Skocz do zawartości

STATLINK.pl

adek

Rekomendowane odpowiedzi

Nie rozumiem tych narzekań, system w pierwszej kolejności ma być skuteczny i w tym kierunku wydają się iść poczynania administracji, trzeba pochwalić.

Do maruderów: co z tego że system będzie przyjmował strony z 1BL i spamem w treści jak będzie nie skuteczny, koszt zrobienia strony będzie znacznie mniejszy ale nie będzie też chętnych na kupienie punktów.

Jeśli wymagania idą do góry to jest szansa, że cena też może(ale nie musi).

@Leon, Adek - Wy odpowiadacie za system i jeśli widzicie, że są potrzebne zmiany to w porządku. Ale tak się składa, że zamawiałem strony w firmie Setugo mniej więcej w tym samym czasie co ten list referencyjny. Wtedy to były super strony, a teraz osoby które je mają, wykorzystały Wasze zaufanie jak pisze Leon?? Ja tu widzę winę po obu stronach, Wy zrzucacie natomiast ją na nas użytkowników.

Jeśli te zmiany zmieniłyby punktację stron o jakieś 10-15% to da się jeszcze przeżyć, ale za bardzo nie widzę żadnych konkretów. Jakbyście napisali czego można się spodziewać i kiedy oraz czego od nas oczekujecie to by było fajnie. Bo w tej chwili nie wiem czy zmiany wejdą jutro/za tydzień/za miesiąc, ile mniej więcej straci/zyska się. Poza tym z tego co czytam teraz może zacząć się "patologia" w drugą stronę. Jeśli dotąd się unikało WP itd., to teraz wszyscy się na nie przerzucą bo są lepiej punktowane?

Może określcie jasno jakich stron oczekujecie, jakich proporcji tekstu itd. Bo tak się okaże, że my się dostosujemy do nowego współczynnika, zamiast do Waszych oczekiwań.

I to jest głos rozsądku w tej dyskusji na którym nam zależy. Musimy się porozumieć ponieważ wszyscy razem tworzymy ten system a do nas Administratorów dodatkowo należy utrzymywać rozwój systemu na odpowiednim torze. My również tworzymy zaplecze do systemu jako zwykli Użytkownicy i te same zasady dotykają nas, ale jak pisze lords uczestnicząc w systemie musimy mieć świadomość wspólnego dobra poza swoim własnym to nam wszystkim wyjdzie na dobre i pozwoli czerpać korzyści z systemu długofalowo, zarówno linkujący jak i zapleczowcy będą mieli korzyść z rozwoju systemu w kierunku jakości/skuteczności.

goszczu pisząc o zaufaniu miałem na myśli producenta stron (nie Użytkowników dalszych), który otrzymał od nas list referencyjny traktujący o wysokiej jakości produkowanych zasobów i używa go w obronie przed zmianami mającymi zwiększyć jakość, przecież w ten sposób sam sobie zaprzecza, zaprzecza również naszym referencjom które na tamten czas były słuszne dziś już nie koniecznie. Stąd mowa o utracie zaufania zwłaszcza gdy jakość tworzonych zasobów spadła do absolutnego wyżyłowanego minimum, taka specjalizacja nie zasługuje na nasze referencje bylibyśmy niefair w stosunku do Użytkowników którzy referencje otrzymali i trzymają wysoki poziom zasobów nawet ponad średnią systemową!!

Wracając do meritum, udostępnimy niebawem kolejne informacje, które pozwolą oszacować skalę zmian i przygotować się do nich na spokojnie. Wprowadzenie nowego współczynnika w życie planujemy na drugą połowę stycznia. Informacje te znajdują się już na naszym wewnętrznym forum od jakiegoś czasu także proponuję przenieść tą dyskusję spowrotem tam https://www.statlink.pl/forum/viewtopic.php?t=1922

Niech wola porozumienia, rzeczowa dyskusja i spokój nas prowadzi ;)

EDIT: Zelżenie wypowiedzi :)

Edytowane przez Noel

System reklamy i promocji w internecie - Statlink.pl

Noel, tylko ja nie rozumiem. W całym tym chaosie wywołanym zmianami ja nie podnoszę żadnego krzyku w "obronie" jak to mówisz starych zasad. Ni to mi one grzeją ni to mi one parzą, bo po prostu da się więcej contentu na strony i tyle. Ceny wzrosną zarówno u nas jak i u konkurencji, tyle. Punktami nie handluje (marne grosze mam na koncie i okazjonalnie wynajmuje) to nie stracę na tym nic. Dla mnie zmiany in plus. Im system lepszy tym więcej klientów zamawia.

Strony cały czas (od dwóch lat chyba, albo nawet od trzech, już tam nawet nie pamiętam) robimy tak samo, dostosowując się do wymogów systemu. Ale tak, masz rację, strony odchudzamy z kodu jak się da, żeby nie musieć oszukiwać systemu i klientów lewym contentem i jednocześnie sprzedać strony po cenach rynkowych. Wprowadzacie zmiany w systemie, my się grzecznie dopasowujemy, zawsze tak było.

Dziwna ta zmiana podejścia :) że jak, że teraz Setugo jest bebe przez te zmiany Waszego algo i to na nas ma się skierować gniew ludu? ;)

Ale tu nie ma żadnej zmiany podejścia, to nie jest tak że jest bebe przez te zmiany w systemie, tylko odwrotnie - zmiany są przez to że jest bebe w systemie. Stojąc na straży jakości w systemie staramy się reagować na zjawiska niekorzystne dla systemu i to wszystko, przy tym zależy nam na każdym Użytkowniku i każdemu podamy rękę kto chce z nami budować ten system i dostrzega swój interes w interesie ogólnym systemu, niezależnie od tego co to za podmiot.

@Noel

Skoro tak piszesz, to mam nadzieję że wszyscy dojdą do jakiegoś konsensusu, a nie tutaj sobie pogadamy, a i tak swoje wprowadzicie nie licząc się ze zdaniem użytkowników. Bo stronki które ludzie trzymają na statlinku nagle mogą stać się bezużyteczne, a wcześniej dawały sporo punktów.

...

Ale tu nie ma żadnej zmiany podejścia, to nie jest tak że jest bebe przez te zmiany w systemie, tylko odwrotnie - zmiany są przez to że jest bebe w systemie. Stojąc na straży jakości w systemie staramy się reagować na zjawiska niekorzystne dla systemu i to wszystko, przy tym zależy nam na każdym Użytkowniku i każdemu podamy rękę kto chce z nami budować ten system i dostrzega swój interes w interesie ogólnym systemu, niezależnie od tego co to za podmiot.

Ktoś tu wciska lekki kit :D

Firma Setugo sprzedała setki stron dostosowując się do wymagań systemu... wszystkie strony były akceptowane przez moderatorów i trwało to przynajmniej przez okres 12 miesięcy (przynajmniej od tego momentu to obserwuje)

goszczu pisząc o zaufaniu miałem na myśli producenta stron (nie Użytkowników dalszych), który otrzymał od nas list referencyjny traktujący o wysokiej jakości produkowanych zasobów i używa go w obronie przed zmianami mającymi zwiększyć jakość, przecież w ten sposób sam sobie zaprzecza, zaprzecza również naszym referencjom które na tamten czas były słuszne dziś już nie koniecznie. Stąd mowa o utracie zaufania zwłaszcza gdy jakość tworzonych zasobów spadła do absolutnego wyżyłowanego minimum, taka specjalizacja nie zasługuje na nasze referencje bylibyśmy niefair w stosunku do Użytkowników którzy referencje otrzymali i trzymają wysoki poziom zasobów nawet ponad średnią systemową!!

Tutaj nie chodzi, że Setugo powołuje się na referencje, bo powołują się na nie handlującymi punktami, którym nagle może ubyć kilkadziesiąt % punktów, a którzy czuli się bezpiecznie dodając do systemu strony "lubiane" przez moderatorów..., chociaż faktem jest, że ostatnio stronki pod statlinka ze stajni w/w firmy wychodziły coraz "brzydsze" :)

W tym przypadku "handlarzom" trudno zrozumieć taką decyzję, że praktycznie z dnia na dzień zmieniacie swoją politykę...

Jakoś to będzie, ceny pkt może pójdą lekko w górę ... ktoś będzie na - , ktoś na +... takie życie...

Wniosek jest jeden dochody ze sprzedaży pkt w SWL w stosunku do innych dochodów nie mogą stanowić zbyt dużego %... wiedzą o tym dobrze niektórzy handlarze eweba, czy innej "rotacji" :jezyk1:

Pozycjonowanie stron WWW: SEMstudio.pl

Mi zmiana pasuje. Od dawna dodaję bardzo ładne strony na WP i musiałem się nieźle napocić żeby mieć przyzwoity wsp. Jak widziałem co otrzymuję w zamian to ręce opadały, teraz może się poprawi :D

Pomóż mojej córce - 1% z podatku dla Oli. Wypełniając PIT wpisz w rubryki:

KRS: 0000050135 CEL SZCZEGÓŁOWY: BORI Ola na Fecebooku

No właśnie Siler, dlatego też ta zmiana mi się podoba i ciągle rozkminiam o co chodziło Leonowi jak pisał "używa go w obronie przed zmianami mającymi zwiększyć jakość" :D no ale może to nie o mnie, bo teraz nie trzeba będzie kombinować, tylko da się na normalne szablony więcej contentu i wsio. :)

A niestety od czasu zniesienia zajawek w kwietniu 2011 wśród wykonawców była konkurencja czyja stronka ma mniej kodu i to była, fakt faktem, patologia, która bardzo mi się nie podobała bo raz, że na programistę łożyć musiałem (jeden szablon bo wykonaniu kilkuset stronek już był do wyrzucenia i trzeba było od nowa kodować inny), dwa nie mogłem robić stronek "ładnych" jak np. do linkme i klienci co niektórzy marudzili, ale tylko do czasu jak przedstawiłem cenę stronki na szablonie "ładnym" ale z większą ilością kodu. :jezyk1:

Noel, jeszcze tylko byłbym wdzięczny za te wskazówki, jak najlepiej przystosować stronki stare do nowych warunków, to poszło na PW wczoraj.

Tylko jak punkty w systemie skurczą się o połowę, to ci cieszący się użytkownicy będą musieli płacić troche więcej. Czy aby na pewno będą się tak cieszyć?

Po drugie system może rozwijać się dużo wolniej, przez co ceny znów pójdą w górę bo jak widać zapotrzebowanie jest.

Handlarzom bez róznicy czy będą wynajmować 100k punktów po złotówce, czy 50k po 2 zł.

Nalezy przyjrzeć się stronom w systemie. Zobaczyć ile jest tych, które spełniają nowe wymagania.

Osobiście nie widziałem zbyt wiele innych niż te robione pod system.

O_o

Czekamy na więcej informacji.

Osobiście nie widzę problemu w nowych propozycjach, ale zwróciłbym uwagę na optymalizację itp.

Nie chcę żeby system przypomniał seomatika z ta różnicą, że treści będą unikalne.

Wolałbym również zmiany odczuć stopniowo, by móc wprowadzać poprawki.

O_o

Prosimy o czas do piątku, w piątek wypuścimy info którym postaramy się Was ukierunkować co do naszych oczekiwań jeżeli z powyższego trudno jest to wyczytać. Jutro jesteśmy na semcampie więc gdyby ktoś chciał jeszcze porozmawiać zapraszamy.