Skocz do zawartości

Jak zmusić roboty do oddzielnego zaindeksowania podstron

verte

Rekomendowane odpowiedzi

Wykupiłem domenę "domena" i umieściłem pod jej adresem trzy strony:

www.domena.net/strona1

www.domena.net/strona2

www.domena.net/strona3

Są to trzy niepowiązane ze sobą strony i chciałbym, by roboty zaindeksowały je oddzielnie, nie zaś dodały do indeksu tylko domenę główną "domena".

Dodałem w google webmaster tools sitemapy oddzielnie dla każdej z tych stron oprócz "domeny" i google łyknęło sitemapy, tyle że od tygodnia nie chce ich zaindeksować, za to widzę w wyszukiwarce, że samodzielnie zaczęło indeksować domenę główną - "www.domena.net" i traktuje owe strony jako podstrony tejże.

Jak sprawić, by indeksowało te trzy strony oddzielnie?

Proszę o wyrozumiałość i pomoc specjalistów!

Znaczy to że chcę, aby w wyszukiwarce pojawiły się trzy osobne strony (choć są na tej samej domenie):

www.domena.net/stronaogruszkach

www.domena.net/stronaokarabinach

www.domena.net/stronaowiatrakach

Każda oddzielnie zaindeksowana, niezależnie od pozostałych, tak jak np. indeksuje oddzielnie strony w domenie republika.pl.

Dodam, że nie mam opcji subdomen.

Dlatego w takim przypadku jaki chcesz osiągnąc lepiej jest stosować subdomeny, jeżeli masz taką możliwość bo guugiel subdomeny traktuje jako osobne serwisy (jeżeli nie linkują pomiędzy sobą), a z katalogami to róznie bywa. A widzę ze piszesz że nie masz subdomen to po pierwsze nie linkuj pomiędzy sobą katalogów i z zaplecza linkuja każdy katalog na inne słowa.

Aplikacje internetowe, systemy wspomagające SEO, programy pod Windows i Linux, info na https://shad.net.pl - dopisz się do Katalogu Firm

No to mam problem - wszystkie strony zawierają do siebie linki. Ogólna tematyka jest jedna - jeden z rzadkich nurtów filozofii i poszczególne strony są do poszczególnych autorów tegoż, stąd linków nie usunę; niemniej strony należą do różnych osób, więc nie będą zadowoleni jeśli w wynikach wszystko będzie pod jedną domeną. Koniec końców jeśli nic nie da się zrobić (nie ruszając domeny i linków), czy da się jakoś z głową ustawić sitemap na stronie głównej domeny, by w wynikach - po indeksie domeny - pokazywał najpierw indeksy poszczególnych podstron?

[edit]

Co do sitemap przychodzi mi do głowy funkcja <priority> danej strony. Czy jeśli dam 1.0 na indeks domeny, 0.8 na indeksy podstron i 0.5 na resztę zaindeksuje mi to tak jak chcę? Pytam, bo wydaje mi się że roboty często olewają ten priorytet? I czy zrobić jedną sitemap dla całej domeny, czy dla każdej strony osobną?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności