Skocz do zawartości

"Naturalne" pozycjonowanie strony - prawda czy mity ?

Xann

Rekomendowane odpowiedzi

i rozumiem, że strona powstała "naturalnie" ot tak sobie a nie w celu pozycjonowania ?

Tworząc swoje pierwsze strony nie wiedziałam nic o pozycjonowaniu, więc nie analizowałam pozycji takich stron w wyszukiwarkach i nawet nie sprawdzałam, czy zostały zaindeksowane.

Nikt nigdy nie osiągnie pozycji naturalnym linkowaniem ponieważ w 99,9% linki naturalne nie mają anchorów podnoszących pozycje na dane słowo.

Po 1. - linki w stylu "tutaj" też wpływają na pozycjonowanie strony, bo wzmacniają całą domenę. Czemu jeśli dodam tego samego newsa na starej mocnej stronie i na stronie, która ledwo została zaindeksowana, wyżej będzie nowa podstrona starego serwisu? Bo jest mocniejsza i nie ma znaczenia, na jaki anchor była linkowana skoro mówimy o zupełnie nowej podstronie.

Po 2. - przeciętny webmaster ma wystarczającą wiedzę co do tego, jak wstawić link aby nie wyglądał tak https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...mp;#entry453320 bo nie chce, żeby treść artykułu wyglądała niechlujnie. Wstawi więc albo "tutaj", albo "na forum PiO" i to nadal będzie link naturalny.

• Odpowiedzi 149
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Domenę wzmacniają linki bez względu na anchor. Poza tym, pewien procent naturalnych linków będzie miał odpowiednie anchory, bo będą nimi słowa związane z artykułem albo jego tytuł.

Jeśli ktoś zrobi stronę poświęconą np. wegetarianizmowi i postanowi przeznaczyć trochę miejsca na ciekawe linki, wybór może paść na linki do stron restauracji wegetariańskich w danym mieście czy województwie. W takim przypadku w anchorze dasz albo adres strony albo napis "restauracja {nazwa}". No i strona restauracji dostaje w 100% naturalny link z fajnym anchorem i do tego z tematycznej stronki ;)

Xann, promowanie poprzez linki bez atrybutu nofollow jest pozycjonowaniem. Podany przeze mnie przykład jest przykładem pozyskania w 100% naturalnego linka, który przy okazji może mieć odpowiedni anchor tekst, a zamieszczony na stronie tematycznej może dać jej niezłego kopa w serpach.

ps. A "my" to znaczy kto?

po pierwsze link naturalny wygląda tak: www.onet.pl lub [wiecej...] [zobacz tu.....] nigdy tak artykuły i newsy

po drugie Lexy wszystko co robisz dla podniesienia pozycji to nie jest naturalne , zeby było naturalne to nie możesz słyszec nigdy o pozycjonowaniu

Marketing internetowy dla firm

Przykład naturalnego pozycjonowania: https://www.counter-strike.pl/ .

https://www.google.pl/search?q=counter-stri...lient=firefox-a

https://www.google.pl/search?num=100&hl...=Szukaj&lr=

Znajdź mi tu Xann jakieś linki z swl albo inne nienaturalne linki ;>.

Nowy Blog ;-) - Pozycjonowanie i zarabianie w internecie.

'Adrian88'

zobacz tu też https://www.google.com/search?q=hellboy&amp...lient=firefox-a

a tu już nie ;)https://www.google.com/search?hl=pl&new...&lr=lang_pl ciekawe dlaczego nie wiesz ?

Wbrew pozorom są jeszcze w google wyniki naturalne takie jak np hellboy nie wszystkie frazy pozycjonujemy

po pierwsze link naturalny wygląda tak: www.onet.pl lub [wiecej...] [zobacz tu.....] nigdy tak artykuły i newsy

Link naturalny jest to link umieszczony przez osobę, ktora albo nie wie co to pozycjonowanie albo nie wie ze ten właśnie link bedzię miał jakiś wpływ na wzrost pozycji strony na daną frazę i nie tylko na tą frazę. I chyba tyle w tym temacie, bo niektorzy to chcą ustalić własną definicję tak jak to google robi.

Xann jak tak dalej bedziesz sie upierał to inni również bedą skłonni uwierzyć że nigdy nie zajmowałeś sie pozycjonowaniem. Albo tego jeszcze nie wiesz że liczy się jakość a nie ilość, albo ze względow czysto komercyjnych chcesz wszystkich przekonać że liczy się tylko ilość.

.

To jak walka z wiatkami. Skoro bylem Kwinto czy Obi Wan Xanobi to mogę być Don Kichot żeby wreszcie raz na zawsze zamkną dyskusje która trwa od roku o naturalnym pozycjonowaniu.

Żałuje ze oponentów nie było na ostatnim spotkaniu SEO w Łodzi choć i tak było to najlepsze spotkanie z IT Party na jakim byłem w swoim życiu, by sie tam pogdało po buzi dało i było by po sprawie.

zeby było naturalne to nie możesz słyszec nigdy o pozycjonowaniu

I właśnie taki był przykład z restauracją. Ktoś tworzy stronę o wegetarianizmie z pasji, bo to go interesuje. Linkuje do innych stron, bo np. uważa konkretną restaurację za naprawdę genialną i albo wstawi link w jakimś wydzielonym do tego miejscu, albo wstawi go w treści w następujący sposób: (...) którą można zjeść np. w restauracji {nazwa} i która jest naprawdę smaczna (...) - podlinkowany będzie pochylony napis. W innym zdaniu może równie dobrze odradzać daną restaurację i również do niej dać link. Gdyby wiedział cokolwiek o pozycjonowaniu, w drugim linku dodałby nofollow, ale nie zwracając dotychczas uwagi na artykuły o pozycjonowaniu nie doczytał o istnieniu takiego atrybutu.

Webmaster może nie mieć pojęcia o tym, że takie linki wpływają na pozycje wspomnianych stron. Wstawi je z konkretnym anchorem zamiast adresu nie dlatego, że chce im dać kopa dla tych słów ale dlatego, że uczył się podstaw html'a i wie jak to zrobić. To jest najlepszy przykład linka naturalnego, który został wstawiony przez webmastera zupełnie bezinteresownie, ale ma duże znaczenie dla pozycjonowania, bo jest tematyczny i ma fajny anchor.

Sama tworząc pierwsze strony pamiętam, jak i po co wstawiałam cudze linki. Prowadziłam stronę na dany temat i uważałam, że użytkownikom przyda się trochę więcej informacji, dlatego polecałam inne konkurencyjne do mojej strony. Częściej niż adres strony w anchorze miałam konkretny tekst, bo w ten sposób wg mnie link wyglądał lepiej i jego opis był bardziej przejrzysty. Były to zarówno linki jeden pod drugim na podstronie "linki", jak i linki w tekście, w którym to pisałam na temat wyjścia nowej serii powiedzmy Heroes'ów i podlinkowałam oficjalną stronę.

Xann, pogódź się w końcu z tym, że nie wszyscy podzielają Twoje zdanie na ten temat i daruj sobie w końcu rozpoczynanie kolejnych rozmów o pozycjonowaniu naturalnym. Zakładając ten temat nie oczekiwałeś dyskusji tylko nakłonienia wszystkich do tego, aby w końcu przyznali Ci rację. No i co by zmieniło, gdybym pojawiła się na SEO spotkaniu? Nie zmieniłoby to ani mojego, ani Twojego zdania na ten temat, skoro w temacie tym już wszystko zostało powiedziane.

Jak już wspomniałeś, pozycjonowanie to wszelkie sposoby na podwyższenie pozycji strony w wyszukiwarkach. Pozycjonowanie naturalne jest więc wynikiem działania nieświadomych webmasterów, którzy wstawiają linki zupełnie bezinteresownie i bez wiedzy na temat tego, że wpływają one na ranking. Jeśli więc wstawię na stronie info w stylu "Jeśli zainteresował Cię ten artykuł, wstaw na swojej stronie link do niej. Najlepiej będzie jeśli skorzystasz z poniższego kodu." to też liczę wyłącznie na dobre chęci Internautów i jedynie sugeruję im, jak link może wyglądać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności