Skocz do zawartości

"Naturalne" pozycjonowanie strony - prawda czy mity ?

Xann

Rekomendowane odpowiedzi

ja sie posiłkuje tylko i wyłącznie logiczna interpretacja znaczenia słowa "naturalny" :rolleyes: a jeżeli mówimy o pozycjonowaniu to o pozycjonowaniu a nie o linkowaniu.

Wcześniej pisałem i podałem przykład IMO jak najbardziej pasujacy "wyrastanie lasu z samosiejek vs szkółki leśne" w obydwu przypadkach mamy do czynienia z "naturą" efekty są podobne ale technika jakby inna :(

Sama czynność pt. "pozycjonowanie" jest nienaturalna sama w sobie bo ma na celu ingerencje w serpy a ta cała "naturalność" to tylko pierd goglowski na obecną chwile, bo od swoich szczytnych ideologii (nazywanych tak jak nowy nick "wujka i ciotki") na PiO to juz dawno odeszli ...

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

• Odpowiedzi 149
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Dodawanie linka za to że mi się spodobał artykuł nie jest pozycjonowaniem a tym bardziej nie można tego nazwać pozycjonowaniem naturalnym bo z pozycjonowaniem niema to nic wspólnego...
Ale wpłyną na pozycję strony w serpach i to ze znaczną siłą w porównaniu z linkiem np z swl'a. A więc jak mozna nazwać to działanie? Podniesienie pozycji niepozycjonowaniem?

.

Chodzi o to że strona samoistnie zdobywa pozycję ale nie można tego w żadnym wypadku nazwać pozycjonowaniem naturalnym bo to przecież nie jest pozycjonowanie...

Ależ oczywiście, że jest to pozycjonowanie. Również według definicji, którą podałeś :rolleyes:

Wystarczy złapać i przeczytać definicje pozycjonowania... czyli co to takiego jest...

W skrócie pozycjonowanie to te wszystkie działania które mają nam zwiększyć pozycję w SERPach....

Dobra to ja wam dam jeszcze dwa przykłady do dyskusji:

- mam linka do swojej strony w DMOZ - ktoś go tam dodał bez mojej wiedzy. Jak rozumiem to jest pozycjonowanie naturalne. A gdybym ja go tam dodał (zgłaszając tam stronę), to już by nie było naturalne?

- moja strona jest też linkowana z Wikipedii - sam się o to postarałem, więc nie jest to naturalne. No ale poza tym mam linki z kopii Wiki których jest parę w sieci - czy te ostatnie są przykładem naturalnego linkowania (przecież ja nie dawałem linku na tych kopiach)? Pomijam tutaj fakt że wszystkie one są nofollow.

Polecam moje pluginy do WordPress'a: WyPiekacz, Meta SEO Pack, User Locker, Google Integration Toolkit i wiele innych :)

Poradnik Webmastera ‰ Ostatnio na blogu:

PoradnikWebmastera-Blog.1.gif

Ależ oczywiście, że jest to pozycjonowanie. Również według definicji, którą podałeś :)

Właśnie nie... Pozycjonowanie to świadome działania a nie jak ktoś linkuje sobie artykuł dlatego że mu się podoba.... W innym przypadku wspomniana przez Ciebie 10-letnia dziewczynka musiała by być pozycjonerem...

Ależ bełkot. Czyli pozycjonować może tylko pozycjoner Wyobraź sobie dziesięcioletnią dziewczynkę, która linkuje na pokemoniastym forum do strony z "fajnymi koralikami". Ona nawet nie zdaje sobie sprawy z tego jaki dodatkowy skutek przyniósł post, ale dla ciebie to już pozycjoner pełną gębą.
Tzn że nie jest pozycjonerem ale swoim linkiem pozycjonuje strony? Zaprzeczasz chyba troche sobie...
Ale wpłyną na pozycję strony w serpach i to ze znaczną siłą w porównaniu z linkiem np z swl'a. A więc jak mozna nazwać to działanie? Podniesienie pozycji niepozycjonowaniem?

Samo działanie bezpośrednio na pozycję nie wpływa... A nazwać to można najprościej jak się da... Poprostu linkowanie...

pozwolę sobie wtrącić małą dygresję...

nie widzicie, że i tak nie dojdziecie do porozumienia?;>:)

w kółko jest o jednym i tym samym i jedno nie przegada drugiego.

Lexy dobrze napisała, że dla każdego to co innego(fajny rym;) i tak zostanie, choćby nie wiem co. sami sobie przedstawcie swoją definicję i nie ulegajcie prowokacjom. aż naprawdę obrzydza się czytanie, a tak chciałoby się dowiedzieć czegoś konkrentnego.

lepiej zabrać się do roboty niż...

udawać Don Kichota;)

Incognito - to tak, tam o pozycjonowaniu, ale nie Ciii, bo się wyda. Nie mów nikomu...

Przyszłość seo - wszyscy mówią to i ja...

Pozycjonowanie strony - świadome działanie w celu podniesienia pozycji strony w wynikach wyszukiwania, oparte na znajomości i wykorzystaniu algorytmu wyszukiwarek. Nie ma tu miejsca na "naturalne". Pozycjonowanie, które ktoś uznaje za "naturalne" raczej jest "przypadkowe" niż "naturalne".

Eksperyment Discover.pl

No bardzo proste bo jest to największa obecnie w Polsce konkurencja dla Google. G ma taki produkt jak ad$ , e-welbink jest jego konkurencją , oba produkty choć zasada działania jest inna to reklamują inne strony na innych stronach.

e-Weblink obecnie jest bardzo skutecznym narzędziem reklamy i promocji stron internetowych a do tego niebawem rusza kolejny produkt konkurencyjny dla analityc

Nie ma to jak solidna promocja.

Dziwi mnie ze polowa postow z dzialu [kupie,sprzedam] laduje w koszu za zla konstrukcje gramatyczna czy za brak jakiejs informacji a tutaj Xann "pociska" takie reklamy.

Moze admini cos sie w tym temacie wypowiedza.

Używaj Cuilla i Hakii

e-Weblink obecnie jest bardzo skutecznym narzędziem reklamy i promocji stron internetowych a do tego niebawem rusza kolejny produkt konkurencyjny dla analityc

Takie opisy z twojej strony mnie to troche nie pasuje ale nie ja tutaj rządze

:]

Używaj Cuilla i Hakii

Pokazuje ze e-Weblink jest konkurencją dla Google co za tym idzie , google nie może banować stron bo są podpięte do e-Weblinka czy były linkowane z e-Weblinka bo było by to zabiegiem monopolistycznym wobec rosnącej konkurenci a co za tym idzie dalej tłumaczyć nie trzeba.

Google nie kara za pod łanczanie stron do SWL'i :)! bo by samo na siebie ukręciło szubienice i nie chodzi tu o e-Weblinka bo systemów na całym świecie jest masa.

Już jeden pakman myślał ze zniszczy konkurencje ale widzimy jak na tym wyszedł jest skończony w branży

Marketing internetowy dla firm

Skoro Google nie popiera sztucznych działań, ale jednak daje wskazówki dotyczące tego jak zoptymalizować stronę i jak ewentualnie przeredagować teksty biorąc pod uwagę to czego szukają internauci, poza optymalizacją zostaje nam różnica wyłącznie w sposobach pozyskiwania linków i to od tego zależy czy mowa o pozycjonowaniu zwykłym czy naturalnym. Z drugiej strony wcale nie trzeba się znać na pozycjonowaniu... wystarczy trzymać się najnowszych standardów aby przygotować stronę, która zawiera nagłówki i inne ważne znaczniki.

Pozycjonowanie = optymalizacja + linki (w dużym uproszczeniu).

Pozycjonowanie naturalne = optymalizacja + linki naturalne.

Te naturalne linki mogą mieć dowolny anchor i może być nim także słowo kluczowe, które sami zasugerujemy np. poprzez dopisanie pod artykułem, jak taki link może wyglądać. Naturalne działania są do momentu, w którym internauci wstawiają linki bezinteresownie w takim celu, jaki Google zaleca - w celu polecania tej strony innym. Nic nie szkodzi, że pozycjoner specjalnie (sztucznie) stara się narobić zamieszczania wokół danego tematu tylko po to, żeby te linki zdobyć albo zwyczajnie promuje stronę (bez wiedzy o pozycjonowaniu), co mu dobrze wychodzi. Czy to nie jest wpływanie na pozycję?

Pozycjonowanie to świadome działania a nie jak ktoś linkuje sobie artykuł dlatego że mu się podoba

Z tym czy muszą być świadome, nie do końca się zgadzam, bo nie zawsze tak musi być. Ale czy nie są świadome działania pozycjonera, który stosuje linkbaiting, aby uzyskać kolejne naturalne linki dodane przez nieświadomych internautów? Osoba zajmująca się promocją strony może, ale nie musi wiedzieć coś o pozycjonowaniu. Może to być zarówno pozycjoner, jak i zwykły webmaster bez podstaw pozycjonowania. Najważniejsze, w jakim celu wstawiają te linki internauci odwiedzający daną stronę - czy chcą ją zwyczajnie polecić, czy wstawiają linka bo się nim wymienili albo sprzedali miejsce na niego.

Google nie kara za pod łanczanie stron do SWL'i wykrzyknik.gif! bo by samo na siebie ukręciło szubienice i nie chodzi tu o e-Weblinka bo systemów na całym świecie jest masa.

Przez Twój sposób promocji weblinka przypominasz mi... Pawła K. Pewnie jeszcze chwila, a ukaże się książka zatytułowana "e-Weblink konkurencją dla Google" reklamująca wszystkie swoje produkty i krytykująca wszystko inne.

'Yeden' prawie się z Tobą zgadzam poza jednym małym szczegółem ".....oparte na znajomości i wykorzystaniu algorytmu ....... z tą znajomością to taka przesada ale pozatym jest idealnie

Zerżnąłem definicję z WIKI: https://pl.wikipedia.org/wiki/Naturalne_planowanie_rodziny

Może rzeczywiście trochę zbyt dosłownie. :)

BTW Czy to jest link "naturalny"? :)

Eksperyment Discover.pl

Dziwi mnie ze polowa postow z dzialu [kupie,sprzedam] laduje w koszu za zla konstrukcje gramatyczna czy za brak jakiejs informacji a tutaj Xann "pociska" takie reklamy.
Bo to są kryptoreklamy i nie zostały oznaczone w widoczy nagłowek tak jak ta reklama, ktora od razu wylądowała w koszu :)

https://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showtopic=57912

.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności