Skocz do zawartości

Algorytm na duplicate content

k3rn3l

Rekomendowane odpowiedzi

Zaraz polecicie do kosza, pisałem żebyście się umawiali na PW. Problemy z czytaniem?

Nie jestem pewien ale zakłady kto wyżej wypozycjonuje stronę były już chyba zawierane na forum. Bez " kosza ".

Bogusław Senator, firma Poczta Kwiatowa INC.

• Odpowiedzi 129
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
jeżeli chodzi o linki z domen o PR 0 czy PR n/a to maja swoja moc a czasami sa mocniejsze od linków ze stron o PR 4 posiadajacymi 30+ linków wychodzacych

Od razu zaznaczam, że nie testowałam tego, więc opieram to tylko na teorii i logice. Real PR nie jest dla nas widoczny, ale skoro TPR=0 nie jest równy RPR=0 tylko mieści się w pewnych granicach, a wartość przekazywana przez PR maleje wraz ze wzrostem linków wychodzących, może dojść do sytuacji, w której link na stronie o niższym czy zerowym PR daje więcej.

Jeszcze są sytuacje gdy domena ukradła innej PR - taka domena jest mało co warta, pomimo że toolbar pokazuje np. PR6.

Polecam moje pluginy do WordPress'a: WyPiekacz, Meta SEO Pack, User Locker, Google Integration Toolkit i wiele innych :)

Poradnik Webmastera ‰ Ostatnio na blogu:

PoradnikWebmastera-Blog.1.gif

...skoro TPR=0 nie jest równy RPR=0 tylko mieści się w pewnych granicach, a wartość przekazywana przez PR maleje wraz ze wzrostem linków wychodzących, może dojść do sytuacji, w której link na stronie o niższym czy zerowym PR daje więcej.

Jeśli linków będzie 300 to tak. Ponadto liczą się nie tylko linki wychodzące ale i również wewnętrzne. Wartości PR są dzielone po równo dla sumy wszystkich linków na stronie za wyjątkiem tych z nofollow. Śmieszy mnie jak niektórzy mają 95 linków wewnętrznych a szczycą się ogromną siłą wyjsciową dla 5 linków wychodzących. W praktyce wartość tych 5 linków to 5/100 a nie 20/100, kto sprawdzał - wie o czym mówię.

Oczywiście PR4 to jest pewien zakres pomiędzy PR4 a PR5, ja zawsze do wyliczeń biorę tą słabszą wersję, czyli PR4. Na tej podstawie można dokładnie wyliczyć jaka minimalna moc przekazywana jest w linku do podstron i stron zewnętrznych.

Śmieszy mnie jak niektórzy mają 95 linków wewnętrznych

Ale każdy z nich przekazuje część mocy innej podstronie w tej samej domenie, więc ostatecznie "wszystko zostaje w rodzinie" ;-) bo przekazują sobie moc wzajemnie. Oczywiście wszystko zależy od tego, jak dokładnie takie linkowanie wewnętrzne wygląda.

mozecie kombinowac jak sobie chcecie zaproponowałem przeprowadzenie testu kolega Dżordż zareagował jak zareagował , dodam tylko, że na "moc linku" wpływa również jego pozycja na witrynie a jak ktoś nie wierzy i sobie sprawdzi gdzieś są obublikowane wyniki testu, także nawet mając dwie "identyczne strony" z identycznym PR i identyczną ilością wychodzących linków jedna może lepiej pozycjonować od drugiej ;)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Ale każdy z nich przekazuje część mocy innej podstronie w tej samej domenie, więc ostatecznie \"wszystko zostaje w rodzinie\" ;-) bo przekazują sobie moc wzajemnie.

jest tak samo tylko wtedy gdy link zewnętrzny jest wyświetlany na wszystkich podstronach

jak jest wyświetlany np. tylko na stronie głównej to linki wewnętrzne działają negatywnie

poza tym na linkowane strony przechodzi 0.85 pageranku a nie cały

Oczywiście PR4 to jest pewien zakres pomiędzy PR4 a PR5

Ta jasne a jak po update się okazuje że domena spadła na pr 2 to się z tego zakresu pr4 - pr5 wzięło ;)

Generalnie nigdy nie wiadomo jaki jest realny chwilowy pr. no może do kilku dni po zmianie.

Odpowiedź jest bajecznie prosta:

1. PR danej podstrony jest dzielony pomiędzy wszystkie linki wew/zew - i tymi linkami jest on przekazywany dalej.

2. Liczony jest PR linków prowadzących do Twojej strony, zarówno wewnętrznych jak i zewnętrznych - co daje właściwy PR danej strony po update.

Reasumując, jeśli masz stałe linki - można łatwo wyliczyć PR dla każdego z nich. Linki z rotatorów dają PR tylko na chwile, po ostatniej zmianie w algo. Jeśli linka usuniesz, zniknie i przekazany PR, dawniej tak nie było ale google poprawiło ten "błąd" Dlatego właśnie teraz macie taki mętlik w głowie odnośnie PR. Ja szczególnych wariacji PR nie zauważam na swoim zapleczu, ba - nawet w 95-98% zgadza się z tym co sobie wyliczyłem ;)

Reasumując, jeśli masz stałe linki - można łatwo wyliczyć PR dla każdego z nich.

...

Ja szczególnych wariacji PR nie zauważam na swoim zapleczu, ba - nawet w 95-98% zgadza się z tym co sobie wyliczyłem

Może weź pod uwagę że rzadko kiedy mamy 100 procentowy wpływ na ilość i jakość prowadzących do danej strony linków. Takie opisywanie internetu na podstawie paru własnych stron jest bez sensu.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Może weź pod uwagę że rzadko kiedy mamy 100 procentowy wpływ na ilość i jakość prowadzących do danej strony linków. Takie opisywanie internetu na podstawie paru własnych stron jest bez sensu.

Nie przeczytałeś Irek dokładnie co napisałem.

1) Napisałem iż potrafię wyliczyć minimalny przekazywany PR, w praktyce PR po update jest właśnie albo taki albo o oczko większy.

2) Cząstkę PR przekazywaną linkami naturalnymi liczy bot, na podstawie analizy stron linkujących.

3) Jedynie co może wprowadzić algorytm w błąd to SWL rotacyjny, ale z takowego nie korzystam.

4) Takie opisywanie internetu robi też google, więc nie wydaje mi się to bez sensu - bo sorry ale "oni" są dla mnie większym autorytetem...

5) Mówisz "parę stron" ;) nie znając faktycznie żadnej liczby...

Właśnie o to chodzi że wyliczyć PR można jedynie kiedy ma się całkowitą kontrolę nad linkami do strony. Można to zrobić jedynie przy stronach ukrytych przed innymi, którzy mogą linkować do nich i wtedy całe wyliczenia są niepoprawne. Parę stron bo nie wyobrażam sobie dużego zaplecza ukrytego przed ludźmi, ale może po prostu było tak dobrze ukryte.

Więc nie pisz że wyliczenie PR jest takie proste bo tak nie jest tym bardziej że większość zaplecza ludzi jest nieukrywana przed innymi

5) Mówisz "parę stron" wink.gif nie znając faktycznie żadnej liczby...
i żadnej liczby nie podawałem.

Właśnie o to chodzi że wyliczyć PR można jedynie kiedy ma się całkowitą kontrolę nad linkami do strony. Można to zrobić jedynie przy stronach ukrytych przed innymi, którzy mogą linkować do nich i wtedy całe wyliczenia są niepoprawne. Parę stron bo nie wyobrażam sobie dużego zaplecza ukrytego przed ludźmi, ale może po prostu było tak dobrze ukryte.

Więc nie pisz że wyliczenie PR jest takie proste bo tak nie jest tym bardziej że większość zaplecza ludzi jest nieukrywana przed innymi

Napiszę jeszcze raz: potrafię wyliczyć MINIMALNY PR jaki osiągnie każda z moich podstron po UPDATE. W praktyce równa się to wyliczonej wartości lub o oczko wyższej. Taka dokładność jest dla mnie wystarczająca. Nie rozumiem dlaczego miałbym coś ukrywać ? Skoro dostaje linki naturalne z poza zaplecza, automatycznie bot sprawdza PR tamtej strony i jeśli jest minimum PR0 - analizuje stronę pod kątem przekazywanego PR dla mojej strony. Więc powiedz gdzie widzisz tu jakiś problem ?

PS. Może jeśli używasz rotatora z milionami BL - takie coś nie było by możliwe, jednak w tym przypadku to nic niezwykłego ...

Zadam Ci Irek jeszcze jedno zasadnicze pytanie : Czy Google ma wpływ na zawartość stron ? Jakoś problemów z liczeniem PR nie mają...

Podczas liczenia PR dla strony z linkami naturalnymi musiałbyś znać historię linkowania strony z której dostałeś linka i historię stron które do niej linkowały itd. od momentu ostatniego update PR.

W tym widzę problem, że fizycznie jest to niewykonalne a tym bardziej łatwe tak jak piszesz

Reasumując, jeśli masz stałe linki - można łatwo wyliczyć PR dla każdego z nich.
Zadam Ci Irek jeszcze jedno zasadnicze pytanie : Czy Google ma wpływ na zawartość stron ?
To już chyba zależy od właściciela strony. Sa strony które pobierają wyniki Google i tworzą z tego swoją zawartość.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności