Skocz do zawartości

STATLINK.pl

adek

Rekomendowane odpowiedzi

Robimy porządek z traktowaniem Kategorii przez algorytm. Niedługo będzie o tym szersze info w Aktualnościach. Chcemy wyeliminować "upychanie" ponieważ jest to jeszcze zaszłość starego algorytmu gdzie założeniem była monotematyczność domeny, dzisiaj często domeny są wielotematyczne, dopasowujemy się więc do aktualnych realiów. Od strony Użytkowników Linkujących można się spodziewać większego rygoru w przestrzeganiu kategorii, od Strony Wydawców należy się spodziewać mniejszego obłożenia linkami podstron oderwanych od tematycznego zapotrzebowania systemu.Tu dzięki dla ABMD który zwrócił nam uwagę na problem, niektórzy Użytkownicy znając tą przypadłość systemu ręcznie ją korygują co im pozwala pisać że robią TOPY Statlinkiem, nie wszyscy jednak mają tą świadomość, znajomość narzędzia i przez to umiejętność korzystania z niego, postanowiliśmy to wyeliminować będzie to na pewno działało stymulująco na obydwie grupy Użytkowników zarówno Linkujących jak i Wydawców.

Tak podkręcamy StatRank systematycznie od dołu czyli bardzo słabe zasoby z SR1 zostają przepisane na SR0, jeżeli ktoś bazuje na niskich SR może spodziewać się spadku punktacji, góry tj SR>1 nie ruszamy.

Co do wcześniejszego komunikatu o tematyczności fraz, chodzi o to że podstrony frazowe (reagujące w serpach na frazy) powinny być spójne tematycznie z frazą na którą reagują, w przeciwnym przypadku będą pomijane, słowem treść podstrony reagującej w serpach na "rowery górskie" nie może być o lodówkach. Frazy mają być promowane realną treścią.

Edytowane przez Noel
uzupełnienie

System reklamy i promocji w internecie - Statlink.pl

Godzinę temu, Noel napisał:

podstrony frazowe (reagujące w serpach na frazy) powinny być spójne tematycznie z frazą na którą reagują

Czy proces sprawdzania już ruszył? Jak długo odbywać się będzie aktualizacja? Czy po przeliczeniu zasobów na nowo zostanie podana o tym informacja?

Mam wiele wątpliwości związanych z tą zmianą. Przykładowo mamy tekst o lodówkach, w komentarzach wywiązuje się dyskusja i w treści wypowiedzi padają słowa: adwokat, opony, chwilówki, kredyt. Podstrona sama wchodzi na te słowa kluczowe.

Osobiście uważam, że strona jest mocna i dodając ją do systemu liczę na punkty. W statlinku jednak, nawet jeśli podstrona zajmie na frazę "kredyt" top10 strona zostanie zakwalifikowana do SR0 i nie otrzymam za nią punktów.

Edytowane przez Seo tekst

Generalnie idea jest jak najbardziej dobra, niestety pytanie brzmi na jakiej podstawie algorytm stwierdzi czy tresc jest tematyczna ???

Inne pytania to czy link "rowery gorskie " z podstrony ktora reaguje na ta fraze bedzie kosztowal wiecej czy tyle samo co z podstrony nie reagujacej ale tez z kategori turystyka czy sport ?

ps

Ze wszystkim mozna przedobrzyc, pamietajmy ze w systemie jest tysiace tresci naturalnie pisanych a nie pod konkretne frazy. Zeby sie nie okazalo ze nagle stat przerodzi sie w katalog podstron na 5tys fraz bo to z naturalnoscia nie bedzie mialo za duzo wspolnego...

Edytowane przez Kiler

Dnia 3.09.2017 o 14:48, Dralik napisał:

@up piszemy o systemie, czy o moich prywatnych stronach ? (jak już tak personalnie chcesz się przepychać to przypomnij sobie jak jak jeszcze jakiś czas temu oferowałeś seło na oferia)

Odbijasz piłeczkę bardzo nieudolnie :)

Wracając do systemu, największy problem polega właśnie na tym, że Ci co najmniej płacą mają największe pretensje o jakość ...

E: tanio to wcale nie oznacza, że poniżej aktualnej ceny rynkowej :) 

Trochę trafiłeś z Twoim argumentem w nieodpowiedniego człowieka. 

Masz pretensje, że Adam wchodzi Ci na prywatę, ale Ty to zacząłeś, pisząc, że szuka punktów o 20% taniej. Więc nie rozumiem Twojej, prywatnej wycieczki w jego stronę? 

Druga rzecz, że zmiany takie są dobre. Link na stronie niezwiązanej tematycznie ze stroną linkowaną - niewiele daje. 

Czyli uwazasz ze link z podstrony ktora rankuje na dana fraze jest tylko wart wtedy kiedy jest tematyczny ? A co jest wyznacznikiem jego tematycznosci ?

Chyba sam google ocenil jego tematycznosc i powiazanie z fraza skoro umiescil ta podstrone w rankingu na danej pozycji ? 

@IntoTheRain napisałem mu jak jest i tyle :) Prawda czasami boli.
Co do moich stron, no cóż skoro przynoszą dochód to nie wiem czego się czepiać, najwidoczniej klienci piszący o pkt statlink nie widzą w tym problemów, ba nawet Adam nie widział bo przecież pisał mi kilkanaście razy (zawsze wtedy kiedy nikt pkt nie miał) i jak mu podawałem cene to mówił, że inni kasują tyle i tyle, a co mnie to obchodzi ile inni kasują ? Nigdy z nim do interesu nie dojdzie bo za darmo to ja mu pkt nie sprzedam, przynajmniej nie wtedy kiedy nikt inny ich nie ma, a wartość swojej pracy znam :)

15 minut temu, Kiler napisał:

Czyli uwazasz ze link z podstrony ktora rankuje na dana fraze jest tylko wart wtedy kiedy jest tematyczny ? A co jest wyznacznikiem jego tematycznosci ?

Chyba sam google ocenil jego tematycznosc i powiazanie z fraza skoro umiescil ta podstrone w rankingu na danej pozycji ? 

Uważam, że link do strony o pożyczkach powinien pochodzić ze strony chociaż w minimalnym stopniu powiązanej z finansami. Pamiętaj, że Google flaguje tematyczność stron. 

DOkladnie w minimalnym stopniu chociaz powiazanej z finansami. Nie znaczy to ze strona na ktorej link ma pan Adam musi byc o pozyckach, moze byc o debecie, moze byc o kredytach lub leasingu, lub sytuacji makroekonomicznej w Kenii, ale jesli ma wzmianke o pozyczce i z tego powodu google ja rankuje to znaczy ze ma moc na to haslo i kropka. Wydawalo mi sie ze SR ocenia strony po tym rankingu i zapotrzebowaniu i przydziela linki. Dlatego tez nie do konca rozumiem obecne zmiany ktore rozumiem jako karanie podstrony o makroekonomi w Keni za to ze jest wysoko na haslo pozyczki...

• Like 1

Ale Kiler, właśnie o to chodzi, żeby jego link, prowadzący do strony pożyczkowej, znalazł się na stronie w kategorii tematycznej: finanse. Na stronie, która w jakimkolwiek stopniu powiązana jest z finansami, a nie, na stronie o wpływie faz księżyca na rybołówstwo. 

Tego nie neguje, strony powinny byc w jednej tematyce. I dajac link w kategorii powinnismyw takiej otrzymac.

Po prostu chetnie bym sie dowiedzial jak admini to rozwiazali zeby znowu nie bylo sraczki w systemie bo ostatnio potracilem kupe linkow... jak byl update stat ranka...

• 4 tygodnie później...

Słabsze frazy da się trochę podbić, nawet linkując ze stron z SR 0. Koszt punktowy niewielki, a i tak strona typu "stawiam bloga na wordpressie, moja morda w świat się niesie" potrafi podnieść się w SERP-ach nawet o kilkadziesiąt oczek. Jak z trudniejszymi frazami - tego niestety nie wiem, nie miałem możliwości tego sprawdzić, gdyż jako wydawca ponoszę obecnie duże straty w wyniku ciągłego podkręcania parametrów przez adminów. Na horyzoncie jakoś nie widać niestety, aby sytuacja miała się szybko ustabilizować.

Tylko wiesz jaki jest problem ? To jest jedna kategoria. Jeśli system działa według kategorii to szansa na przypasowanie jest prawie równa 0. Chociaż Leon kiedyś pisał, że system jest inteligentny i niby potrafi to rozróżnić i doda poprawnie szukając tagów, które wcześniej wpisaliśmy podczas dodawania linka. Ogólnie nie wiem co teraz admini robią, ale to wszystko idzie w złą stronę, a mocy jak nie było tak nie ma ... aż jestem ciekawy czy w ciągu najbliższych 14 dni stracę jakieś 100k czy zyskam.