Skocz do zawartości

STATLINK.pl

adek

Rekomendowane odpowiedzi

Tak działa funkcja przydzielania do stron z PR 0, powinno przydzielić przez 3 dni w sumie 1200 linków, a przydzieliło 3 linki...

e736361ffdc16.jpg

Teraz wypadałoby się zastanowić, po co wydawcy mają dodawać domeny z pr0 jak i tak nie zarobią na nich, bo system nie przydzieli linków na ich stronach. Chyba, że nikt nie dodaje domen pr 0 wobec tego funkacja ta powinna znikąć z systemu.

Co ciekawe z testów które robiłem kiedyś jak jeszcze dobrze przydzielało, moc szła z domen pr 0, niestety testu nie mogę ponowić z prostej przyczyny.

PS: Na załączonym screenie widać, że jeden szczęśliwiec wydawca zarobił 6 punktów za link, czyli przy obecnej najtańszej ofercie (100zł za 10k punktów) daje mu to 0,06 grosza, nie wiem czy przez 4 mc uciula na zakup nowej domeny czyli 12zł,

Miłego Dnia

Edytowane przez janekszeryf
  • Like 1

A nawet jak dodają, to strona z PR0 i tak po pół roku wylatuje z systemu "bo straciła wiarygodność".

Dokładnie 35% jest niezaindeksowana.

Przyczyna tego jest dokładnie prosta, a mianowicie nadużywanie duplikacji treści czyli indeksowanie /tag/ /page/ /category/, prosta sprawa, że jak się poindeksuje to, później wyindeksowuje główną podstronę.

Moim zdaniem wszystkie tego typu podstrony powinny mieć opcje no index, follow, zresztą samo Google wskazuje, żeby nie indeksować tego typu podstron nie wnoszących nic nowego.

Inna sprawa, że jeśli podstrona jest niezaindeksowana link się tam nie powinien znaleźć, a 35% to kolosalna liczba, prawie połowa.

Wyjaśnia to dlaczego trzeba tak dużą liczbę linków w porównaniu do tego ile wystarczyło kiedyś.

Mówiłem to samo pod koniec sierpnia. System mógłby trochę szybciej sprawdzać "cache" jeśli to kwestia $. To można dorobić opcję przyśpieszonego sprawdzania na kontach PRO. Inne systemy zarabiają na płatnych kontach i to nie jest złe, jeśli ma pomóc. 

Edytowane przez SEOzapytania.pl

Nie chcę się wdawać w dyskusję jaki to ma związek z pieniędzmi, ja tego związku nie widzę system był i będzie darmowy i proszę nie przeliczajmy wszystkiego na kasę. Zwróćmy uwagę na to że ilość niezaindeksowanych Stron jest wielkością chwilową (w danym momencie). Na drugi dzień ilość może być podobna ale część z tych Linków będzie już inna. Nie zapominajmy że to żywy organizm jedne podstrony wypadają drugie wchodzą do indeksu więc występuje tu zjawisko bufora. 35% to duży odsetek ale nic nie możemy powiedzieć o reprezentatywności próby i metodzie sprawdzania, wiarygodności, osobiście uważam to za fantasmagorie, tymczasem dużo zmiennych ma tu znaczenie choćby wiek Linka i jego przydzieleń, na starych zasobach ten odsetek będzie znikomy, na świeżych pozycjach będzie większy. Proponuję zamiast szafować niewiarygodnymi liczbami sprawdzić czy system faktycznie coś z tym robi czy nie. Prędkość sprawdzania bufora również jest nieprzypadkowa, nie wymienię tu wszystkich naszych rozwiązań autorskich ale zapewniam że nie chodzi o kasę, są to zależności obiektywne z punktu widzenia skuteczności systemu. Oczywiście po Waszym sygnale sprawdzę czy nasze założenia wciąż mają uzasadnienie jeżeli będzie trzeba coś poprawimy.

Przy okazji chciałem poinformować że właśnie przesiadamy się na nowe mocniejsze maszyny, sezon ogórkowy za nami wchodzimy w okres wzmożonego rozwijania systemu, mamy dłuuugą listę rozwiązań do wprowadzenia, na pewno dłuższą niż moce przerobowe także siadamy do sukcesywnego działania.

/EDIT

Jeszcze jedno w sprawie zaindeksowania żeby nie było wątpliwości - przed przydzieleniem linka sprawdzamy indeks, wszystkie podstrony z bufora pozaindeksowego są postfaktum.

Edytowane przez Noel

System reklamy i promocji w internecie - Statlink.pl

• 2 tygodnie później...

Witam już na nowej maszynie, mam nieodparte wrażenie że chodzi szybciej :)

W temacie sprawdzania indeksu znalazłem małą możliwość zoptymalizowania, zoptymalizowałem, aczkolwiek podtrzymuję uzasadnienie istnienia tego bufora jw.

Edytowane przez Noel

System reklamy i promocji w internecie - Statlink.pl

Czy tylko ja widzę duży spadek mocy statlinka? Spora ilość punktów przyłożone na parę fraz daje wręcz mizerne efekty. Kiedyś taką ilością można było nieżle pozamiatać. Przyczyn może być kilka np.
- umieszczanie linków na niezaindeksowanych podstronach,
- słabe podlinkowanie domen

Niestety nie mam wystarczającej ilości przydzieleń, żeby sprawdzić rzeczywiste zaindeksowanie podstron, jeśli ktoś ma taką możliwość to prosiłbym o sprawdzenie na próbie 1000 miejscówek, ile z nich rzeczywiście jest w indeksie.

Czy tylko ja widzę duży spadek mocy statlinka?

Niestety to prawda, bardzo moc poszła w dół, paradoksalnie największa moc mi szła z linkowania na stronach Pr 0, niestety teraz nie przydziela linków na stronach pr 0. Duża część domen z pr >0 jest już oznaczona i moc z nich najnormalniej w świecie nie idzie, jeśli do tego jeszcze dołożymy informacje o linkach na niezaindeksowanych podstronach + słabe lub w ogóle nie podlinkowane domeny mamy powody obniżenia mocy.

Na prawdę nie rozumiem czemu nie jest rozwijana funkcja przydzielań na stronach PR 0 i nie zrozumiała dla mnie konieczność podmian tych domen co 4 mc(!), niech mi jakaś mądra głowa wytłumaczy czemu link ze strony pr 0 ma być gorszy od linka na stronie z PR 1-6, gdzie ostatnia aktualizacja PR była 2 lata temu, a linki tych domen wymarły śmiercią naturalną, jakby jeszcze to PR aktualizowali jak kiedyś co 3mc to byłbym jak najbardziej za, ale jeśli parametr nie jest aktualizowany od 2 lat, a jest głównym wyznacznikiem wartości domeny to :shok:

Nie spodoba się to pewnie wydawcom, którym jest dobrze jak jest, ale Panowie ze Statlinka czas na zmiany, aby jak najmniej uderzyć w ich interesy należałoby nowe parametry oceniania dać tylko dla nowo przyjętych stron.

• Like 7

Rotacja domen PR 0 była środkiem zapobiegawczym na przełomie 2013-2014, kiedy to każdy ręczny był równoznaczny z wyzerowaniem PR domeny. A wyzerowanie domeny PR zmuszało użytkownika do wymiany domeny. Sprawa prosta, domena oflagowana = domena do wymiany.

Jako, że nie sposób było stwierdzić, co dzieje się w międzyczasie z domenami PR 0, wprowadzono obligatoryjną podmianę (żeby nie dochodziło do sytuacji, że domena np. po 3 miesiącach została oflagowana, ale jako że miała PR 0, nikt nie jest w stanie stwierdzić, kiedy ręczny domena dostaje, a kiedy nie).

Zresztą kilka miesięcy później wydłużono okres podmiany z 4 do 6 miesięcy. To, czy po tych 2 latach taki sposób kwalifikowania (i punktowania) domen PR 0 jest nadal uzasadniony, to już inna sprawa.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

• 2 tygodnie później...

Dostałem linka na stronie PR 6 w systemie postanowiłem więc sprawdzić, wartość tego linka, kosztuje on pewnie 10 x  na stronie z pr 0, jak nie więcej

3b2a8baabb914.jpg

Z cyklu ile wart jest PR obecnie i dlaczego się nie powinno go używać do oceny wartości strony.