Skocz do zawartości

Przejecie domeny

Berez

Rekomendowane odpowiedzi

na who.is wyczytalem iz pewna domena wygasa 2008.09.21 11:54:51

jak najlepiej przejac ta domene?

czy istneja jakies specjalne skrypty?

Czy poprostu musze na dwolnej stronie oferujacej zakup domen sprobowac zakupic domene o 11:55?

jaka mam pewnosc ze nikt mnie nie uprzedzi? Czy sa na to jakies sposoby?

Chcialbym kupic domene na ktorej mi zalezy ze wzgledu na atrakcyjna nazwe, boje sie ze jakies firmy specjalizujace sie w SPAMie reklamowym wykupia ta domene i umieszcza tam reklamy

Co polecilibyscie zrobic na moim miejscu?

Czy jest to domena globalna? Skoro wyczytałeś w who.is spodziewam się, że tak.

W przypadku domen globalnych musisz liczyć się z tym, że czas wygaśnięcia domeny podany w bazie whois nie jest równoznaczny z trafieniem do puli nazw wolnych. Po tym terminie (expiration date) domena jest nieaktywna przez 40 dni, ale wciąż zarezerwowana dla jej dysponenta. Po tym czasie domena trafia na kolejne 30 dni do stanu "redemption period", czyli w dalszym ciągu nie można jej zarejestrować, a przedłużenie jej na kolejny rok na rzecz obecnego dysponenta jest dużo droższe niż zazwyczaj. Dopiero później następuje 5-dniowy okres "pending delete phase", kiedy domena jest uwalniana.

Zatem po 75 dniach można spodziewać się, że trafi do puli nazw wolnych. Co wtedy? Zapewne ktoś już będzie miał ją na oku, nie czarujmy się, domenowców jest wielu. Dodatkowo warto sprawdzić, czy na domenę nie została już założona opcja.

Jeśli cytaty to tylko tutaj,

dla zrozumienia, czym są aforyzmy, tylko tam.

Czyżby Scylla?

To możesz założyć opcję np. w az.pl, albo gdziekolwiek, a jak już nie można założyć to zlecić przechwycenie na złapane.pl (20zł netto), albo dropped.pl (30zł brutto).

Opcja gwarantuje Ci domenę. W przypadku przechwytywania, gdy więcej osób je zleci, domena trafi na aukcję zamkniętą (dropped.pl) lub otwartą (złapane.pl).

• 3 tygodnie później...

A jesli bylaby to domena .com ? Sa jakies mozliwosci przechwycenia takiej domeny ?

Wykończeniówka Wrocław - jeśli szukasz firmy do remontu lub wykończenia mieszkania

FM Group sklep internetowy - sklep internetowy z produktami FM Group

Hokej Wrocław - amatorska drużyna hokejowa WTH Wrocław

to wszystko ma sens pod warunkiem że właściciel ej nie przedłuży?

Zastanów się czy masz powody, żeby przypuszczać, że jej nie przedłuży, jeżeli nie to cała zabawa jest bez sensu.

Mi wygasa w tym miesiącu kilkadziesiąt domen i myślisz, że ktoś je przejmie :D ?

Ano mam, bo juz nie przedluzyl oplaty za hosting, pozostala tylko kopia w google. Strona na domene jest mocno zwiazana z moja tematyka i ma sporo BL i baaardzo by mi sie przydala

Wykończeniówka Wrocław - jeśli szukasz firmy do remontu lub wykończenia mieszkania

FM Group sklep internetowy - sklep internetowy z produktami FM Group

Hokej Wrocław - amatorska drużyna hokejowa WTH Wrocław

to wszystko ma sens pod warunkiem że właściciel ej nie przedłuży?

Zastanów się czy masz powody, żeby przypuszczać, że jej nie przedłuży, jeżeli nie to cała zabawa jest bez sensu.

Mi wygasa w tym miesiącu kilkadziesiąt domen i myślisz, że ktoś je przejmie ;) ?

Jeżeli są coś warte (nie chodzi mi o nazwy) to tak :). A nawet wiem kto ;).

(L)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności