Skocz do zawartości

STATLINK.pl

adek

Rekomendowane odpowiedzi

Na stronie stata pisze, że szybkość przydzielania linków zależna jest od podlinkowania strony - to prawdziwa informacja czy haczyk na tych, co nie linkują?

Gwiazdki to spory problem Statlinka, owiany tajemnicą...

dlaczego użytkownicy nie mogą wybrać sobie linkowania ze stron po tym ważnym dla systemu parametrze? Nawet nie chcę sobie wyobrażać co trzeba zrobić żeby mieć 5 gwiazdek.

Pewnie moderator ocenia, czy strona jest zrobiona "ewidentnie z myślą o żywym człowieku" czy "ewidentnie z myślą o robocie Google'a". U mnie pięć gwiazdek dostały duże serwisy, z dużą ilością treści tworzonej bez użycia synonimizatora i podobnych wynalazków, na starych domenach, z dużą ilością linków naturalnych. Trafiło się również średniej wielkości forum dyskusyjne.

Mam też na koncie kilka kwiatków z kategorii "bardziej zapleczówka niż strona dla człowieka". Takie strony posiadają u mnie 3 gwiazdki.

Wydaje mi się więc, że jest tu stosowane swego rodzaju "kryterium naturalności witryny".

Cytat z ich strony (trochę nieaktualne, bo nawiązujące do PR, ale zawsze coś)

Przykładowe progi oceny Stron przez Moderatora:

1 gwiazdka - domena z Pr 0, unikalny tekst, skromna grafika (1 zdjęciowa). Ocenianie tez będą tak strony z dużą ilością tagów, nazwy domen mniej dopasowane do treści.
2 gwiazdki - domena z Pr1 lub większy, reszta jak w przypadku gwiazdki 1 lub serwis z Pr 0 ale domena dopasowana treścią do nazwy domena, treści bardziej pisane pod użytkownika (serwis informacyjny), układ strony bez błędów, opcjonalnie komentarze, grafika powiązana z artykułem dla kolejnych podstron.
3 gwiazdki - domena z Pr1 lub większym, treść serwisu dopasowana do nazwy domeny, treści bardziej pisane pod użytkownika (serwis informacyjny), układ strony bez błędów, estetyczne wykonanie, większa ilość podstron, grafika powiązana z artykułem dla kolejnych podstron, ew nieduże forum , blogi.
4-5 gwiazdek - domena z Pr1 lub większym, mocne parametry, serwis na wysokim poziomie, strony firmowe, sklepy internetowe, blogi, fora dyskusyjne (realne , nie wystarczy nabić 50 postów i zainstalować skrypt), bardzo dobre strony zapleczowe które są nie do odróżnienia od realnych serwisów, treści powiązane z nazwą domeny. 

Pełne źródło

https://statlink.pl/73,o-systemie

I tak pewnie jest, sprawdziłem kilka czerwonych fraz i siedzą dalej w serpach. Tak było zawsze i teraz jedynie jesteśmy o tym informowani?

• 3 tygodnie później...