Skocz do zawartości

Coraz więcej filtrów od Google......

Wojciech Łuczak

Rekomendowane odpowiedzi

Co za bzdury z tym googlarzem to ja już sobie nie mogę zamieścić linka do strony, która mi się podoba bo jest ładan i nie jest tematyczna, bo zaraz będę posądzany o handel linkami czy coś takiego. My niby znamy nofollow, ale wiele ludzi nie zna. Poza tym nofollow blokuje pewnie nie tylko googla ale i inne. Coraz bardziej poronioną politykę mają. seo_radek ma rację. Po prostu to jest krok googla w kierunku masowo tworzonych seriwisów zamiast jednego dobrego. (dywersyfikacja ryzyka)

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

• Odpowiedzi 229
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Przeanalizujcie to co was spotkało w oparciu o poniższe wiadomości.

Zakładając prosta sytuację, wiemy wszyscy że google rozdało ostatnio dużo banów, nawet bardzo dużo jak na google, wiemy że okres aktualizacji w google trwa od 1m do 3m tzw. głębokie indeksowanie.

Teraz znika nam wiele źródeł linków:

- katalogi które dostały bana

- precle które dostały bana - tutaj i nie tylko tutaj, tracimy wartościowe stałe linki, które nabierają mocy po czasie i nie łatwo je odrobić w krótkim czasie np. dopalając SWL-em

- strony podpięte które dostały bana

- strony tematyczne

- inne

Zakładając że prowadzą do waszych stron, a każdy z jakiś linków korzysta nie ważne z jakich. Tracicie linki spadacie w wynikach powoli lub drastycznie.

Druga opcja trudniejsza do prześledzenia to linki prowadzące do zaplecza, które linkuje do waszej strony, to zaplecze też straciło linki według powyższego schematu, czyli stało się słabsze i automatycznie daje słabsze linki do waszych stron.

Po ostatnich zmianach straciliśmy wszyscy bardzo dużo linków i bezpośrednich i pośrednich co też odbija się na pozycjach strony.

Dużo banów + częsta aktualizacja indeksu + nowe zabawki (aż strach pomyśleć jakie) daje mocne wahania w wynikach.

Sprawdźcie tez jak stoicie pod bardzo prostymi słowami kluczowymi, czy tez jesteście w kosmosie, czy może wyskakujecie wysoko?

A że błędy w algorytmach są to na 100% nie ma bezbłędnego programu, ale tym to google nie będzie się chwalić przecież :)

Zauważyłem dzisiaj update PR na moich domenach, może to ciąg dalszy tego co trwa, a może nowy Update? Ktoś coś wie.

Pozdrawiam

Bartek

Setia.pl - seo, marketing, optymalizacja, pozycjonowanie stron w wyszukiwarkach

Telefonia internetowa MyFon.pl

Setia - masz w pewnym sensie racje ale dlaczego jak widze bany, filtry rozdawane sa partiami, nagle dostaje je kilkanascie lub nawet kilkaset domen

dzis tez poszly bany gdyz dostala je domena sejny.pl i tym samym wszystkie domeny regionalne, ktore byly na niej postawione i tez troche osob straci linki (ja stracilem 2 regionalne, i byly tam 2 zwykle sklepy partnerskie, nie wiem ile innych stron innych osob)

gugiel zmienil cos w swoim algorytmie i tym samym sypia sie filtry bany i wg mnie tez w chwili obecnej uwazam ze ma to wszystko ze sobą związek, kwestia jak dalego i w jakim kierunku to pojdzie

gugiel jest mnopolista na Polskim rynku i dlugo sie to nie zmieni

Oferuje miejsce na kilku stronach internetowym, gdzie możesz umieścić:
BANERY REKLAMOWE
ARTYKUŁY PROMOCYJNE, REKLAMOWE, INFORMACYJNE

To się już zdarzało że za główną domeną poleciały subdomeny, jeżeli miałeś tylko sklepy partnerskie, to podczep je pod webmaster tools i napisz że dostałeś bana przez przypadek i prosisz o rozpatrzenie Twojej subdomeny, napisz tak w sprawie każdej, warto spróbować.

A bany rozdają automaty, które niestety się mylą. Odblokować trzeba ręcznie, a warto to na pewno robić bo szkoda naszych domen, a dwa poprawią wtedy też o nowe doświadczenia swoje automaty.

Monopol nigdy do niczego dobrego nie prowadzi, ale dużą winę ponoszą tutaj rodzime wyszukiwarki, które praktycznie kilkoma głupimi ruchami oddały cały rynek googlarce.

Pozdrawiam

Bartek

Setia.pl - seo, marketing, optymalizacja, pozycjonowanie stron w wyszukiwarkach

Telefonia internetowa MyFon.pl

Teraz znika nam wiele źródeł linków:

- katalogi które dostały bana

- precle które dostały bana - tutaj i nie tylko tutaj, tracimy wartościowe stałe linki, które nabierają mocy po czasie i nie łatwo je odrobić w krótkim czasie np. dopalając SWL-em

- strony podpięte które dostały bana

- strony tematyczne

- inne

Zakładając że prowadzą do waszych stron, a każdy z jakiś linków korzysta nie ważne z jakich. Tracicie linki spadacie w wynikach powoli lub drastycznie.

Nie jest to w tym przypadku prawdą, z prostego powodu - otóż gdyby to BL straciły moc, to po przekierowaniu 301 nowe strony nie powinny wracać na poprzednie pozycje - gdyby na nową strone gugiel zaindexował nieznaczące dla niego linki to raczej strona nie powróciła by w wynikach wysoko - a tak sie dzieje, co też sam testowałem

Jak dla mnie to nie można teraz koncentrować się na kilku fajnych serwisach i je rozwijać tylko trzeba zrobić ileś set mniejszych ale unikalnych przez co będzie jeszcze większy syf w guglu ....

No i do tego właśnie zmierzają dla mnie to jakiś paradoks. No bo jak tu tworzyć porządny serwis i wkładać w niego masę pieniędzy i pracy, jak w każdej chwili może mu się oberwać bez wyraźnego powodu.

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

....

ja nadal i niezmiennie uważam, że to bug

...

a wykluczysz, że to testy - doświadczenia googla ? A tak sobie wprowadzili dla części (jakoś wybranych) serwisów to coś co mu nazywamy filtrem, żeby sprawdzić do czego to doprowadzi. Może wzrosną im przychody z Adwords ? może nie ? potestować nie zaszkodzi na kilku pacjentach....

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

Według mnie to SĄ doświadczenia automatów/ludzi z Googla, choć pewnie część stron dostała filtr/ban za coś konkretnego. Ja np. dostałem filtr w sierpniu i równo po 2 tygodniach mi go zdjęli. W międzyczasie nie robiłem nic specjalnego - zostawiłem Linkme (gdyby go zdjąć, pokazałbym Google, że dobrze zrobili), dorobiłem się jeszcze kilku linków, w tym nawet całkowicie naturalne i nie z mojej "winy" :)

Strona powróciła jeszcze mocniejsza niż wcześniej, z wyższymi pozycjami na wiele słów kluczowych i przy ostatnim updacie PR skoczyło mi z 0 do 4. A czemu dostałem filtr? Za grzyba nie wiem...

U mnie poleciały bany :/

Nie ma strony w wynikach, również pod frazą "adres-strony.pl"...

Zbanowane zostały katalogi, i to zadbane, moderowane, płatne... a gorszy syf jeszcze został w google i ma się dobrze... :/

Pokażę wam tylko systemy wymiany linków.

kruzyk.1.gif

Czy z wczoraj na dziś przeszła jakaś fala filtrów ?

Kilka stron mi poleciało o jakieś kilkadziesiąt pozycji ...

Agencja SEO z Katowic Intoseo - Pozycjonowanie Katowice
Wynajem myjek przemysłowych i warsztatowych - www.myjki360.pl

Dywaniki samochodowe https://topdywaniki.pl/

To nie fala tylko tsunami...

Oj tam. Takie skoki są normalne dla młodych fraz. Przykładowo pozycje dla jednej z moich młodych fraz z ostatnich dni:

5 39 10 37 27 26 26 8 23 (z czego dzisiejsza to 5)

Ale normalnie to potrafi spaść na 2 tyg a potem wrócić. Nic nadzwyczajnego. Kwestia ile tych fraz śledzisz. Im mocniej dolinkowana fraza i dłużej wisi tym pozycja stabilniejsza.

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

Oj tam. Takie skoki są normalne dla młodych fraz. Przykładowo pozycje dla jednej z moich młodych fraz z ostatnich dni:

5 39 10 37 27 26 26 8 23 (z czego dzisiejsza to 5)

Od pół roku top 3 dziś 56 pozycja.

Od prawie 2 lat top 20 ,dziś top50-100

Reszta co mi poleciała to faktycznie młode domenki były :-)

Agencja SEO z Katowic Intoseo - Pozycjonowanie Katowice
Wynajem myjek przemysłowych i warsztatowych - www.myjki360.pl

Dywaniki samochodowe https://topdywaniki.pl/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności