Skocz do zawartości

Kupno starej domeny pod SEO

thinkbot

Rekomendowane odpowiedzi

proszę nie wierzyć w bajki ze każda stara domena to super wypas pod SEO i więcej nic nie potrzeba.

Większość znających temat przyzna ci rację jednak jeżeli domena ma ciągłość w webarchive to google jej zresetuje licznik bo... zmieniony został właściciel :)

To bzdura i tyle.

• 5 lat później...

Jeżeli domena straci ważność i ponownie ją zarejestrujesz to google to zobaczy i zresetuje jej wszystkie liczniki. Kupowanie starych domen ma sens jezeli maja one duzo trafficu bezposredniego. W przeciwnym wypadku nic nie zyskasz.

A to nowa jakaś teoria O.o i dobrze bedzie wiecej domen dla mnie

Domena traci wiek, to po pierwsze. Nawet jeśli kiedyś była w dmoz ... to już nie jest. Pagerank wyfrunie szybciutko. Jedyna korzyść to linki z innych stron ... te zostaną.

Kupiłem trzy i zobaczę, może będzie jakaś korzyść.

Póki co jest rozczarowanie.

Opisuję skuteczne i darmowe sztuczki SEO

Co z takim przypadkiem? :

Na domenie stał serwis z dużym ruchem w latach 2008-2013, w roku 2013 zmieniłem domenę, przeniosłem cały content, a ze starej porobiłem 301 na poszczególne podstrony nowej domeny. Ruch w serwisie po zmianie domeny nie zmienił się (ponad 80% wejśc z gugla).

Taki stan trwa od 1.5 roku, w Webmaster Tools Google ładnie przerzuciło kilka tysięcy BL na nową domenę.

Ważność starej domeny kończy się w lutym 2015.

I tu moje pytanie - co robić? Widzę 3 opcje:

1) Znów przedłużyć starą domenę, żeby "trzymała" linki do niej prowadzące i wzmacniała nową przez zrobione 301

2) Spróbować tą starą domenę komuś sprzedać (jak tak to ile to może być warte?)

3) Olać starą domene sikiem prostym

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności