Skocz do zawartości

zapasowy serwer, kopia ze strona w razie padu serwera glownego

pandha

Rekomendowane odpowiedzi

hej. mam sobie stronke, serwer na ktorym stoi zablokowal mi wszystkie bo ktos sie wlamal na jedna ze stron na wp i rozeslal maile z prosba o hasla. wiadomo, nie przyjemna sprawa. chodzi o to ze cierpia wszystkie strony na tym koncie. do tego uslyszalem ze moja wina bo powinienem miec hosting zapasowy. no i wlasnie tu pytanie, czy jesli dokupie nowy serwer i wrzuce na niego kopie strony z baza itd, to moge jakas zrobic automatyczne przejscie na drugi serwer w razie jak pierwszy nie dziala?

wczesniej robilem zmiane dns na inny hosting. ale to zajmuje kupe godzin zanim sie zaaktualizuje plus musialem najpierw sprawdzic czy dziala czy nie. czy sa inne sosoby? a np skoro w domenie mam do wpisania 2 dns, moge wpisac pierwszy z jednego hostingu, a drugi z drugiego? ma to sens?

dzieki za pomoc

Nauka angielskiego online - https://www.e-angielski.com

hmm jak miałby przekierować na inny serwer skoro nie będzie działać - zablokowany znaczy że też nie wykonuje skryptów :)?

I chyba nie zapasowy hosting tylko robisz regularne kopie zapasowe i w razie awarii/blokady masz je na dysku i przywracasz u innego usługodawcy, najlepsze rozwiązanie, ale tak jak pisałeś trzeba czekać na zmianę delegacji DNS. Staraj się przestrzegać regulaminu, załataj swoje skrypty i nie będziesz mieć tego typu problemów.

Jeśli masz na myśli serwer jako serwer, a nie jako konto na serwerze to IP Failover,

a jeśli chcesz wpisać 2 adres IP do jednej domeny to użytkownicy będą się łączyć losowo raz do jednego raz do drugiego, w przypadku padu jednego połowa się nie dostanie do strony

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności