Skocz do zawartości

Page Rank - Co z nim

zebol

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 157
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

nie w zwiazku z PR

watki w stylu 'na mojej stronie wyswietlaja sie polskie linki - wszedzie ci polacy itp' ;)

chodzilo mi o nawiazanie do tego, ze moze 'Polacy maja wiecej wyobrazni' - moim nieskromnym zdaniem tak wlasnie jest 8)

link do watku na DP sam chyba podawales, na VL tutaj

by nie byc totalnie OT powiem, ze moim zdaniem znikniecie PR jest chwilowe, jak zwykle sie cos popsulo - byc moze siadla klima w datacenter :P

Swoją drogą... Jakie korzysci mialo google z ujawnienia PR? Rozrost systemow, handel linkami nie sluzy jakosci wynikow. Nie mowie, ze linkor nagle zniknie. Moze sie jednak okazac, ze wartosciowym stronom nie bedzie sie oplacalo w nim byc, a pozostana tylko smieci (wiekszosc bez tego juz dojrzala ;)). Ciezko bedzie rowniez oszacowac wartosc linkow (w sensie ceny i jakosci), co w znaczny sposob moze utrudnic ich sprzedaz.

Milo wspominam czasy przedlinkorowe, kiedy strony promowane byly wzglednie naturalne. Liczyl sie 'fach w rencach' lub swietny pomysl, a nie posiadanie kolejnych smietnikow w systemach. Linki pojawialy sie same, gdy tresc byla interesujaca. Teraz byle 'fajne forum' moze byc ekspertem w sprawach Jana Pawla II...

Dobre strony sobie poradza bez PR. Systemowych serwisow zal nie bedzie...

Humm, ale katalog google pokazuje PR. Jest to tylko kopia PR? Co więcej, na jedenj z moich stron, w wynikach szukania na dane slowo pokazana jest strona z opisem... kotry nie jest nigdzie na stronie. Ten opis pobrany jest z katalogu googla. Mozna to jakos zmienic? Bo ten opis w katalogu jest troche nie taki jaki bym chcial by byl.

Jesli PR by znikl to jakos strony bylaby wyliczana na podstawie liczby podstron, linkow do niej prowadzacych i ilosci linkow na stronie.

Pamietam ze bylo narzedzie zliczajace linki zewneczne i wewneczne, moglby ktos przypomniec adres?

w wynikach szukania na dane slowo pokazana jest strona z opisem... kotry nie jest nigdzie na stronie

ja czasami szukając tekstu znajduję stronę (jedno z czołowych miejsc), otwieram kopię, a nawet na kopii nie ma ni jednego szukanego słowa...

Ja jestem pewien, ze Google nie zrezygnowalo z PR, bo przeciez cala ich technologia jest na tym oparta. Mam kilka wersji tego co sie stalo:

1. Wiekszosc ludzi z Google ma wolne na Memorial Day weekend, a Ci ktorzy zostali sie teraz swietnie bawia.

2. Pomysl *racjonalizatorski* - dziennie ilosc zapytan o PR mogla ugotowac wiele serwerow. Moze im lacza nie wytrzymuja i zdecydowali sie nieudostepniac wartosci PR.

3. Chwilowy blad

4. Caly czas jest tu rozmowa o systemach typu coop i jak moga one ucierpiec, ale tak naprawde to jest pestka. Prawdziwy problem maja brokerzy linkow, gdzie caly ich kilkuset milionowy biznes jest oparty na Pejdzranku. To oni maja problem, bo ceny linkow byly obliczane na podstawie PR, a Google byl przeciwny temu, czyli sprzedazy PR. Moze postanowili cos z tym zrobic i dlatego przestali udostepniac PR.

a nawet na kopii nie ma ni jednego szukanego słowa

Najwyraźniej słowo występuje w anchor texcie linku prowadzącego do znalezionej przez Ciebie strony. Potestuj na długich frazach w cudzysłowiu - występujących wyłącznie jako anchor. Przykład frazy.

Moze postanowili cos z tym zrobic i dlatego przestali udostepniac PR.

no tak, ale czy zrobiliby to aż tak znienacka bez uporządkowania wszelakich informacji o PageRank na własnych stronach?

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

Moje "3 grosze" o PR

zanikanie PR zacząłem obserwować dla moich stronek od czwartku, stopniowo znikałby PR z kolejnych datacenters.

Słuchajcie, przy okazji zaniku PR, cześć z moich stronek, które w końcu zaczęły być codziennie aktualizowane w wynikach wyszukiwania (cached copy of page)

- od kiedy coś się porobiło z PR przetały być cacheowane codziennie, mimo, że robot je odwiedza, dla większości ostatnia zapisana kopia w google jest z 20-22 maja (np. dla stronki z podpisu: przegląd prasy)

pozdr.

Daniel

no tak, ale czy zrobiliby to aż tak znienacka bez uporządkowania wszelakich informacji o PageRank na własnych stronach?

Napewno by nie zapowiedzieli tego, a informacje na ich stronach sa wciaz aktualne, z tym tylko wyjatkiem, ze nie da sie juz sprawdizc PR.

ile for i postów tyle opini

dokladnie ;)

Nie wiem jak u was ale znacznie zwiększyła się ilość wizyt na jednej z moich stron od czasu zaniknięcia PR.

Nie jestem pewien czy akurat zostało to spowodowane samym zanikiem PR czy strona nagle zaczęła cieszyć się wysoką popularnością.

Ps. Przyrost nastąpił od 24 -Maja..... 15%

Największą głupotą jest uczenie się tego, co potem trzeba zapomnieć [...]
- Miarą mówcy nie jest ten kto mówi, lecz ten co słucha [...] / Platon (ok. 437 - 347 p.n.e.)

Drogi wszechświecie, przestań no lecieć w kulki!

U mnie robocik odwiedza, jak odwiedzał, czy indeksuje - trudno stwierdzić w sumie...

Dalej obstaję przy awarii... Gdyby mieli blokować - po prostu wstawili by 403. A najpierw zaczęło zanikać, a 403 zaczął pojawiać się po czasie dopiero. Wątpię, czy taki byłby planowy scenariusz zamykania PR.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności