Skocz do zawartości

Losowe linki między podstronami w obrębie jednego serwisu.

SEO-Admin

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Na jednej z budowanych stron wymyśliłem sobie, że przy każdym odświeżeniu strony z artykułami wylosuję z bazy kilka artykułów i dam w menu linki do nich.

Oznacza to, że za każdym odświeżeniem lub otworzeniem strony przez robota te kilka linków w tym samym miejscu będzie inne.

Zrobiłem to pod kątem usera, tzn. może zobaczy nowy link do czegoś, co go zainteresuje i zatrzyma się na stronie dłużej.

Zastanawiam się, czy to nie sprawi problemów robotowi, bo za każdym razem te linki będą inne. Czy się nie zakręci i nie uzna strony za źle zbudowaną, a przez to obniży jej wartość?

pozdrawiam

Grzegorz

Jeśli nie zależy Ci na tych linkach pod wzgledem SEO to poprostu daj nofollow. - bez sensu

Nie przejmuj się - popatrz na swle - mają po kilkanaście tysięcy domen - każda podstrona ma minimum pięć linków rotacyjnych (najczęściej conajmniej 10) i jakoś się trzymają - fakt są to tylko zaplecza, ale o czymś to świadczy.

jezeli nie przesadzisz z iloscia tych linkow to nie masz sie czym przejmowac i jak najbardziej pomoze

na swoich stronach mam tak aby na kazdej podstronie pojawialy sie losowe linki do 3-6 (losowo pomiedzy 3 a 6 czyli raz 3 a raz 5) innych podstron

dobre linkowanie wewnetrze jest jak najbardziej pozadane ;)

Ok, też tak sobie myślałem, że chyba w końcu pewną jakość algorytm robota ma.

Wyobraziłem sobie wcześniej głupi problem, że np. robot wchodzi na stronę A i znajduje tam link do strony B. Wchodzi na B i znajduje tam link do A i do C.

No i w tym momencie do A raczej nie wróci, bo był przed chwilą, czyli skoczy tylko do C, gdzie znowu może znaleźć nowe linki do kolejnych podstron, itd aż nie spotka nowego linku.

Gdy pisałem ten post nie zastanowiłem się i założyłem, że z B wróci znowu do A, gdzie znajdzie inne linki. Ale w ten sposób mógłby skakać w nieskończoność. Nie przemyślałem tego pytania ;-)

Dzięki za odpowiedzi

Grzegorz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności