić, zresztą w tym temacie są przedstawione przykłady.

Coco_jambo twoje argumenty zupełnie do mnie nie przemawiają.

Niech po informują miesiąc wstecz i wystarczy.

Podlinkowanie nie jest wielkim problemem. Najważniejsze to wynosić tych, którzy maja DC i inne kwiatki. Ją zainwestowalem dużo w teksty i dobrze aby ktoś to docenił.

• Like 1

sorry ale miejscami piszesz głupoty

I pisze to wydawca, a nie użytkownik, który oczekuje od 3-6 mc na przygotowanie do zmian, może od razu rok dajmy wydawcą na zmiany, a użytkownicy niech płacą za punkty. To co piszesz nie jest odzwierciedlone w rzeczywistości, wydawcy nie linkują stron bo nie ma takiego wymogu, a bardzo łatwo to sprawdzić, zresztą w tym temacie są przedstawione przykłady.

Coco_jambo twoje argumenty zupełnie do mnie nie przemawiają.

Widzę, że jesteś ulubieńcem wybiera określonych słów z całego kontekstu, ale spoko ostatnio to modne w telewizji. Jestem także użytkownikiem, ale czasy opierania się tylko i wyłączenie statlinikiem minęły jakieś 2 lata temu, czy tego chcesz czy nie. Mam klientów którzy korzystają z systemu 2-3 lata i ciągle są, nie narzekają.

Co do terminu dostosowania: myślimy o systemie globalnie, przyszłościowo czy w kontekście x miesięcy?? jeśli mamy myśleć długoterminowo, to właśnie warto się zastanowić co jest dobre dla systemu a co nie. Zrobić jakieś testy i sprawdzić co daje efekt. Twój tok rozumowania ograniczania się do szybkiej nawalanki linkami byle za miesiąc w MS była duża cyfra, a to jest rozwiązanie połowiczne (nazwę to delikatnie). Dlatego proponuje 3-6 miesięcy, raz że testy a dwa ze trzeba się przygotować na dostosowanie. Myślisz że nabicie BL w ms to 2 tygodnie?? najpierw podlinkuj, potem system musi to złapać - czas minimum miesiąc. Jeśli chce zrobić coś sensownego to trzeba na to minimum 3 miesiące. Sporo osób po setki domen a to trwa. Pewnie nawet nie wiesz, ale ostatnio przy akceptacji domen z PR0 w statlinku też były testy w zamkniętym gronie i bynajmniej nie trwało to tydzień czasu.

Wracając do tematu linkowania jak masz kiepsko podlinkowaną domenę to masz mały site, niestety ale tak jest bo sam się na tym przejechałem.

a tak btw (do wszystkich), czytam jakiś lament w ostatnich postach: jaki to statlink jest zły, blee i w ogóle. sorry to jest SWL, nie oczekujmy wodotrysków, każdy z kupujących rżnie sprzedających byle mieć najniższą cenę, odbija się to na jakości, coś w tym dziwnego?? Śmieszą mnie teksty "mogę płacić za pkt 20 zł ale oczekuje jakości"... jeśli ktoś ma dobre pieniądze i oczekuje czegoś SENSOWNEGO to wybiera zamknięte blogi, systemy a nie statlinka, ewentualnie bierze go jako uzupełnienie. Po raz kolejny kupujący mają zbyt duże wymagania do tego co chce płacić, ale standard. I na koniec, żebye nie było nie jestem zwolennikiem nic nie robienia, dla dobra wszystkich ;)

ograniczania się do szybkiej nawalanki linkami byle za miesiąc w MS była duża cyfra, a to jest rozwiązanie połowiczne 

ja podlinkowując zaplecze nawet zaspamowanymi księgami gości dofollow widzę że linki  są "mocniejsze" aniżeli z zaplecza co ma mało linków

testowałem Statlink standard i gold niedawno  i również przyznaję że efekty bardzo mizerne

jestem przekonany że gdyby wydawcy podlinkowali strony nawet niezbyt wysokiej jakości blastami "moc" Stalinka była by większa

Edytowane przez s_matysik

ograniczania się do szybkiej nawalanki linkami byle za miesiąc w MS była duża cyfra, a to jest rozwiązanie połowiczne 

ja podlinkowując zaplecze nawet zaspamowanymi księgami gości dofollow widzę że linki  są "mocniejsze" aniżeli z zaplecza co ma mało linków

testowałem Statlink standard i gold niedawno  i również przyznaję że efekty bardzo mizerne

jestem przekonany że gdyby wydawcy podlinkowali strony nawet niezbyt wysokiej jakości blastami "moc" Stalinka była by większa

pewnie masz rację i jestem jak najbardziej za.

Jedna kwestia to linkowanie stron (bo pewnie tego jest za mało) druga kwestia to statrank. Podlinkowanie to kwestia dyskusji, kompromisu dwóch stron, wprowadzenia w życie i późniejszego egzekwowania. Jeśli chodzi o statrank jestem za podejściem żeby usiąśc przemyśleć i potem wdrażać, niż szybkie działania/linkowanie na siłę tylko po to żeby była dobra cyfra. To nikomu nie da wymiernego efektu.

Podpinając do systemu stronę słabo podlinkowaną otrzymujemy komunikat "NIE SPEŁNIA WYMOGÓW Niespełnione wymogi: Niewystarczająca ilość parametru BackLinks ... data usunięcia z systemu w przypadku niespełnienia warunków: 2015-11-10 "

Później podlinkownie nie jest już sprawdzane.

Może na początek wprowadzić obowiązek utrzymywania backlinków również dla stron już podpiętych do systemu ?

W tej chwili system sprawdza backlinki tylko w chwili podpinania strony do systemu. Później backlinki mogą zostać zdjęte lub naturalnie z biegiem czasu zniknąć.

W efekcie mamy to na co najbardziej narzekacie, czyli na strony będące już w systemie, słabo zaindeksowane i z małą ilością BL.

Mam klientów którzy korzystają z systemu 2-3 lata i ciągle są, nie narzekają.

Jest wiele osób co ciągle linkuje katalogami i preclami mimo, że nie ma efektów, robią to z przyzwyczajenia.

sorry to jest SWL, nie oczekujmy wodotrysków,

W takim razie po co z niego korzystać? I pisze to sprzedawca punktów :)

każdy z kupujących rżnie sprzedających byle mieć najniższą cenę, odbija się to na jakości, coś w tym dziwnego??

Dobre, klient płaci za coś tyle ile jest warte, jakby system działał jak należy, to wierz mi ciężko by było punkty kupić.

jeśli ktoś ma dobre pieniądze i oczekuje czegoś SENSOWNEGO to wybiera zamknięte blogi, systemy a nie statlinka, ewentualnie bierze go jako uzupełnienie.

Wszystko co piszesz wygląda jak antyreklama systemu którego jesteś uczestnikiem

Po raz kolejny kupujący mają zbyt duże wymagania do tego co chce płacić, ale standard.

Kupujący po prostu oczekują linków na dobrych zaindeskowanych miejscówkach czy tak trudno to zrozumieć? Nie rozumiesz podstawowego sedna sprawy o którym ciągle piszemy w tym temacie, napiszę więc to jeszcze raz:

Link na stronie pr 6 z przechwytu jest ileś tam razy więcej wart od linku na stronie pr 0(wskażnik Page Rank ostatnio był aktualizowany 2 lata temu), tymczasem w rzeczywistości jest on tyle samo wart, albo i mniej niż link na nowo zarejestrowanej domenie, która jest czysta historycznie, i jest to jej pierwsza rejestracja. Opieranie wartości strony o Page Rank w końcówce roku 2015 jest największym błędem systemu i chyba nikt co do tego nie ma żadnych wątpliwości.

• Like 1

Coco-jambo wnioskując z tego co napisałeś:

Statlink nie nadaje się do pozycjonowania, wobec tego mam pytanie po co go używać?

-Do indeksacji? Są systemy do tego stworzone i nie są one SWL, gdzie można indeksować 300 tysięcy linków miesięcznie za 100zł, w statlinku za 100zł dostaje się około 600 linków, spróbuj tymi linkami zaindeksować 1000 linków w miesiąc...
-Do podlinkowania zaplecza? Są dużo lepsze metody podlinkowania i mniej kosztowniejsze. Po za tym zaplecza się nie pozycjonuje.

Po tym co napisałeś tylko utwierdziłeś mnie, że zmiany są konieczne i to jak najszybciej.

Z takim podejściem wydawców daleko się nie zajedzie.

Po raz kolejny kupujący mają zbyt duże wymagania do tego co chce płacić, ale standard.

Przepraszam, że mamy jakiekolwiek wymagania, płacąć kilkaset złotych miesięcznie za punkty czego można oczekiwać?

Do każdego swojego ogłoszenia o sprzedaży punktów proponuję abyś dopisywał:

"sorry to jest SWL, nie oczekujmy wodotrysków"

Sprzedaż wzrośnie o jakieś 500%

PS:

Wyszło na to, że wszystko to wina kupujących punkty, przez nich cena punktów jest niska, przez to wydawcy robią słabe strony, nie podlinkujowują domen i stosują tricki z duplikacją treści.

Wszakże jakby cena punktów za 1000 oscylowała w granicach 30-40zł to wydawcy pewnie by umieszczali na stronach teksty specjalistyczne, kupowali zdjęcia i każdą z domen podlinkowali co najmniej katalogami z listy Cezziego.

• Like 2

Panie i Panowie, wprowadzany przez nas statrank będzie miał nie tylko na celu całkowite wyjście z PageRanku i zaktualizowanie oceny. Statrank to także monitorowanie mocny nacisk na BL dodawanych zasobów. Z tym linkowaniem zasobów do tej pory zawsze był dylemat, wyznaczymy za niską granicę to nikt nie będzie się przykładał, za wysoką będą blastować spamem strony i trochę koło się zamyka. Statrank wykluczy nam ten problem.