Skocz do zawartości

Weryfikacja danych Godaddy

AdamAGP#

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem na maila od godaddy prośbę o sprawdzenie danych podanych przy rejestracji domeny. Straszą, że muszą być prawdziwe bo inaczej zgodnie z regulaminem anulują ją, mam tam .info. W sumie podałem dosyć nieprawdziwe dane. Mogą mi przysłać coś na adres podany z żądaniem potwierdzenia, bo dzwonić chyba nie będą do pl:) email jest prawdziwy.

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

Mi też to przyszło, od innego rejestratora. To prawdopodobnie mail z automatu. Ale nieźle się podirytowałem, bo przyszedł w niedzielę.

GD to krzak, a ich użytkownicy mają dla nich wartość równą 0. GD ma też fajną usługę parkowania domen. Bardziej im zależy na tym, żeby wyrzucić użytkowika i postawić na domenie swój śmierdzący parking bo na tym zarabiają dużo więcej niż z utrzymywania domeny. Konflikt interesów.

Radzę przeczytaj sobie TOS i te dyrdymały które tam wypisują. "GD ma prawo usunąć każdą domenę godzącą w dobre obyczaje" :D "Użytkownik przyjmuje do wiadomości to, że o fakcie czy domena narusza dobre obyczaje decyduje godaddy" :P

Było wiele przypadków, że ktoś posłał mail do abuse a oni od razu zawieszali domenę. Zawieszanie objawiało się tym, że na domenie zamiast treści pojawiał się... parking godaddy :)

Nawet nie dzwonili do klienta. Odpowiedź sobie na pytanie, czy z takim podejściem będą weryfikować dane. Raczej nie, skoro aż tak tną koszta, z drugiej strony jak ktoś będzie miał wątpliwości co do prawdziwości tych danych to domena wyleci i nawet się o tym nie dowiesz.

GD to krzak

A z główką wszystko w porządku... To jest jeden z największych rejestratorów domen na świecie, jak nie największy.

Mi też przysłali takie coś rok temu, nic nie poprawiałem i nic nie sprawdzali. Tam było napisane, że tylko ew. ICANN może to sprawdzać i wtedy dopiero mogą być problemy.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Carnagge swoją wypowiedź uzasadniłem. Dla mnie firma która nie szanuje klientów, do tego traktuje ich jak idiotów a w regulaminie ma zapis, że usługę może zamknąć natychmiast, bez jakiegokolwiek okresu wypowiedzenia czy nawet uzasadnienia, zależnie od widzimisię pracownika - to KRZAK.

Z resztą cztyałem kiedyś blog Parsona. Nie wiem jak tobie ale mi od stwierdzeń typu, "domeny są tanie, więc strony na nich mają być zgodne z moralnością" ([..] we don't allow morally objectionable content) włosy stają dęba. Nie wiem tylko którą jedynie słuszną moralność miał on na myśli - pewnie swoją ;) Nie wiem też jak można oprzeć jakikolwiek poważny biznes o firmę która zastrzega sobie prawo do tak na prawdę przejęcia jakiejkolwiek domeny bez powodu.

Biedronka tez ma jedną z największych sieci sklepów w PL :)

a to nie jest zwykła kradzież domeny? Oni mogą sobie tak przejmować, bo sobie w regulaminie napisali??

Trochę to tak jakby bank w umowie napisał jak nie spodoba nam się wasze nazwisko to zabierzemy wam pieniądze:)

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Webbest.eu

Dokładnie, to tak samo jakby w bank wpisał w umowę, że jeśli pracownik uzna, że wydajesz swoje oszczędności niezgodnie z jego widzimisię to nie wydadzą ci twoich pieniędzy.

https://domainnamewire.com/2007/01/30/diggi...rms-of-service/

O tej "firmie" wszędzie głośno i to w bardzo popularnych miejscach sieci. Nie wspierajcie tego biznesu, po prostu wykorzystują to, że ludzie którzy chcą zarejestrować domeny parę $ taniej nie będą mieć pieniędzy na to, żeby walczyć o swoje w sądzie.

Go Daddy also may in its sole discretion and without liability to You delete the registration of any domain name during the first thirty (30) days after registration has taken place. Go Daddy may also cancel the registration of a domain name, after thirty (30) days, if that name is being used, as determined by Go Daddy in its sole discretion, in association with spam or morally objectionable activities.

Go Daddy może wedle "własnego uznania" ( its sole discretion ) i bez jakiejkolwiek odpowiedzialności usunąć jakąkolwiek domenę w terminie _do_ 30 dni od początkowej rejestracji. Go Daddy _po_ 30 dniach od rejestracji może wedle własnego uznania usunąć jakąkolwiek domenę jeśli jest ona używana do wysyłaniu spamu lub działalności "wątpliwej moralnie" (wedle uznania Go Daddy - "in its sole discretion") , przykładowo [...] (tutaj długa lista) [...] oraz inna działalność nie wymieniona na liście wedle uznania Go Daddy (czyli praktycznie każda działalność).

Delaj...

Jeśli domena zostanie skasowana w związku z działalnością "wątpliwą moralnie" (wedle uznania Go Daddy) - żadna rekompensata nie zostanie wypłacona (mowa chyba o tych paru USD które korsztuje rejestracja domeny).

Polecam cały Legal Agreement, w szczególności punkt 7. restriction of services; right of refusal

https://www.godaddy.com/gdshop/legal_agreem...pageid=REG%5FSA

To dopiero wierzchołek góry lodowej:

If You are hosting Your domain's domain name servers ("DNS") on Go Daddy's servers, or are using our systems to forward a domain, URL, or otherwise to a system or site hosted elsewhere, or if You have Your domain name registered with Go Daddy, You are responsible for ensuring that there is no excessive overloading on Go Daddy's DNS systems.

Czyli właściciel domeny ma obowiązek dopilnować, by ruch na niej był mały. Bo jeśli GD uzna, że domena obciąża ich DNS za bardzo... to zgadnijcie co.

You agree that Go Daddy's entire liability to You under this agreement, and Your only remedy, in connection with any service provided by Go Daddy, to You under this agreement, and for any breach of this agreement by Go Daddy, shall be limited to the fees You paid to Go Daddy

Jakakolwiek odpowiedzialność Go Daddy względem klienta ogranicza się do wartości zakupionej usługi (czyli mogą wypowiedzieć umowę w każdym momencie wypłacając wartość transakcji).

etc, etc.

Większość ludzi nie trzyma domen na ich DNSach, bo nie ma tam hostingu. Fakt ten regulamin maja przegiety, ale podejrzewam, ze takie sytuacje jakie tutaj przewidujesz raczej sie nie zdarzaja. Sformulowan pewno takich uzywaja zeby zamykac strony propagujace rozne dziwne rzeczy jak np. teroryzm, pedofilie itp. Jakby nagminnie domeny zabierali za widzi mi sie to juz dawno by z torbami poszli, a cala branza by huczala zeby trzymac sie od nich z daleka.

Poza tym mylisz pojecie firmy krzak, firma krzak to taka jakbym ja od dzisiaj zaczal sprzedawac domeny, na stronce nie byloby zadnych danych do mnie i jedyna pewnosc jaka bys mial to ze za miesiac znikne z Twoimi domenami :(

GoDaddy jest bardzo znana firma. O jej randze moze swiadczyc to, ze kiedys w Faktach mowili o cenach reklam w USA podczas finalu Superbowl, ze sa astronomiczne i siegaja kilku milionow dolarow i tylko nieliczne firmy moga sobie pozwolic na taka reklame i wlasnie tam byla reklama Godaddy. Z pewnoscia godaddy nie jest firma krzak.

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Oczywiście są pewne "tematy" które powinny wylatywać z serwerów poza dyskusją, ale powinien to robić ten kto stronę hostuje a nie ten który zapewnia proste przekierowanie (nazwa domeny). Bo można zrozumieć, że hosting nie chce czegoś mieć na serwerze.

GD ma dużo kasy, to fakt. Ciekawe skąd, skoro mają tak tanie usługi :tancze: Dla mnie to smutne, że ludzie sprzedają swoją wolność za parę dolarów, czy nawet centów :) Bo od tego, żeby oceniać czy strona jest zgodna z prawem są sądy i prokuratura a nie pierwszy lepszy amerykanin siedzący gdzieś w helpdesku który jedyne o czym marzy to koniec zmiany.

Zawsze przy takich okazjach się używa podobnie brzmiących bzdur. Terroryzm, pedofilia, dobro dzieci, etc. Chodzi tylko o kasę. Z tych groźnych stron to na przykład usunęli seclist.org czy ratemycop.com. Czyli domenę legalnie działającej firmy prywatnej podobnych spraw jest dużo.

Co jakiś czas całkowicie legalna strona wylatuje albo ląduje na parkingu bo komuś w GD coś się nie podoba. Żaden inny duży rejestrator nie traktuje klientów w ten sposób.

https://blog.wired.com/27bstroke6/2008/03/g...dy-silence.html

A new web service that lets users rate and comment on the uniformed police officers in their community is scrambling to restore service Tuesday, after hosting company GoDaddy unceremonious pulled-the-plug on the site in the wake of outrage from criticism-leery cops.

Visitors to RateMyCop.com on Tuesday were redirected to a GoDaddy page reading, "Oops!!!", which urged the site owner to contact GoDaddy to find out why the company pulled the plug.

RateMyCop founder Gino Sesto says he was given no notice of the suspension. When he called GoDaddy, the company told him that he'd been shut down for "suspicious activity."

Dzięki w takim razie za ostrzeżenie. Spamiki sobie tam będą u nich leżeć, ale jakieś porządne serwisy faktycznie może lepiej gdzieś indziej rejestrować. Myślę też, że nam to tak bardzo nie grozi, bo jak się ma stronkę po polsku to raczej nie wiedzą co tam jest :tancze:

Bogusław Senator, firma Poczta Kwiatowa INC.

to co zaktualizujesz dane i Ci blokują domenę na 60dni??? Dalej tak jest? Co za poroniona firma!!! Mam tam 1 domenę i to chyba będzie pierwsza i ostatnia.

Webbest.eu

Ale przecież na GD jest hosting... Maja wszystko od A do Z, wspoldzielone, dedykowane, "dedykowane ip", e-mail, mozesz sobie wybrac czy hosting ma byc Linux czy Windows, itd., itp.

Ja mam wszystkie swoje strony hostowane na godaddy, bo sa tani, bardzo tani... Dzialaja bez zarzutow. Do czasu az mi je skasuja :D

a próbował, ktoś zmieniać dane kontaktowe ostatnio, bo może zmienię na wszelki wpadek. w pierwszym momencie, po tym co napisaliście myślałem, że ta blokada domeny powoduje niewyświetlanie strony, a dopiero doczytałem, że to blokada transferu domeny:)

Webbest.eu

• 2 tygodnie później...

Witam,

Osobiście korzystam z godaddy od roku, mam u nich zarejestrowane jakieś 30 domen i ogólnie jestem zadowolony.

Bardzo szybko aktualizują zmiany dns ( max 1h ) jeśli zmieniasz hosting. Na mało znaczących domenach (czyt. zapleczu ) mam wpisane różne dane kontaktowe, a domeny bardziej cenne zawierają prawidłowe dane chronione przez domain by proxy, gdzie jesli ktoś zechce się z tobą skontaktować dostajesz emaila z treścią oryginalnego listu. O jakichkolwiek zmianach w wpisie domeny (np. dane kontaktowe, dns itp ) jestem natychmiast informowany przez email.

Co do tych 60-ciu dni, to prawda, jeśli zmienisz dane kontaktowe przez najbliższe 2 miesiące nie możesz ani sprzedać domeny ani transferować jej do innego rejestratora. Oczywiście w tym czasie jest ona w pełni funkcjonala - godaddy ci jej nie zabiera :D jak to wynikło z kilku postów powyżej.

Z ich hostingu korzystałem przez około 2 miesiące, jednak ze względu na brak cpanel-a, blokowanie niektórych funkcji (np. fopen - dla zewn.plików ) oraz lokalizacji bazy danych na innym serwerze było to dla mnie trochę uciążliwe, ze względu iż korzystam z własnych "bibliotek" w php które są dostosowane właśnie do architektury katalogów serwerów z c-panelem.

Tylko jeden raz miałem z nimi problem przy okazji przenoszenia domeny, kiedy to paypal coś pochrzanił (odmówił płatności ) i w efekcie musiałem zapłacić $80 kary, co mnie strasznie wqrwiło - ale nic nie mogłem zrobić bo to była stara domena z ruchem z google.

Po 2 dniach korespondencji email i zapłacie powyższej kary przywrócili mi domenę. Poza tym jednym incydentem nie miałem z nimi żadnych problemów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności