Skocz do zawartości

STATLINK.pl

adek

Rekomendowane odpowiedzi

Paq - robiłeś może analizę części wspólnych wszystkiego na czym poleciały bany? Jeśli to prezent od SQT to części wspólnych nie będzie, ale jeśli poleciało sporo na raz to by znaczyło że poszło algorytmem, pytanie po jakim wyznaczniku, może wysoka ilość OBL względem site? strony miały duże zapełnienie? polecały na site=0, czy site=1 lub wyżej?

może admini coś zaobserwowali w skali systemu - nie wiem jakie dane agregujecie ale może Wy widzicie jakiś wspólny wyznacznik? bo w sumie w interesie wszystkich jest żeby strony nie leciały skoro to linki stałe...

Próbowałem podchodzić do tego z kilku stron, ale trudno mi "złapać" punkt wspólny. Wcześniej myślałem, że zaplecze poszło za IP serwera, bo być może stały na nim śmietniki. Teraz ruszyło linuxa i to dość stare zaplecze, więc nie będę wyciągał pochopnych wniosków. Jedne co łączy pierwszą partię banów i tę z dzisiaj to fakt, że strony były banowane w obrębie tej samej maszyny, tego samego IP (chociaż nie wycięło wszystkich, które na nim stały - nawet z tego samego okresu o podobnej templatce, strukturze itd.). Strony miały zapełnienie w okolicach 95-98%, ale taki status trzymały od kilku dobrych miesięcy. Poleciały na site = 0, bo to ban.

Trudno wyciągnąć jasne wnioski, bez robienia testów. Staram się teraz dodawać do podstron 2x więcej contentu i dobrej jakości szablony. OBL pewnie jest też jednym z czynników, bo skoro przykładowa strona ma powiedzmy site=50, 8 linków na podstronie to robi się już razem 400 wychodzących (z czego pewnie 80% będzie prowadziło prawdopodobnie do różnych domen). Gorzej, jeśli sytuacja będzie się powtarzała do skutku.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

Ja mam wgląd do około 1500 stron statlinkowych i widzę jedno, poleciały stare strony, różne serwery, różne templatki, różne domeny, różna struktura strony - dziwne. Żadna nowa (sprzed kilku miesięcy, pół roku) strona nie poleciała w przeciągu ostatnich 48 godzin.

OBL pewnie jest też jednym z czynników, bo skoro przykładowa strona ma powiedzmy site=50, 8 linków na podstronie to robi się już razem 400 wychodzących (z czego pewnie 80% będzie prowadziło prawdopodobnie do różnych domen).

To może być czynnik wspólny.

Jeszcze dodam, strony nie były przesadnie linkowane, rumak nie napieprzał w nie ile wlezie.

Edytowane przez kyan

Zauważam jeden wspólny czynnik, stare strony poleciały (dlatego też skala w moim mikrosystemie nie jest zbyt duża, najwięcej stron zrobiliśmy w przeciągu ostatniego roku i one poza kilkoma wyjątkami (które można policzyć na palcach jednej ręki) się trzymają). Z rozmów z innymi można wyciągnąć jeden wspólny czynnik dla zbanowanych starych stron - 100% nasycenia linkami lub około 100%.

Też ciekawe, strona dodana 2 lata temu, mała stronka, 100% nasycenia linkami, 120 linków wychodzących - ban. Strona dodana w czerwcu 2011 roku, również 100% nasycenia, 40 linków wychodzących - jeszcze walczy.

Może nie zaszkodzi zwiększyć systemowo zróżnicowanie ilości Linków na podstronach?

nie zaszkodzi -ale chodzi Ci, żeby system sam losował ilość linków na podstronie np. ustalamy 7 linków, a system na jedej podstronie daje 5 na innej 7 ? Bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem :jezyk1:

Pozycjonowanie stron WWW: SEMstudio.pl

Panowie ale te wszystkie liczby to chyba nie sam statlink?

Pokusliliśmy się o wygenerowanie statystyk serwisów którym z jakiś przyczyn wezerował sie site, ban, pad serwer itp. To liczba serwisów, także na subdomenach

Wygląda to tak:

Czerwiec 6

Lipiec 4

Sierpień 28

Wrzesień 7

Październik 16

Listopad 24

Grudzień 106

Styczeń do dziś 15

Kyan skoro poleciało Ci 70 a w skali systemu poleciało w grudniu 106 to wspołczuje. Ale chyba musisz wyszukać jakaś część wspolna, bo skoro polecieli po 2 róznych kontach to czegoś nie różnicujesz.

Może nie zaszkodzi zwiększyć systemowo zróżnicowanie ilości Linków na podstronach?

nie zaszkodzi -ale chodzi Ci, żeby system sam losował ilość linków na podstronie np. ustalamy 7 linków, a system na jedej podstronie daje 5 na innej 7 ? Bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem :jezyk1:

dokładnie to mam na myśli

System reklamy i promocji w internecie - Statlink.pl

to jest bardzo dobry pomysł, gdyby można było zamiast ustawiać na sztywno "6" albo "8" ustawić własnie przedział 5-8 i max ilość linków dla całej strony

edit: próba edycji ilości linków na SUBDOMENIE (ale stronie aktywnej w systemie) zwraca błąd:

Do systemu nie są przyjmowane subdomeny ani domeny regionalne. Więcej o wymogach i wyjątkach przeczytasz w zakładce 'O systemie'.

Edytowane przez eclipse

masakra - dzisiaj kilka stron polecialo i ciągle przybywa :D

nie zaszkodzi -ale chodzi Ci, żeby system sam losował ilość linków na podstronie np. ustalamy 7 linków, a system na jedej podstronie daje 5 na innej 7 ? Bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem ;)

dokładnie to mam na myśli

ja jestem za

Pozycjonowanie stron WWW: SEMstudio.pl