Skocz do zawartości

STATLINK.pl

adek

Rekomendowane odpowiedzi

Potwierdzam mam projekty w ktorych nieukrywajac nie zalezy mi na silnym dopasowaniu linka a jedynie na jego publikacji system nie przydziela nic przez dwa tygodnie, to raczej standard. Czasy gdy mozna bylo ustawic przydzielenie linka raz na dzien poszly dawno w niepamiec :(

W dniu 11.05.2021 o 02:20, Noel napisał:

Zachęcam użytkowników zainteresowanych sprawdzeniem co dzisiaj potrafi Statlink

Postanowiłem tak zrobić i jestem bardzo rozczarowany:

-przydzielanie nowych linków to jakieś nieporozumienie, zrobiłem projekty gdzie jedyne wymagania to SR (np 0-5, 6-10), efekt taki, że nie przydzieliło wymaganej ilości

-ustawienia dziennego przyrostu przy takim wolnym przydzielaniu nie ma najmniejszego sensu, mam projekty gdzie po tygodniu, gdzie przy dziennym przyroście 20 linków przy frazie mam przydzielone 3 linki

W efekcie ponad połowa punktów zakupionych przeze mnie została niewykorzystana.
Nie chce nawet myśleć co by było gdyby w projektach były dodane inne wymagania jak np. określone frazy itp.

Jak poprawicie szybkość i efektywność przydzielania, tak jak było dawniej to wrócę i ponownie przetestuję, .

Edytowane przez marcin777

marcin777 podaj proszę na priv jakiś identyfikator abym mógł to przeanalizować. Zakładam że obecna efektywność może być ograniczona ponieważ wycięliśmy przez ostatnie 2 miesiące wymierną część zasobów które stosowały metody których strona reklamodawcza nie lubi, jednak jesteśmy w kontakcie z wydawcami, zasoby są odbudowywane. Kluczowy dla mnie jest identyfikator do analizy!

Edytowane przez Noel

System reklamy i promocji w internecie - Statlink.pl

W dniu 11.06.2021 o 09:57, marcin777 napisał:

...mam projekty gdzie po tygodniu, gdzie przy dziennym przyroście 20 linków przy frazie mam przydzielone 3 linki

W dniu 13.06.2021 o 13:57, karolex napisał:

Specjalnie na potrzeby testu, puściłem 2 projekty, @Noel podesłałem na pw id projektów, pkt są wolne więc nic tylko przydzielać linki w tych projektach.

Panowie wyjaśnijmy sobie coś, w Statlinku rzecz nie polega na masowym przydzielaniu, może kiedyś było to praktyczne i wtedy Statlink bił rekordy ilościowe, dzisiaj filozofia robienia seo jest zgoła inna i staramy się za nią nadążać. Nie problem jest masowo przydzielać Linki, problem jest przydzielać je precyzyjnie i oszczędnie dbając o unikalność i kilka innych rzeczy, to staramy się robić w Statlinku. Przytoczony przykład 3 linków na tydzień to jakaś skrajna pomyłka ale nic więcej nie mogę powiedzieć ponieważ nie doczekałem się przykładu.

Od drugiego kolegi doczekałem się przykładu dziękuję szacunek i tam sytuacja jest taka że utworzonych jest w przykładowym projekcie 30 Linków do tej samej domeny z przyrostem dziennym 20 co sumarycznie daje 600 przydzieleń dziennie z oczekiwaniem docelowym 1200 Linków do jednej domeny w 2 dni w zawężonym przedziale StatRank do 0-2, ustawionej pełnej unikalności domen wydawczych. Po dwóch dobach system przydzielił >500. Czy to wymaga dalszego komentarza?

Przy okazji chciałbym tu zwrócić uwagę, że żaden Link nie ma zdefiniowanych Fraz Kluczowych co jest w Stalinku podstawą dobrego targetowania i wbrew poniższemu cytatowi definiowanie Fraz Kluczowych nie ogranicza lecz zwiększa wydajność przydzieleń a jednocześnie celność trafień. 

...Nie chce nawet myśleć co by było gdyby w projektach były dodane inne wymagania jak np. określone frazy itp.

Bardzo gorąco zachęcam do zapoznania się z zakładką Optymalizacja Reklamodawcy w której staramy się naprowadzić na właściwą metodologię używania Statlinka, może zastosowanie kilku prostych zasad poprawi postrzeganie wyników działania systemu.  Sukcesywnie będziemy uzupełniać tą zakładkę o kolejne sugestie.

Jak poprawicie szybkość i efektywność przydzielania, tak jak było dawniej to wrócę i ponownie przetestuję.

Dawne czasy nigdy nie wrócą, można spróbować innych systemów może tam linki są dopychane na tych samych domenach tak aby wywiązać się z zadeklarowanej ilości, zasoby systemów są skończone i czarów tu nie ma lecz prosta arytmetyka j.w. W Stalinku wiemy gdzie przydzielamy Link i dlaczego, domyślnie nie powielamy czegoś co już jest widoczne chociaż dla chcących świadomie linkować masowo pozostawiamy do dyspozycji parametr unikalności. Zaznaczamy jednak że nie tolerujemy w systemie praktyk depozycjonerskich.

Dodam że ogólnie w systemie robimy duże porządki, wymusiliśmy na Wydawcach oczyszczenie sporego udziału zasobów na których zagalopowali się w technikach niemile widzianych w naszym systemie, kolejne oczyszczanie jest w trakcie, zwiększyliśmy unikalność przydzieleń, wdrażamy nowy wskaźnik jakości oraz nowe metody algorytmiczne o których niedługo jeszcze szerzej wspomnimy, pracujemy nad uzupełnieniem efektów oczyszczania. Proces przemiany trwa, po okresie marazmu który zapanował jakiś czas temu dzisiaj pomysłów mamy więcej niż jesteśmy w stanie na bieżąco wdrażać, zmiany koncepcyjne muszą się przetestować, przemielić zasoby itd. ale pełni nowej werwy działamy ile się da ;)

7 godzin temu, Noel napisał:

Od drugiego kolegi doczekałem się przykładu dziękuję szacunek i tam sytuacja jest taka że utworzonych jest w przykładowym projekcie 30 Linków do tej samej domeny z przyrostem dziennym 20 co sumarycznie daje 600 przydzieleń dziennie z oczekiwaniem docelowym 1200 Linków do jednej domeny w 2 dni w zawężonym przedziale StatRank do 0-2, ustawionej pełnej unikalności domen wydawczych. Po dwóch dobach system przydzielił >500. Czy to wymaga dalszego komentarza?

Czemu tak duże ilości? Już wyjaśniam jak to wygląda w praktyce. Wziąłem z listy 20 pierwszych linków z tego projektu: 

Cache stron:

088b0fcd1d9c0.jpg

Total keywords i total traffic z ahrefs, cache sprawdzany ręcznie. 

Przy okazji chciałbym tu zwrócić uwagę, że żaden Link nie ma zdefiniowanych Fraz Kluczowych co jest w Stalinku podstawą dobrego targetowania i wbrew poniższemu cytatowi definiowanie Fraz Kluczowych nie ogranicza lecz zwiększa wydajność przydzieleń a jednocześnie celność trafień. 

Używałem przy wcześniejszych projektach frazy kluczowe, efekt był taki, że nawet przy ogólnych frazach dostawałem malutki procent pokrywający się z frazą.

można spróbować innych systemów może tam linki są dopychane na tych samych domenach tak aby wywiązać się z zadeklarowanej ilości

Absolutnie się nie zgodzę, używam też innego polskiego SWL(którego nie chcę w tym temacie reklamować.) i jak wybieram unikalność domen to dostaję unikalne domeny.

Przy tworzeniu projektów sugeruję się ilością domen w systemie, a jest informacja, że w systemie jest ponad 5000 domen. Chyba, że większość z tych domen jest w 100% obłożona linkami, lub po prostu nieaktywna. 

Jeżeli więc wybierasz unikalność bo przydzielenia maja być unikalne to chyba nie oczekujesz wybierając 1/8 zakresu SR otrzymać ilość unikalnych przydzieleń na poziomie licznika domen.

Funkcjonalność targetowania po frazach jest młoda, krzewimy świadomość wydawców w tym zakresie zasoby powoli dopasowują się do nowego modelu działania także spodziewam się tu progresywnej poprawy, w zależności od popularności fraz które stosujesz trafień będziesz miał więcej lub mniej, zwracam jednak uwagę że dopasowywanie do fraz jest realizowane algorytmem dodatkowym który mocno rozwijamy, nie wpływa on na podstawowe przydzielanie a jest wartością dodaną także do zastanowienia czy mimo wszystko z tego nie korzystać. Poza tym wybierając frazy warto skorzystać z podpowiedzi fraz ponieważ czasem wybór frazy nie jednakowej ale blisko spokrewnionej spowoduje że otrzymasz linki na podstronie w serpach z kontekstem wciąż pasującym do targetu.

22 minuty temu, Noel napisał:

Jeżeli więc wybierasz unikalność bo przydzielenia maja być unikalne to chyba nie oczekujesz wybierając 1/8 zakresu SR otrzymać ilość unikalnych przydzieleń na poziomie licznika domen.

Hmm, ale ja celowo stworzyłem 2 projekty. 1 projekt SR 0-2, 2 projekt SR 3-10, podesłałem je przecież w pw. Na dzień dzisiejszy przydzieliło więc razem, na mniejszej ilości niż 1/5 systemu.

Pozostaje więc pytanie czemu system nie przydziela linków na pozostałej ilości domen?

Edytowane przez karolex

Ponad to co napisałem o założeniach jakościowych na pewno nie pozostaje bez znaczenia też fakt czyszczenia systemu, dużo rozdaliśmy fejków warunkowych, w wielu przypadkach wydawcy musieli usunąć wymierne ilości podstron, nie pisałem chyba jeszcze że wycinamy tagi, tu też algo się wdraża jest to proces postępujący, mam nadzieję że zmiany o których piszę są postrzegane jako pozytywne, na pewno cierpi na tym w jakimś stopniu wydajność ale statystyki globalne mam w normie tak czy inaczej będę ten aspekt dalej analizował i dzięki za te 2 przykłady są dla mnie cenne.

• 3 tygodnie później...

Od wczoraj strona Statlinka w ogóle mi się nie ładuje. Przeglądarka czeka i czeka, Chromidło w końcu wypluwa timeout error, w Firefoksie ładuje bez końca i załadować nie może. Sprawdzane na dwóch łączach (światłowód od UPC i LTE od Playa) i kilku urządzeniach.