Skocz do zawartości

STATLINK.pl

adek

Rekomendowane odpowiedzi

1. Widoczność domeny w organikach jest dużym uproszczeniem - szczególnie, że Statlink ma swoją bazę i to fraz dość specyficznych, exact match. Czyli znów trzeba napier**ać wpisami typu "szybkie-pozyczki-warszawa.php", bo materiały quasi newsowe "rynek-pozyczek-topnieje-gus-podal-nowe-dane.php" nie są wyłapywane przez Statlinka, bo koszyk jest taki, a nie inny. Trzymam trochę zaplecza motoryzacyjnego, na którym są opinie na temat samochodów + materiały quasi-newsowe. Rzecz w tym, że tego typu domeny nie wyświetlają się na frazach "wynajem samochodu", bo treść ma np. tytuł "VW zaprezentował nowego Golfa. Znamy ceny". Przykładów jest wiele. I teraz to, że ta domena nie wyświetla się pod frazą "wynajem samochodu" nie znaczy, że jest słaba i że nie oddaje mocy. A że SR jest jedynym czynnikiem rankingowym obok treści, to czy tam jest duży BL, czy mały, jest w tym kontekście bez znaczenia.

2. Wycena zasobów też nie jest jednoznaczna. Mam pod ręką domenę X, która wyświetla się na frazy:

wycena firmy

wycena przedsiębiorstw

firma i biznes

biuro rachunkowe [małe miasto]

drukowanie 3d

Domena ma StatRank 1, bo Statlink w taki, a nie inny sposób określił, jakie frazy są trudne, a jakie nie. A z punktacją przy SR 1 szału nie ma.

Z drugiej strony inna domena, rankuje na 23 frazy, ma StatRank 3. Trochę słabo, jakby spojrzeć na profil BL i historię.

Budowa nowych zasobów jest mocno eksploatująca finansowo. Szczególnie, że zaraz wszyscy będziemy ścigali się na te same frazy. Pomijam już fakt, że jeśli domena na wejściu ma SR np. 2, to po rozłożeniu 500 BL, tego SR 2 nie utrzyma, więc jej punktacja topnieje. Czynników, które wpływają na to, co robić i jak robić jest mnóstwo. Nie wiem jak reszcie, ale nowe zasoby rankują mi max. SR 1-2. Pewnie to też kwestia expirek, ale nikt z wydawców nie wyda na katalogowanie 1 domeny, 4 pakietów z Pozycjonusza.

Też testuję różne scenariusze, ale na to trzeba czasu. W tej chwili na starcie jakąkolwiek sensowną punktację mają tylko domeny petardy.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

Nie wiem jak reszcie, ale nowe zasoby rankują mi max. SR 1-2.

To jednak nie najgorzej działa ten algorytm, link na nowej domenie jest właśnie tyle wart, raczej dziwne by było jakby rankowały nowe domeny na SR =9 czy 10, a tak to wygląda całkiem normalnie.

Czyli 40-50% punktów w systemie jest sztucznych, skoro domeny generujące te punkty nie reagują na najprostsze frazy, od strony kupujących punkty i linkujących to żadna strata, strata linku na domenie oznaczonej czy kompletnie nie widocznej to żadna strata.

Jakie to są najprostsze frazy - bo dla mnie najprostsze frazy z koszyka fraz to np.:

"sprawdź wszystkie art szkolne dostępne w naszej ofercie"

"kabina prysznicowa kwadratowa 90x90 z głębokim brodzikiem"

"technologia fal radiowych w liftingu twarzy"

"węgiel kamienny sprzedaż na terenie całej polski"

itp

Jak strony mają rankować na takie frazy? Nikt nie pisał tekstu na stronę z takimi frazami. Domeny statlinkowe nie mają być widoczne, ale mają być mocne a to nie jest jednoznaczne. Sam mam domeny, które mają TF i CF 20+ podlinkowane z zennopostera i mocnych domen na sam url domeny i mają StatRank 0. Więc teraz ja nie będę ich już ich linkował, ale do tekstów dopisywał frazy na 5 i więcej słów - co to da do mocy domeny - jak dla mnie nic.

Jak klienci przepłacali za punkty patrząc na stosunek ceny do jakości to było ok. Jak trzeba się wziąć do roboty to się zaczynają kombinacje.

Cenę punktów reguluje rynek.

Wracając już konkretnie do tematu dyskusji i terminu wprowadzenia - osobiście nie mam nic przeciwko temu, aby to było wprowadzone już, ale niech StatRank działa prawidłowo, bo na razie najzwyczajniej w świecie nie działa jak powinien. Przykład - domena dodana w kwietniu - reaguje na 15 fraz mocnych - jest w TOP 100 - statlink do dzisiaj nie wykrył tych fraz i domena ma nadal SR0. A kwiatki w stylu:

domydrewnianebartek.pl - SR5
znajdzkupca.pl - SR2
wawam.pl - SR3
biohappy.pl - SR2

Te domeny nie są w indeksie od minimum 6 miesięcy, na jednej jest parking, 2 dostały w styczniu bana - stan StatRank aktualny na dzień dzisiejszy. Jak tak to ma działać to o czym my w ogóle mówimy?

A już chciałem kupić statlinka. Ale warto uważać. Szukam systemu SWL do indeksacji profili, i myslałem również o Statlinku , bo uważałem te strony za troche jakościowe, ale generowanie sztucznych linków. Pewnie dlatego ukryte linki dla małych userów

Mimo wszelkich uwag Statlink ma najlepszą bazę z Polskich SWL'i. Co do jego popularności to wystarczy zobaczyć że w sumie tylko w tym temacie (jeżeli mówimy o SWL'ach) coś się dzieje na forum + w dziale ogłoszenia handluje się w sumie tylko punktami Statlinka.

• Like 1

@up jak tylko statlink ? eweb cały czas żyje, ja jak widzę pierwszy wpis w tamtym temacie to idę robić popcorn bo wiadomo, że dzień śmiechu się szykuje :D

a co do samego systemu to jest jakieś miejsce gdzie dokładnie opisują ile pkt się dostaje za co, oprócz tego ogólnego stąd 

https://statlink.pl/344,faq

dodałem 1 stronę dla testu i tak patrzę, że punkty tak łatwo nie przychodzą :)

Co do jego popularności to wystarczy zobaczyć że

To się zgadza, statlink cały czas działa, ostatnia dyskusja nie dotyczy stricte samego systemu, ale nowego współczynnika, który ma zastąpić PR - współczynnik ten wymaga dopracowania, usunięcia bugów i wtedy będzie można go wprowadzić, jak na razie sam współczynnik  jest w fazie wersji beta, powinno być jeszcze kilka release candidate i wdrażanie.

@Dralik - nie ma poradnika - dużo treści, dobra optymalizacja, content ze słowami z koszyka fraz kluczowych, podlinkowanie, do tego trochę testów i doświadczenia jak w seo,a pkt powoli zaczną przybywać, z naciskiem na słowo powoli.

• Like 1

@up czyli rozumiem, że słowo powoli jest bardzo ważnym słowem :)
Też tak waśnie patrzę, że szału nie ma z tymi pkt stąd mój wpis ... myślałem, że to ja robię coś źle i pkt powinny przybywać znacznie szybciej :)

Gdyby SR przeliczany był szybciej nie trzeba by było usuwać linków ze stron typu: PR6 SR0. Mam kilka stronek dobrze podlinkowanych, ale trzeba czekać na aktualizacje. Niestety bez profilu zaufanego nie mam dostępu nawet do wykazu słów kluczowych :(

nie trzeba by było usuwać linków ze stron typu: PR6 SR0

Takie są najlepsze:

58276b799e925.png

dfde99f776257.png

Jakby tego było mało na podstronie archiwum

I pretensje, że SR źle działa, że mało punktów będzie, a strona ostatniego nowego linka widziała parę lat temu

Edytowane przez janekszeryf