Skocz do zawartości

STATLINK.pl

adek

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie znowu system więcej zajmuje się podmianami (w dalszym ciągu uważam, że ten cały cyrk z podmianami to PORONIONY POMYSŁ), niż przydzielaniem nowych linków.

Pisałem o tym na forum Statlikna, ale obeszło się bez echa. Czy to znaczy, że tylko ja mam ten problem? Polega on na przydzielaniu linków do innych kategorii niż ustawione. Dla przykładu analizowałem już ponad 300 linków, które powinny znajdować się w tematyce - Zieleń, ogród, patio; Działka, rolnictwo. Okazało się, że zaledwie 1-3% są dodane na stronie mającej związek z powyższymi działami. Problem jest poważny, ponieważ nie da się pozycjonować strony o tematyce ogrodniczej dodając link na stronę o pozycjonowaniu. Przynajmniej nie na dłuższą metę.

Ponieważ nie da się pozycjonować strony o tematyce ogrodniczej dodając link na stronę o pozycjonowaniu.

Cytat miesiąca :)  Skąd wiesz? Testowałeś? A myślałem, że już nie ma ludzi wierzących w tematyczność linków.

A tak po za tym statlink dalej nie przydziela linków na stronach z pr 0, więc nie wiem po co ta funkcja jest od 3 tygodni dosłownie nic nie przydziela. Przydziela tylko na stronach z pr>0

• Like 1

Możliwe, że nie przydziela na PR=0, bo nie ma gdzie przydzielać - strony wypadają z systemu, "no bo podmiana, bo strona stała się niewiarygodna", itd. Jestem w tym systemie już prawie 6 lat i dopóki nie wprowadzili cyrków z podmianami, takie problemy prawie się nie zdarzały.

Ponieważ nie da się pozycjonować strony o tematyce ogrodniczej dodając link na stronę o pozycjonowaniu.

Cytat miesiąca :)  Skąd wiesz? Testowałeś? A myślałem, że już nie ma ludzi wierzących w tematyczność linków.

Czyli uważasz, że ryzyko nałożenia filtra jest takie samo w przypadku dodawania linków na strony tematyczne jak i nietematyczne? 

Pomiędzy: "nie da się pozycjonować strony o tematyce ogrodniczej dodając link na stronę o pozycjonowaniu" a "ryzyko nałożenia filtra jest takie samo w przypadku dodawania linków na strony tematyczne jak i nietematyczne" jest kolosalna różnica. A do tego ciężko znaleźć dyplomatyczne określenia co do tych stwierdzeń. 

Alkowiki - dla większego relaksu

Czyli uważasz, że ryzyko nałożenia filtra jest takie samo w przypadku dodawania linków na strony tematyczne jak i nietematyczne? 

Tak uważam, osoba oferująca pozycjonowanie stron powinna wiedzieć, że filtra dostaje się za anchory, a nie za to czy pochodzą z tematycznej strony czy nie.

• Like 1

Tak uważam, osoba oferująca pozycjonowanie stron powinna wiedzieć, że filtra dostaje się za anchory, a nie za to czy pochodzą z tematycznej strony czy nie.

Tu akurat janek ma rację.

Czyli wydawanie np. 1000 zł na punkty gdzie dostajemy większość linków na niezaindeksowanych podstronach jest ok. 

:palacz:

Rzeczywiście system dba o to żeby ludzie mogli handlować punktami bezwartościowymi. 

ps. Sam wspomógłbym indeksacje gdyby nie fakt, że nie na wszystkich kontach firmowych mam po 5000 linków. 

Edytowane przez SEOzapytania.pl

Site jest sprawdzany na bieżąco, ale siłą rzeczy przy takiej ilości stron i podstron to chwilę trwa zanim system usunie na takiej podstronie link.

• Like 1

Pomóż mojej córce - 1% z podatku dla Oli. Wypełniając PIT wpisz w rubryki:

KRS: 0000050135 CEL SZCZEGÓŁOWY: BORI Ola na Fecebooku

@Up: w interesie obu stron jest, żeby podstrony były zaindeksowane. Jeśli nie są, to system wycofuje z nich linki, magii tu nie ma. Zrób sobie listę podstron, które są poza indeksem i porównaj ją z lokalizacjami za powiedzmy kolejne 2-3 tygodnie. Większość lokalizacji niezaindendeksowanych powinna być już pozbawiona Twoich linków.

Mówię większość, bo jest pewna bezwładność czasowa i niektóre lokalizacje są czyszczone szybciej, inne wolniej. I tutaj o tę bezwładność wszystko się rozchodzi - czyli czas między tym kiedy system stwierdzi, że podstrona jest wyindeksowana, a jej faktycznym usunięciem (najpierw system oznacza błędem podstronę jako wyindeksowaną, a dopiero przy kolejnym skanie/skanach usuwa z niej linki).

Wybrałem 3 pierwsze z brzegu domeny i przy przeglądzie logów błędów wygląda to tak:

Domena A:

• Powiadomienie o stwierdzeniu wyindeksowania podstrony: 2015-08-02 | Podstrona emituje linki: Nie [wyindeksowana]
  • Powiadomienie o stwierdzeniu wyindeksowania podstrony: 2015-08-04 | Podstrona emituje linki: Nie [wyindeksowana]
  • Powiadomienie o stwierdzeniu wyindeksowania podstrony: 2015-08-05 | Podstrona emituje linki: Tak [wyindeksowana]
  • Powiadomienie o stwierdzeniu wyindeksowania podstrony: 2015-08-17 | Podstrona emituje linki: Tak [wyindeksowana]

Domena B:

• Powiadomienie o stwierdzeniu wyindeksowania podstrony: 2015-07-31 | Podstrona emituje linki: Nie [wyindeksowana]
  • Powiadomienie o stwierdzeniu wyindeksowania podstrony: 2015-08-10 | Podstrona emituje linki: Tak [zaindeksowana; wróciła do indeksu zanim została przy ponownym skanie usunięta]
  • Powiadomienie o stwierdzeniu wyindeksowania podstrony: 2015-08-15 | Podstrona emituje linki: Nie [wyindeksowana]

Domena C:

• Powiadomienie o stwierdzeniu wyindeksowania podstrony: 2015-08-04 | Podstrona emituje linki: Nie [wyindeksowana]
  • Powiadomienie o stwierdzeniu wyindeksowania podstrony: 2015-08-06 | Podstrona emituje linki: Tak [wyindeksowana]

Nawet gdyby przyjąć, że średnia liczba wyindeksowanych podstron u każdego wydawcy to 10% ogółu (a sądzę, że mniej), z czego połowa rzeczywiście emituje linki , to daje to liczbę 5%. Czyli co 20. link widnieje na podstronie, która jest wyindeksowana, ale przy kolejnym skanie/skanach zostanie z niej usunięty i przydzielony do podstrony zaindeksowanej. To są oczywiście dane orientacyjne, bo do podstron już wyczyszczonych z linków system nie przydziela nowych linków (dopiero wtedy, jak wpadną do indeksu i wykryje to skaner).

Wobec czego wydaje mi się mało prawdopodobnie, że większość linków masz na niezaindeksowanych podstronach.

Pewnie zwiększenie zasobów sprzętowych ograniczyłoby pulę linków zawieszonych w próżni (czyli linków wiszących na podstronach, które wypadły z indeksu i czekają w kolejce do usunięcia), ale to już pytanie do adminów.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

Nie będę się spierał co do wpływu tematycznego stron. Ustawiając przydzielanie linków na stronach o danej kategorii, spodziewam się ich tam i kropka. Linki nie powinny zostać przydzielone, gdy brakuje stron o danej kategorii, chyba że inna opcja została zaznaczona w ustawieniach.