Skocz do zawartości

Mod_rewrite

magda90

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taką strukturę linków:

www.nazwastrony.pl/wykonawca.php?pozycja=9

www.nazwastrony.pl/spis.php?tekstpiosenki=59408&&artist=D.I.

www.nazwastrony.pl/tekst_piosenki.php?id=135120&&artist=Kaci&&title=I'm+Not+Anybody's+Girl

No i dobra chcę to zamienić na przyjazne linki z myślnikami więc -> .htaccess:

Options FollowSymLinks
RewriteEngine On
RewriteRule ^wykonawca-([^-]*).htm$ wykonawca.php?pozycja=$1 
RewriteRule ^spis-([^-]*)-([^-]*).htm$ spis.php?tekstpiosenki=$1&&artist=$2 [L]
RewriteRule ^tekst_piosenki-([^-]*)-([^-]*)-([^-]*).htm$ tekst_piosenki.php?id=$1&&artist=$2&&title$3 [L]

Niestety nie działa. Mod_rewrite na pewno jest włączony, gdyż na innych stronach na tym hostingu jest ok, więc pewnie coś źle kombinuję z kodem.

Darmowe gry flash online - zapraszam :) a tutaj 50 PLN zwrotu za zakład

Ja sie zastanawiam czy magda90 rozmie całą istotę tego zagadnienia?

No i dobra chcę to zamienić na przyjazne linki z myślnikami więc -> .htaccess:
Ten htaccess robi to ale w odwrotnym kierunku. Czyli konwertuje przyjazne linki na parametry - i tak właśnie ma być. Tylko że przyjazne linki to trzeba raczej w kodzie html najpierw wygenerowac.

.

• 3 tygodnie później...
Czyli trzeba modyfikować kod strony?
Tak. W kodzie html trzeba stworzyć/wygenerować tzw "przyjazne linki" np: /artykul,123.html

Jest to taki link, w ktorym mozna powiedzieć zostały zamaskowane brzydkie parametry przesyłane ze/do skryptów php. Taki link dalej zawiera te parametry, ale w takiej postaci już nie zostaną one zapisane po stronie serwera do tablicy $_GET[]. Aby "odzyskać" spowrotem tablice $_GET[] trzeba użyć regułek mod_rewrite aby z linku:

/artykul,123.html

otrzymać intersujące parametry tworząc link np:

/index.php?page=artykul&id=123

wszędzie(tzn. w google) po wpisaniu mod_rewrite jest mowa tylko o modyfikacji pliku .htaccess
mod_rewrite jest tylko ostatnim etapem w tym całym zagadnieniu. Szukaj: "przyjazne linki", "przyjazne url'e"

.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności