Skocz do zawartości

Czy pozycjonowanie long tail jest bardziej opłacalne ?

Xann

Rekomendowane odpowiedzi

Czacha - czytalem

ale dla mnie to propaganda

Dodatkowo napisze ze pozycjonowanie nie opiera się tylko na tym co napisze Xann i jakie są systemy czy nazrzędzi na tym forum.

a to zdanie jest bardzo madre

ale nie napiszesz mi ze masz przelicznik przylozonych linkow do wizyt organicznych :)

• Odpowiedzi 304
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
obywatel RP, co do LT gdyby nie pomóc tej technice? była by ona w użytku? Nie, dlatego budowane są systemy i inne metody które pomagają we wdrożeniu tej techniki do wyszukiwarki [...] twierdzisz, że pozycjonowanie LT pozycjonuje się samo :) hmmm ciekawe, tylko że bez naszego wkładu *pozycjonowanie strony głownej, podstron oraz doborem odpowiednich haseł w meta oraz odpowiednio ułożonego tekstu (nie bylibyśmy w stanie osiągnąć TOP10 nawet pod 1000 wyszukań).

Czy ja gdzieś napisałem, że nic nie trzeba robić? Napisałem li tylko tyle, że long tail powstaje podczas znanego nam wszystkim pozycjonowania. Nawet linkując stronę z anchorem w postaci nazwadomeny.pl long tail powstanie. Owszem, długi ogon można wydłużyć stosując odpowiednie techniki, przede wszystkim będzie to tworzenie contentu i działania zmierzające ku indeksacji wszystkich podstron z contentem.

To dla mnie ciekawostka. Bo z tego co ja wiem dawno dawno temu treść się nie liczyła dla szukajek w takim stopniu jak teraz.

Owszem, dlatego napisałem, że "dawno dawno temu":

Tyle że w tamtych czasach tekst upychałem w tytułach podstron i meta tagach.

Zasada Pareto

Zastanówmy się chwilę. Zasada Pareto może być rozumiana tak: 20% naszych działań przynosi 80% efektów lub 20% linkowania przynosi 80% ruchu z wyszukiwarek. Oznacza to, że 80% linkowania daje tylko 20% ruchu. [...] Chętnie usłyszę jakieś konkrety na ten temat.

Teoretyzując, żeby wbić stronę na konkurencyjną frazę potrzebnych jest 100 linków. Po pojawieniu się w sieci 20 linków zauważyć można już ruch uzyskany z long tail. De facto więc kolejne 80 linków potrzebnych jest tylko po to, by uzyskać czołowe pozycje na główne (zazwyczaj konkurencyjne) frazy.

Skąd nieszczęsna "odwrotna zasada Pareto"? Z punktu widzenia pozycjonera, główne frazy generują 20% wejść. Pozostałe 80% to wejścia na frazy niszowe i z long tail. Pozycjoner na pierwszy rzut oka widzi, że 20% fraz przynosi 20% ruchu. I rzeczywiście, tak na to patrząc można mówić o "odwrotnej zasadzie Pareto".

Ale wtedy pozostałe 20% linkowania daje 80% ruchu, czyli to jest zwykła zasada Pareto. Czyżby one obie funkcjonowały jednocześnie? :)

Z ekonomicznego punktu widzenia jest odwrotnie niż napisałem wyżej. Aby uzyskać topowe pozycje dla fraz konkurencyjnych potrzebne są większe środki od tych, które potrzeba dla uzyskania topowych pozycji dla fraz z długiego ogona. I z tej strony patrząc (czyli z tej, z której patrzył na to Pareto) zasada nadal ma zastosowanie.

Także odpowiedź może brzmieć tak.

jestem jedynie ciekawy jak przeliczacie linki na ruch [...] ale jesli chodzi o linki pozycjonujace, jak to rozpykaliscie to powinni wam dac nobla :)

Rozważania, który konkretnie link przekłada się na większy/mniejszy ruch z wyszukiwarek jest IMHO zadaniem dla filozofów. Faktem jest tylko to, że do uzyskania long tail potrzebnych jest mniej linków

[...] pewnie gdzies uslyszal obco brzmiace slowe chcial zaimponowac i wkleil - nie bardzo wiedzac o co chodzi tak do konca ;)

Sądzę, że tylko powtórzył za innymi. W tym tonie mówił Czarek Lech podczas swojego wykładu na OKEBI, tyle, że jako o zaprzeczeniu zasadzie Pareto a nie o "odwrotności".

Lukas_79 nawet nie wiesz jaksie ciesze ze jestes na seoparty w katowicach tam skonfrontujemy kto co wie a kto co zaslyszal

Do pozostalych co nie wiedza czym jest LT to podalem zycioey przyklad jako allegro, jak ktos nie kuma dlaczego na alegro wystepuje odwrotna zasada pareto to nawet ja juz na to nic nie poradze choc cuda zajmuja mi z reguly 3 dni

Marketing internetowy dla firm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności