Skocz do zawartości

Coraz więcej filtrów od Google......

Wojciech Łuczak

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 229
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Dziś wypadła z wyników moja 6 letnia domena firmowa, od od początku ten sam właściciel domena na ten sam temat. Znajduje ją tylko po wpisaniu adresu.

Ale jest też nagroda: wszystkie zaplecza i podstrony poszły bardzo do góry, z wyników znikł jedynie główny adres

Dziś wypadła z wyników moja 6 letnia domena firmowa, od od początku ten sam właściciel domena na ten sam temat. Znajduje ją tylko po wpisaniu adresu.

Ale jest też nagroda: wszystkie zaplecza i podstrony poszły bardzo do góry, z wyników znikł jedynie główny adres

Mam podobnie też od dzisiaj. Zaplecza w góre i to bardzo a jeden z głównych serwisów na dół.

Dzisiaj ok. 15.00 z wyników googla "zniknęła" moja strona główna. Domena ma 2 lata. Nie ma jej w 500-tce (dalej nie sprawdzałem) na żadną frazę. Zostały podstrony i subdomeny. Strona była od 3 miesięcy w TOP3 na najważniejsze słowa kluczowe w branży. W Narzędziach dla Webmasterów Googla pojawił mi się wpis "Adresy URL blokowane przez plik robots.txt". Czy ktoś miał z czymś takim do czynienia? To jakiś filtr?

Jak sporadycznie tu zaglądałem i pisałem tak dziś muszę podzielić wasz żal ...

Moja strona roczna również poleciała ... i jestem w szoku..

Byłem w top10 od kupy czasu , sukcesywnie rozbudowywalem witrynę przez ponad rok, w ostatnim czasie nic a nic formie szeroko pojętego "marketingu" nie robiłem aż tu nagle taki ZONK! Jakieś syfiarskie zapomnianie strony z pr0 o które nikt od dawna nie dba pozostały w top10 - nawet mają inne tagi nie mowiac o tresci na dane słowo kluczowe i są, a moja poleciała na dno , na początku na 100 podstronę a teraz jest na 40... także nie jesteście sami... żona mi mówi że to przejściowe bo aż nielogoczine i żeby sie póki co nie przejmować ... no ale ... zobaczymy za kilka dni - jak się nic nie zmieni to chyba będę robił nową stronę na innej domenie... ;)

No myślę, że to jakiś wał, moja wyleciała, a za to w top10 pojawiły się jakieś spamy niezwiązane z zapytaniem. Na miejscu mojej strony pojawia się sam nic nie znaczący kontent, który wygląda jak zaplecze seo z przed 5 lat:D, to obniża jakość wyszukiwania! Google straci klientów!

Co innego jakby wywalili wartościową stronę za to, że jest pozycjonowana i na miejsce wstawili inną wartościową.

Wiadomość z ostatniej chwili:

Moja strona pojawiła się w top20:D na jedną główna i najważniejszą z fraz (przed wczoraj była jeszcze na pierwszym i tak było przez kilka lat). Czy u Was może też coś wróciło?

EDIT:

Zauważyłem powrót na kolejną frazę, tym razem niszowa, dodatkowo domena główna wyświetla się jako wynik pomocniczy to podstrony, oczywiście pozycja też gorsza niż kilka dni temu

Nie ma po co się doszukiwać przyczyn, po prostu Google testuje nowe rozwiązania.

Głodne dzieci, pomóż im, wystarczy kilka kliknięć. Optymalizacja strony za darmo.

Kiedyś miałem czas na wszystko, w ogóle masę wolnego czasu... później zająłem się pozycjonowaniem :D

Mój blog seo. Zapraszam do dyskusji.

u mnie smieci w TOP 20 - tak najlepiej to ująć jest ich minimum 1/4 na kazda fraze

strony robione pod przekierowania, wiki, katalogi, kolejna 1/4 jak nie wiecej reszta tematyczna ale nigdy nie byly tak wysoko i raczej strony zapleczowe, do tego czasami jakas aukcja allegro o wiki nie wspominając bo ona jest chyba wszędzie na kazda fraze wysoko

ni emowiac ze widze jak konkurencja dostala dzis filtry, ja tez ale na jedna z podstron, główna sie utzrymała, ale jak na to wszytsko patrze nie zanosi sie na nic dobrego w takiej sytuacji :D

jak tak dalej pojdzie to gugiel osiagnie jeden cel jak mi dzis powiedziala jedna pani z agencji promujacej boksy GUGLA (usmialem sie troche z propozycjo cenowej) ze w google pojawiaja sie same smieci i tylko w boksach sa teraz wartosciowe strony, tak wiec jak tak dalej pojdzie zostana tylko boksy bo jesli nie mozesz okreslic co zrobic aby byc w top 10 to gra jest nie warta swieczki

w sumie teraz jest dobry moment na wyjscie konkurenta dla google ze swoj szukajka i dobrze zrobiona kampania arketingowa skierowana do wiekszej liczby odbiorców: zobaczcie w guglu same smieci sa ostatni a u nas to co chcecie :)

Oferuje miejsce na kilku stronach internetowym, gdzie możesz umieścić:
BANERY REKLAMOWE
ARTYKUŁY PROMOCYJNE, REKLAMOWE, INFORMACYJNE

jak jest z siłą linków z tych zafiltrowanych stron - robił ktoś jakieś testy?

Czy link jest słabszy od tego ze strony bez filtra czy nie - tego nie wiem. Ale podlinkowałam z zafiltrowanej strony całkiem młodą stronę, która zaczęła pojawiać się w wynikach na daną frazę dopiero po podlinkowaniu jej na dany anchor z zafiltrowanej strony.

Czy u was tez google rozdalo wlasnie filtry?

Póki co naliczyłam 8 stron:

- 4 z nich to subdomeny tej samej domeny i wszystkie linkowane z linkme slim w ilości od kilkunastu do 50 linków łącznie. W obrębie tej samej domeny są jeszcze 3 subdomeny, z czego 1 linkowana również ze slima, ale z nią jest wszystko w porządku. W ich przypadku strony główne przestały się pojawiać na wysokich miejscach po wpisaniu najważniejszych fraz, a pozycje podstron się nie zmieniły, chyba że na plus.

- piąta strona zanotowała filtr na 2 podstrony, bo to głównie one były linkowane - również z linkme.

- szósta strona również nie jest jedyną subdomeną w obrębie danej domeny i była linkowana w identyczny sposób jak jej sąsiedzi - z linkme slim w ilości ok. 30 linków łącznie. Tylko ta subdomena spadła, pozostałe 3 bez zmian.

- pozostałe 2 strony nigdy nie były linkowane z żadnych systemów, mają zarówno stare linki z katalogów, z precli może parę i kilka z zaplecza. Bardzo dawno nie dostały nowych linków, treść na nich też się dawno nie zmieniała, bo nie było takiej potrzeby. Na jednej były linki w stopce do stron o różnej tematyce, druga była pod tym względem czyściutka (1 link do subdomeny będącej częścią serwisu).

Zafiltrowane strony nie są połączone między sobą linkami i tylko w pierwszym przypadku dotyczą kilku stron w obrębie tej samej domeny. Żadne z nich nie emitowały linków systemowych. Wszystkie z nich są niewielkimi stronami tematycznymi o liczbie podstron od kilku do kilkunastu. Są stare, ale niezbyt mocne, bo pozycjonowane były na łatwe frazy, na które nie potrzeba zbyt wiele.

Jeśli chodzi o linki wychodzące to tylko na 3 z nich było ich ok. 10 i niekoniecznie powiązane tematycznie. Na pozostałych było od 1 do 3 linków o identycznej tematyce i były one umieszczone w dobrze widocznym miejscu, co przynosiło nawet kilkadziesiąt kliknięć dziennie. Treść w niewielkiej części była powielona tylko na jednej stronie, bo kilka ostatnich newsów wyświetlałam na jeszcze innej stronie.

Niektórych jeszcze interesuje korzystanie z AdSense - wyświetla się tylko na jednej z tych stron, a z AdWords w ich przypadku nie korzystałam. Żadnej nie dodałam do webmaster tools, tylko 1 korzysta z Analytics. PR tych stron od 2 do 4. Nie sprzedawałam linków ani żadnych nie kupowałam.

A jeszcze jedno - mój blog prawie bez zmian oprócz tego, że poleciał z top 5 i 10 na 2 frazy na pewną nazwę użytą w jednym z wpisów ;-)

Oprócz tych dziwnych filtrów zauważyłam także inne zmiany w pozycjach. Niektóre strony w końcu doczekały się 1. pozycji, czekając na nią dość długo na 2. miejscu. Inna będąc już na 1. pozycji w końcu doczekała się wyświetlania linków witryn. Inne ze stabilnych pozycji w top 5 spadły do drugiej dziesiątki, a ich miejsca zajęły strony, co do których mam wrażenie, że wyświetlały się tam co najmniej pół roku temu i zamiast stron firmowych pojawiły się 2 katalogi ;> Sprawdzam kolejną frazę (programowanie Olsztyn) i tam znowu zamiast stron firmowych, duża część stron z top 20 to wpisy z katalogów typu pkt.pl, linksor.com, pf.pl, kataloog.info, niezlemajtki.pl ;-)

No i już mamy po sprawie, wróciły normalne wyniki.

Głodne dzieci, pomóż im, wystarczy kilka kliknięć. Optymalizacja strony za darmo.

Kiedyś miałem czas na wszystko, w ogóle masę wolnego czasu... później zająłem się pozycjonowaniem :D

Mój blog seo. Zapraszam do dyskusji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności