Skocz do zawartości

Jakie hostingi oferują kilka adresów IP

Brizu

Rekomendowane odpowiedzi

Każdy z Was tak mówi, mało odwiedzin, 5 wpisów na dzień i przekroczenie. Po przeanalizowaniu statystyk konta okazuje się, że prawda jest całkiem inna. Opamiętajcie się (mówię do tych 0,1%), zanim wyciągniecie pochopne wnioski.

Witam. To ja spróbuję nieco kulturalniej niz widzialem w poprzednich postach:

Mam najtańszy pakiet w hekko.

Stawiam stronę: wordpress + theme z elegantthemes - nic bardzo skomplikowanego

Od kilku dni dostaję info o przekroczeniu limitu obciążenia procesora (limit 2%, wczoraj obciążenie 7%)

Statystyki pokazują, że ruchu zewnętrznego.. nie ma. Są moje działania przy stawianiu strony.

Transfer: 143.8 Mb na 5120 dostepnych, z czego :

51020 hitów (90.65%) 116 Mb z mojego ip

1609 hitów (2.86%) 1,5 Mb z ip hekko

775 1.38% 0,75 Mb z ip testowego

760 1.35% 0,5 Mb też prawdopodobnie moje ip

ok. 600 hitów ok. 1% ok. 05Mb z googla

a reszta drobiazgi

I teraz tak: ruchu nie ma ostrzeżenia są, limit bedzie wyczerpany w tym tempie przed końcem miesiąca

Na pytanie szczegóły dot. obciążenia procesora dostaję najpierw odpowiedź, że mi ruch 2x wzrósł (!)

a po ponowieniu pytania: "Uprzejmie Pana informuję, iż nie prowadzimy szczegółowych statystyk dot. generowanego obciążenia przez poszczególnych klientów, dlatego nie jesteśmy w stanie Panu określić, co i kiedy konkretnie spowodowało takie obciążenie."

No to jestem w.. . Nie wiem co powoduje, nie ma ruchu, nie ma danych ani statystyk. I w trakcie budowy strony zablokują mi dostęp do konta

z jedną standardową instalacją.

Proste pytania:

A czy info o obciążeniu nie jest generowane losowo? Brak danych, w mojej opinii, dyskwalfikuje wiarygodność informacji.

Co to za ruch jest i jakie obciążenie generuje - z ip hekko https://193.143.121.45/ ???

Jak sprawdzić co konkretnie powoduje obciążenia (a może nie warto, bo konto jest tak ustawione, aby się w limicie z jednym wordpressem nie zmieścić)?

Czy da się, jak ograniczać obciążenia dla wp, optymalizować, inne pomysły?

Edytowane przez fix

Na wysoki cholesterol - aloes: aloeamer.pl

Fix, przecież dostałeś informację, że w statystykach ruch wzrósł dwukrotnie, to może być powodem wzrostu obciążenia. Statystyki ruchu masz w DirectAdmin.

Znikąd to się nie bierze. Gdyby tak było, nie mielibyśmy tylu klientów ani takiego ich przyrostu. Mamy klientów co mają po kilkanaście wordpressów na koncie, niektórzy mają 500 (!) domen na koncie (skrypty php) i nie mają problemu.. Panowie..

W statystykach jest zupełnie INNE IP niż podałeś w top1. Jeśli pokazuje się nasze IP, oznacza to, że uruchamiasz CRONA z DirectAdmin, lub jeśli masz Wordpress - ten również wykonuje swoje zadanie CRON przez POST do pliku wp-cron.php. Sprawdź swoje ustawienia.

Edytowane przez hekko

Fix, przecież dostałeś informację, że w statystykach ruch wzrósł dwukrotnie, to może być powodem wzrostu obciążenia. Statystyki ruchu masz w DirectAdmin.

Znikąd to się nie bierze. Gdyby tak było, nie mielibyśmy tylu klientów ani takiego ich przyrostu. Mamy klientów co mają po kilkanaście wordpressów na koncie, niektórzy mają 500 (!) domen na koncie (skrypty php) i nie mają problemu.. Panowie..

W statystykach jest zupełnie INNE IP niż podałeś w top1. Jeśli pokazuje się nasze IP, oznacza to, że uruchamiasz CRONA z DirectAdmin, lub jeśli masz Wordpress - ten również wykonuje swoje zadanie CRON przez POST do pliku wp-cron.php. Sprawdź swoje ustawienia.

@Hekko - chyba jednak nie czytasz ze zrozumieniem :

1. ruch wzrósł dwukrotnie w stosunku do dnia przed ostrzeżeniem - sam widzę w statystykach. Wzrósł, ale mimo dwukrotnego wzrostu nadal jest na niskim poziomie (w końcu praktycznie tylko przeze mnie obecnie generowanym)

2. Nie podałem ip dla top1 - więc nie mogło być inne. Top 1 to moje ip z którego pracuję. Jedyne ip, które podałem, to ip z top2 - jak się okazało wskazujące na Wasz serwer, co mnie zdziwiło, dlatego je pokazałem (pod nim Wasza standardowa zaślepka - to zadania crona właśnie?)

3. Moj WP nie wykonuje innych działań niż standardowe, także jeśli cron to też w standardowym zakresie

Odpowiedzi że innym działa to mijanie sie z problemem. Konto pada na jednym wordpresie a Ty opowiadasz jak to jest pięknie i 500 moze chodzić. pytania o szczegóły pomijasz lub nie masz danych. Wiesz, myslałem, że w Twoim interesie jest szukanie przyczyn w takich sytuacjach: raz że obsługa klienta, dwa wp jest na tyle powszechny, że warto wiedzieć gdzie tkwi problem, aby w przyszlości skutecznie reagowac. Bo odsyłanie do ogladania statystyk (które obejrzalem zanim cokolwiek napisałem) jest żadnym rozwiązaniem.

theme z elegantthemes - jakieś slider'y? wtyczki? Może coś ściągasz via rss? Niektóre a nawet większość slider'ów potrafi generować niezłe obciążenie nawet przy minimalnym ruchu... Przejrzyj dziennik błędów czy nie masz tam jakiś wskazówek...

Modest: https://www.elegantthemes.com/preview/Modest/ z karuzelą na 5 fotek (nie wiem, ale to się chyba po zwymiarowaniu cacheuje), rssy - nie. Logi błedów apache'a puste (z dnia dziesiejszego, ale dziś tylko przegladałem) , poleceń POST do crona kilka (2-3 bodaj). Dzięki

Minimum czego musisz używać to jakieś cache, spróbuj wp super cache. U mnie, zresztą na koncie na hekko, obciążenie spadło o 1/3 dzięki temu. :)

Odnośnie slider'a to niestety używa timthumb, jest to przestarzały skrypt, on tak skaluje obrazki, że ważą więcej niż w rzeczywistości. ;)

Oczywiście, że czytam ze zrozumieniem. To chyba Ty nie chcesz zrozumieć tego co chcę Ci przekazać. Było również na tym (i innych) forum wiele razy, że technicznie nie da się sprawdzić jaki proces konkretnie to robi. Firmy, które rzekomo dają takie informacje opierają się o apachestatus, z którego w miarodajny sposób nie da się wyciągnąć takich informacji z tego względu, że połączyć do niego się nie da w trybie non stop aby każde wejście na stronę zliczyć. My zapewniamy, że mimo iż nie wiemy która strona robi obciążenie, potrafimy dokładnie zliczyć czas zajętości procesora przez konto.

1. ruch wzrósł dwukrotnie w stosunku do dnia przed ostrzeżeniem - sam widzę w statystykach. Wzrósł, ale mimo dwukrotnego wzrostu nadal jest na niskim poziomie (w końcu praktycznie tylko przeze mnie obecnie generowanym)

Wystarczy, że jest to Wordpress w takiej konfiguracji jak używasz..

2. Nie podałem ip dla top1 - więc nie mogło być inne. Top 1 to moje ip z którego pracuję. Jedyne ip, które podałem, to ip z top2 - jak się okazało wskazujące na Wasz serwer, co mnie zdziwiło, dlatego je pokazałem (pod nim Wasza standardowa zaślepka - to zadania crona właśnie?)

Nie będę podawał dokładnych liczb, ale skoro to Twoje ip to ~50 000 hitów do plików w domenie to sporo, z czego ponad 30 000 tylko do pliku /wp-admin/admin-ajax.php i 1000 do wp-cron.php (to ten cron z naszego IP, jest on wywoływany w sposób automagiczny przez skrypt Wordpressa, więc oczywistym jest, że będzie IP serwera).

Pozostałe informacje podałem Ci aby uzmysłowić Ci, że problem jest jednostkowy, z tą instalacją. Powyżej podałem Ci statystyki. Idź na inny serwer i odśwież w ciągu kilku dni pliki o których mowa wyżej, 50 000 razy.

Edytowane przez hekko

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

group5.pl

neteasy.pl

ionic.pl <- tu zajrzyj :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint