Skocz do zawartości

Przekierowanie 302 - problem

krowa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nęka mnie pewien problem.

Serwis internetowy zbudowany przez kogoś generuje nagłówek HTTP 302. Zgłaszałem ten serwis do indeksu, podłączyłem go pod narzędzie Google Webmaster Tools i widzę informację iż "błąd przekierowania". Domyślam się, że nagłówek tego serwisu jest zły. powinien być HTTP 1.1/200 OK, a nie 302. Czy strony internetowe z nagłówkiem 302 nie są indeksowane przez google?

Pozdrawiam licząc na odpowiedź.

Tomasz Dobrowolski

Krowa muuu

krowa@stock-photo.pl

Szczerze mówiąc nigdy nie miałam potrzeby stosowania 302, ale na jednej ze stron webmaster je ustawił, co zauważyłam kiedy zaczęły się problemy. Sytuacja wyglądała następująco:

- strona A (inna wersja językowa strony ;) nie jest jeszcze gotowa, więc przekierowuje za pomocą 302 do strony B;

- strona B jest gotowa, zaindeksowana i wszystko ładnie chodzi.

Po pewnym czasie nagle wyindeksowuje stronę główną B, a zaindeksowuje nigdy nieistniejącą stronę A. Po zmianie 302 na 301 wszystko wraca do normy.

Z problemami z 302 spotkała się także koleżanka. Zaczęła pracować przy dwóch stronach, na których ze strony głównej w formie www.domena.pl ustawiono 302 na adres w stylu www.domena.pl/strona-glowna Pierwsza z nich była nową stroną, która nie została jeszcze zaindeksowana... i nie zaindeksowała się mimo wielu linków dopóki przekierowanie nie zostało zmienione. Druga była już zaindeksowana i po zmianie stronę główną wyindeksowało, a więc straciła uzyskane do tamtej pory pozycje w Google.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności