Skocz do zawartości

[PHP/MySQL] Płatny transfer

Necro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Robię serwis z płatnym downloadem plików.

Tzn. Będę pobierał opłatę za pobrany transfer, a użytkownik będzie miał możliwość dokupienia jego poprzez Premium SMS.

Sms 3zł = 1GB

Sms 5zł = 2GB Itd.

Zapewne wiecie o to chodzi, teraz pytanie jak to najlepiej zrobić?

Myślałem o takiej konstrukcji.

Tabela UserTransfer:

Pole: User i Transfer

Przy zakupie transferu dodawało by do tej tabeli transfer w mb.

Przy pobieraniu pliku by odejmowało użytkownikowi transfer mb, rozmiar pliku bym dawał podczas dodawania pliku.

Czy dobrze bym zrobił? czy radzicie coś innego?

Tak jest optymalnie :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Przy wejściu na stronę pobierania generujesz jakiś dynamiczny link zapisany w bazie przepuszczasz wywołanie przez plik php jak już oklika download kasujesz dowiązanie w bazie i następne oklikanie zwróci 404.

Na to może być wiele koncepcji.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

paru czego :)

Dzięki za odpowiedź.

Przy okazji jeszcze zapytam, czy jest jakaś możliwość aby user się nie dowiedział z jakiego adresu jest pobierany plik?

Chce zabezpieczyć się przed ponownym pobraniem pliku lub podawania linku do niego innym.

Poszukaj na forum temat był kilka razy "wałkowany" na wszystkie strony, nawet były podane konkretne rozwiązania, zresztą gotowce są nawet na php.net . W ogóle zacząłeś pytać od końca, bo nie wiem jak chcesz liczyć ilość ściągniętych bajtów jak nie wiesz jak przez .php udostępnić pliki.

Inco, wiem jak udostępnić przez php, o to mi nie chodzi. Tylko pytałem o coś innego.

Mion: Partów chodziło mi jeżeli plik będzie się składał z paru części :)

No właśnie nie wiesz o co pytasz, tu masz gotowy kod i domyśl się jak go wykorzystać.

https://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showtopic=53329

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności