Skocz do zawartości

STATLINK.pl

adek

Rekomendowane odpowiedzi

Wiadome, po co wydawca ma podlinkować swoją stronę jak nie ma takiego wymogu? Też nie chodzi o podlinkowanie blastami z sb, dlatego z pomocą przyszły by chociaż parametry z majesticseo które są bardziej aktualnie miarodajne niż PR, w sumie to wszystko jest bardziej teraz miarodajne niż PR

Podlinkowanie stron jest zasadniczo teraz bezproblemowe. Wystarczy automat i jazda... To już by miało znaczący wpływ na jakość linkowania z tych stron. Wprowadzić min bł powiedzmy 100 i rd to samo, a efekt murowany.

Mili Państwo troszkę cierpliwości zmiany są wprowadzane nawet jak ich nie widzicie, przygotowujemy system pod grubsze zmiany w tym oczywiście odejście od PageRank. Zastanawialiśmy się czy nie wprowadzić metod przejściowych w odchodzeniu od PageRank ale stwierdziliśmy że będzie z tym więcej zachodu niż to warte dojedziemy na PageRank'u do uruchomienia Statrank tak będzie mniej problemowo. Ale są też zmiany które widać choćby powiązane z odejściem od PageRank wprowadzone niedawno Frazy Kluczowe. Jak wiemy aktualnie anchor nie koniecznie musi być wymowny tematycznie stąd frazy które pomogą nam lepiej trafiać i przygotować Statrank, zachęcam do uzupełniania fraz kluczowych dla Linków. Damy lepsze statystyki dostawcom zaplecza by mogli trafniej przygotowywać zasoby pod potrzeby linkujących, możliwość wprowadzenia wielu anchorów do jednego Linka, zapewniam że myślimy głównie o linkujących, nasza orientacja zawsze była na nich skupiona i to się nie zmienia. Zawsze też jesteśmy otwarci na Wasze sugestie także zapraszamy do zgłaszania uwag i pomysłów.

EDIT: Statrank będzie sam z siebie motywował do podlinkowania zasobów ;)

Edytowane przez Noel

System reklamy i promocji w internecie - Statlink.pl

Dobra, linkowanie, a linkowanie, to dwie różne rzeczy.

Mogę w ciągu godziny zdobyc kilkatysięcy linków.

Mogę w ciągu tygodnia zdobyc kilkadziesią linków

Pytanie, na czym będzie opierał się Statrank i czy dacie czas wydawcom, do tego, aby Ci się odpowiednio przygotowali do tego? 

Według mnie dobrze by było, żeby powiedziec o tym wcześniej, bo wydawcy muszą miec możliwośc się przygotowac. 

Edytowane przez IntoTheRain

@Noel wszystko brzmi świetnie tylko dwa pytania:

1. Czy mniej więcej macie określony już czas na wprowadzenie zmian live? Np do końca tego roku czy raczej nie zdążycie? 

2. Czy przy tak dużej zmianie niejako podstaw systemu będzie jakaś tymczasowa opcja pokazująca jak zmienią się posiadane punkty, koszty linków tudzież generowanych punktów? Tak by i sprzedawcy i kupujący mieli jakieś pojęcie jak to będzie przed przełączeniem na nowe warunki.

LaoHost - tani i niezawodny / dhosting.pl - dla stron o dużym ruchu, skalowalne zasoby z płatnością godzinową (link daje 5% rabatu) / spideric - genialny monitoring pozycji niezależny od sytuacji z proxy

Janekszeryf, to wiesz, jak bardzo wzrośnie koszt punktów Statlink w tym momencie?

Pamiętajmy o tym, że statlink jest wyłącznie zapleczem. Dobrze podlinkowane + dobra treśc i powinien byc dobry wynik. Obecnie problemem Statlinka jest bardzo słaba wartosc merytoryczna treści. Nie mówię tutaj o tym, że powinny znajdowac się poematy, ale linki na stronach z DC, artykułami z mieszarek czy na stronach z tagami? To jest śmieszne.  

IntoTheRain wiesz wolę zapłacić 20zł za 1000 punktów z których będzie moc niż obecnie płacić 10zł za 1000 punktów z których żadnego pożytku nie ma. Wiem, że to was zaboli wydawców, bo wystarczyło stronki postawić zgłosić do systemu i kosić kasę za punkty, ale sorry, mam ci pokazać efekty linkowania obecnie statlinkiem? Statlinkiem linkuje od początku jego istnienia bodajże 2007 rok, pamiętam też jakie efekty robiło się jak był wymóg podlinkowania, a jak teraz jest.

Oczywiście należy też zrobić porządek z tagami i innymi bajerami na nabijanie treści i powoli zastąpić współczynnik treści czym innym, albo ustalić sztywne reguły, podam przykład

jeden wydawca kupi 100 artykułów po 3000 znaków, a drugi kupi 100 artykułów po 1000 znaków da w sidebarze tekst 5000 znaków i ma współczynnik 1.0. Takie rzeczy powinny być zakazane i ostrzeżenia powinny lecieć, kto się nie dostosuje to aut z systemu, stronki te muszą wyglądać normalnie

• Like 2

Dokładnie jak pisze janekszeryf, wydawcy trochę osiedli na laurach, ale co się dziwić jak się czegoś nie wymaga to się tego zwyczajnie nie robi. A myślicie czemu nagle przestały się pojawiać bany? Ja wam powiem, strony są nie podlinkowane wobec czego są mało wartościowe w oczach Google, a co za tym idzie przekazują małą moc lub wcale, czyli wyszukiwarka nie przywiązuje do nich żadnych wartości. Także jak nie wpływa to znacząco na wyniki to nie ma sensu się takim tematem zajmować, więc i nie kara stron będących w systemie. Jako przykład podam swoje strony, miałem 20 stron, 10 z nich była dosyć dobrze podlinkowana, 10 wcale lub śladowe ilości miała tych linków, czynnikiem wspólnym było to, że ich treść była częśc skopiowana część wygnerowana, w końcu 10 z nich zaliczyło "czysty spam", oczywiście były to te dobrze podlinkowane

Jak to mawia klasyk jest ryzyko jest zabawa, będą linki, pojawią się bany, ale i pojawi się moc, na co liczymy my użytkownicy systemu.

Trochę w nawiązaniu do tematu. Mówicie, że efekty linkowania w Statlinku są mizerne. Jaki inny system robi to lepiej, tj. nie patrzy na PR, a inne wskaźniki, co skutkuje tym, że efekt jest widoczny?

Moim zdaniem efekty nie są mizerne. Korzystam ze stata od lat i mam wykorzystane po 150-200k punktów na linkowanie więc mam "poletko" obserwacyjne.

Statlink to nadal najlepszy SWL w Polsce jeżeli chodzi o efekty - przynajmniej ja tak uważam.

Daje się natomiast zauważyć pewien spadek mocy w porównaniu z tym co było np 2 lata temu - ale wtedy wszystko było inne :D

Składa się na to wiele czynników o których już tu dyskutowaliśmy.

Też ogólnie jestem za oderwaniem systemu od oceny na podstawie PageRank.

Sam TrustFlow może być tutaj wystarczająco dobrym źródłem wiedzy o mocy.

Wolałbym też abyśmy zbytnio nie koncentrowali się na samej ilości linków prowadzących do zapleczówek ale właśnie na jakimś miksie z TF.

Sam mam domeny z 1k linków i TF na poziomie 1 maks 5 bo linki ze spamu - i wolałbym na takich miejscówkach nie dawać swoich linków.

Ja to widzę tak. Kroki:

1. Wydłużenie czasu w systemie dla domen nowo zarejestrowanych do roku - świeża krew dla systemu i nowe domeny. Plus drobne na razie podniesienie za nie punktacji aby zachęcić ludzi.

2. Określenie nowego systemu oceny stron opartego o TF+linki - sam bym tutaj opart to tylko na Majesticu - uważam że najlepszy do oceny linków ze wszystkich ahrefsów, ose i innych. Tutaj myślę że możemy prowadzić nadal dyskusję jak ten wzór mógłby wyglądać.

3. Wprowadzenie mechanizmu stopniowego przechodzenia na nowy algorytm oceny.

Np Styczeń to 10% nowy algorytm - 90 stary

luty 15 nowy - 85 stary

itd

To da sprzedawcom czas na przerobienie  zasobów na nowe wytyczne i zabezpbieczy wszystkich przed nagłymi zmianami w systemie, jego działaniu i cenach punktów.

Wszystko da się zrobić ale z głową a myślę że już czas na zmiany minął i trzeba to poważnie przemyśleć.

Edytowane przez ManiaQ
  • Like 1

Jaki inny system robi to lepiej

Statlink ma w Polsce monopol na swl statyczny, nie ma innego żadnego godnego konkurenta. O SWL dynamicznych nie rozmawiamy bo one rzeczywiście nie działają i szkodzą stroną.

ManiaQ nie ma co zganiać na inne czynniki, bo zaraz ktoś jeszcze powie, że to dlatego, że są mrozy  :D  ja pokazałem podlinkowanie jednej z domen z PR 6, oraz robiłem wiele testów, moc fajna była z domen PR 0, niestety od jakiegoś czasu przydziela śladowe ilości.

Skoro domeny z PR 0 "kopią", a domeny z PR nie to widać, że coś jest nie tak. Osobiście bym wolał, żeby w systemie było 40 tysięcy domen z PR 0 niż 10 tysięcy domen z przechwytu z PR, które swoje już w życiu pewnie przeszły, a ich zielony pasek to relikt przeszłości.

JanekSzeryf - Sam przed chwilą stwierdziłeś:

Oczywiście należy też zrobić porządek z tagami i innymi bajerami na nabijanie treści i powoli zastąpić współczynnik treści czym innym, albo ustalić sztywne reguły, podam przykład

Dochodzi do tego brak indeksacji podstron o którym dyskutowaliśmy jakiś czas temu.

Ale tak - uważam że sposób oceniania stron to obecnie najważniejsza kwestia.