Skocz do zawartości

Kliki z tego samego IP - jak naliczaja oplate?

Krzysztof_

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niestety taki mamy durny narod ze szukac nawet w google nie umie, czesto pajace klikaja mi na reklame (nie celowo i nie zlosliwie raczej - tylko z ich glupoty, moze to ci co myla przegladarke z wyszukiwarka internetowa ;-/ ).

Tak wiec w przeciagu 15 minut, z tego samego IP (ta sama osoba!) klika mi 3x (widze to po glicid - rozne kody). Jak mi google policzy to? Wypadaloby zeby liczyl tylko za jedno klikniecie a jak jest naprawde?

dziekuje

• 2 tygodnie później...

Witaj

Tak do konca nie wiadomo jak wyglada agortym 'click fraud' Adwordsa. Google twierdzi, ze wylapuje takie kliki zanim trafia do raportow i nie sa wogole liczone (czyli nie jest pobierana za nie oplata). W praktyce wyglada to tak, ze jesli sam sie nie upomnisz to nic nie dostaniesz. Usuwane sa tylko na prawde kretynskie kliki robiene przez slabe boty i niezbyt rozgarnieta konkurencje ktora mysli, ze jak kliknie 500 razy w ciagu godziny to zaplacisz za to majatek.

Jesli chcesz z tym walczyc to prawda jest taka ze nie ma takiej mozliwosci. Jedyne co mozesz zrobic to poprosic Google o zwrot pieniedzy. Aby to zrobic musisz miec jakas podstawe do tego. Najlepszym rozwiazaniem jest korzystanie z dobrego systemu statystyk, najlepiej polaczonego z 'click tracking' (czyli sledzeniem drogi od klikniecia w reklame do wyladowaniu na odpowiedniej stronie - np. z podziekowaniami za kupienie towatu na Twojej stronie).

Na koniec miesiaca przygotuj nastepujace raporty:

Raport na poziomie slow posegregowany malejaco w kolumnie z kosztami i rosnaco w kolumnie z konwersjami.

Raport zestawiajacy IP/host, ilosc wejsc w ciagu miesiaca, ilosc konwersji i koszt.

Referer raport (nawet jesli masz reklamy tylko w wyszukiwaniach a nic w kontekstowych, Twoje reklamy moga wyswietlac sie na stronach partnerow i tam ktos moze klikac a nie bezposrednio na stronie google).

Podsumowujac - dostarcz tak duzo informacji jak mozesz. Kiedy rozpatrza Twoje zgloszenie otrzymasz odpowidz czy i ile dostaniesz zwrotu.

Powodzenia :D

No i znowu zmiany ;] Bedzie sie dzialo... hehehe ;D

choroba... mam tylko analitycs a przeciez nie place za zakup a samo wejscie (to by bylo zbyt piekne ;P).

Problem w tym ze pajace nie odrozniaja reklam od naturalnych wynikow i widze ze sobie dowolnei wchodza na ta sama fraze albo minimalnei zmieniona, za to tez place? Nie wiem.. wiem ze moge glicid logowac (ten parametr do url dodawny) ale i tak pozniej jak im to udawadniac.

Znacie jakies dobre statystyki w php (cos jak stat 4u ) ktore loguja kliki z adWords itd?

• 2 tygodnie później...

Tak, Analytics zintegrowany z AdWords :D

Niestety wiekszosc dostepnych systemow statystyk uznaje wejsca platne za wejscia zykle i wszystko laduje do jednego kosza. Jedynym wyjsciem jest zbudowanie wlasnego systemu lub lekkie przerobienie ktoregos z dostepnych.

Co do placenia za zakup to jest taka mozliwos w AdWords. Pay Per Action - czyli placisz, za konkretna czynnosc wykonana przez uzytkownika (kupno, wypelnienie formularza, klikniecie odpowiedniego linku itp.). Niestety z tego co kojarze to opcja ta nie jest standardowo dostepna.

Pozdrawiam

No i znowu zmiany ;] Bedzie sie dzialo... hehehe ;D

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności