Skocz do zawartości

Sklep internetowy.

Vinicius

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

W najbliższych miesiącach zamierzam zaistnieć w internecie tworząc sklep internetowy z odżywkami. Od kilku dni wertuję to forum (i jeszcze jedno poświęcone byciu webmasterem) i powiem Wam, że informacji jest tak dużo że nie jestem w stanie tego przejrzeć, dodatkowo są one dla mnie czarną magią - w konsekwencji nic nie rozumiem. Dlatego chciałbym zwrócić się do Was o pomoc w rozpoczęciu mojej przygody z e-biznesem.

Co wiem:

- wiem czym chcę handlować :)

- wiem gdzie wykupić hosting

- wiem gdzie kupić domenę

- wiem u kogo będe robił grafikę

- wiem gdzie szukać informacji o pozycjonowaniu i do kogo zwrócić się z prośbą o profesjonalną pomoc

Czego nie wiem:

1. nie wiem jaką licencję (skrypt) na sklep wykupić

2. nie wiem jaką wybrać domenę

3. nie wiem czy najpierw wykupić domenę czy hosta

AD1. Myślę o e-sklepie sote 4.0 - co uważacie o tym skrypcie?

AD2. Jak wiecie, większość najlepszych nazw domen jest już zajęta, a ciężko jest wymyślić coś dobrego, chwytliwego, przyjaznego dla użytkownika i ułatwiającego pozycjonowanie.

Czy mielibyście jakieś podpowiedzi dla mnie?

Czy używanie myślnika w czymś przeszkadza?

Czy użyte wyrazy powinny być krótkie?

Czy końcówka com.pl jest gorsza od .pl?

Czy koniecznie w nazwie strony powinno być użyte słowo odzywki lub suplementy?

Ile domen wykupić (na każdej będzie ten sam sklep)?

Jak widzicie pytań jest wiele.

AD3. Nie wiem jak wygląda proces budowy sklepu internetowego. Kupuję licencje na skrypt, płacę grafikowi, a co potem? Najpierw kupić miejsce na serwerze czy najpierw zarejestrować domenę?

Bardzo proszę życzliwe osoby o pomoc.

Pozdrawiam serdecznie.

Tomek

> AD1. Myślę o e-sklepie sote 4.0 - co uważacie o tym skrypcie?

Miej Panie w opiece programistów którzy potem będą Ci coś modyfikować w sklepie.

AD2.

Krótka, dobrze brzmiąca, mająca skojarzenie z branżą.

AD3.

Najlepiej zlecić całość firmie, ona Ci wszystko przygotuje, a Ty będziesz prowadził tylko sklep.

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

> AD1. Myślę o e-sklepie sote 4.0 - co uważacie o tym skrypcie?

Miej Panie w opiece programistów którzy potem będą Ci coś modyfikować w sklepie.

A jaki skrypt mógłbyś polecić? Wybrałem sote ponieważ ma wszystkie potrzebne funkcje.

AD2.

Krótka, dobrze brzmiąca, mająca skojarzenie z branżą.

Czy mógłbyś dać jakiś przykład. Siedzimy (z dziewczyną) nad nazwą domeny drugi tydzień i wszystkie dobre nazwy są zajęte.

AD3.

Najlepiej zlecić całość firmie, ona Ci wszystko przygotuje, a Ty będziesz prowadził tylko sklep.

Wolalbym to zrobić sam. Jedynie pozycjonowanie i grafikę zamierzam zlecić.

Nie mogę nic polecić, bo sam sprzedaję sklepy :)

Zajrzyj do tego działu, tam było dużo tematów o skryptach sklepów internetowych.

> Siedzimy (z dziewczyną) nad nazwą domeny drugi tydzień i wszystkie dobre nazwy są zajęte.

Żadna nazwa na starcie nie jest dobra, jak sklep będzie dobry to i nazwa będzie dobra.

Nie mogę nic polecić, bo sam sprzedaję sklepy :)

Zajrzyj do tego działu, tam było dużo tematów o skryptach sklepów internetowych.

> Siedzimy (z dziewczyną) nad nazwą domeny drugi tydzień i wszystkie dobre nazwy są zajęte.

Żadna nazwa na starcie nie jest dobra, jak sklep będzie dobry to i nazwa będzie dobra.

Przejrzę ten dział bardzo dokładnie, dziękuję za link.

Prześlij mi proszę swoją ofertę na PW.

zróbcie burzę mózgów to na pewno coś wymyślicie odnośnie domeny. Ja na poczekaniu wymyśliłem powersklep.pl (narazie jest wolna).

Wiem, że to nie jest idealna domena ale jak na 30 sekund myślenia to chyba nie najgorzej. Przy ostatnim serwisie myślałem nad domeną 5 dni :)

zróbcie burzę mózgów to na pewno coś wymyślicie odnośnie domeny. Ja na poczekaniu wymyśliłem powersklep.pl (narazie jest wolna).

Wiem, że to nie jest idealna domena ale jak na 30 sekund myślenia to chyba nie najgorzej. Przy ostatnim serwisie myślałem nad domeną 5 dni :)

Burze mózgów organizowaliśmy kilka razy - narazie bez oczekiwanego efektu. Najwyraźniej mało kreatywni jesteśmy.

Witam

Kupowanie w firmie - która ma "własny projekt napisany od zera" przypomina kupowanie aplikacji w prywatnym urzędzie skarbowym.

Jakakolwiek zmiana, dodanie jakiegoś modułu, drobna zmiana grafiki - zawsze 500, jeśli nie 1000 złotych.

W dodatku możesz dostać bardzo dobrze zabezpieczoną aplikację sklepu, np. zaszyfrowaną ioncube'm pro.

Wtedy nawet przeniesienie sklepu na inny serwer ( o innym numerze IP) może cię kosztować masę forsy.

Jaki sklep:

Otwarty kod źródłowy -oscommerce, Virtuemart (Joomla) ,czy coś podobnego.

Poszukaj programisty - który dorzuci do niego potrzebne moduły i całość zaprogramuje.

Potem - kiedy masz gotową aplikację ze wszystkimi modułami i grafiką - wrzuć to na chwilę na serwer i zainstaluj, sprawdź czy działa, potem skopiuj z powrotem na domowy komputer - kopię

zgraj na płytkę, (najlepiej kilka kopii) - pliki z hostingu usuń i poszukaj firmy - która zaszyfruje gotowe pliki php. przy pomocy ioncube-pro zaszyfrowane pliki wgraj na hosting.

W ten sposób twój sklep będzie maksymalnie zabezpieczony od strony aplikacji.

Musisz się upewnić wcześniej - czy hosting posiada loader ioncube'a - czy obsługuje skrypty szyfrowane tym programem (np. home.pl ma loader ioncube)

Jeśli tak -nie powinno być problemu.

Pamiętaj jednak - żeby nie stracić płytki z niezaszyfrowaną wersją sklepu - to BARDZO WAŻNE!!!

Na hostingu powinieneś mieć tylko i wyłącznie zaszyfrowaną wersję sklepu, w domu natomiast wersję - którą dałeś do szyfrowania gotowego sklepu (czyli gotową, niezaszyfrowaną aplikację).

Co do domeny:

o własną Żonę, własne Dzieci i własną domenę postaraj się Sam.

Pozostaje ci wtedy "tylko" konfiguracja pliku .htaccess i wycinanie robotów i spamu.

I oczywiście marketing - żebyś na tym wszystkim trochę zarobił.

Pozdrawiam

^Jacekalex, zależy na jaką firmę trafisz. Nie wszystkie szyfrują aplikacje które sprzedają, osobiście nie widzę sensu szyfrowania ponieważ można to bez problemu odwrócić. Tym bardziej nie widzę sensu szyfrowania plików przez klienta.

"O własną Żonę, własne Dzieci i własną domenę postaraj się Sam." - świetny tekst. Zaczynam ponownie żałować że zamiast na informatykę poszedłem na ekonomię.

Powiem Wam, że bardzo ciężko jest się zdecydować na konkretną firmę. Przejrzałem już kilkanaście ofert i nie znalazłem nic dla siebie. Sklep sote ma praktycznie wszystkie funkcje które potrzebuję, jedynie brakuje integracji z ebay'em. Nigdy nie interesowałem się tym tematem, dlatego czuję się bardzo niepewnie i ciężko jest mi podjąć decyzję w obawie o to że firma zrobi mnie w bambuko. :) Laika najłatwiej naciąć na kasę...

Ja tylko dodam od siebie jedno:

Wiesz ile czasu, pracy i pieniędzy zajmie Ci wypromowanie tego typu sklepu? - to jedna z bardziej obleganych dziedzin i wybić się na szczyty będzie Ci naprawdę trudno.

Jestem świadomy dużej konkurencji, ale nie mam pojęcia ile czasu i pieniędzy mi to zajmie. Przybliżysz liczby?

Piszący tu wymieniają OsCommerce itp. Posiadanie sklepu na otwartym oprogramowaniu nie gwarantuje niskich kosztów przeróbek. Darmowe skrypty są darmowe w pobraniu, nie w użytkowaniu. Wykonawcy czują kto skacze po sieci i szuka najtańszych firm i od razu odpowiadają, że brak czasu itp. W sieci pełno jest wykonawców, którzy nie mają zielonego pojęcia o webmasterce, więc może się zdarzyć, że taka osoba rozgrzebie skrypt i zostawi w pół drogi. A wiadomo, że każdy dzień z wyłączonym sklepem to straty.

Posiadanie sklepu na otwartym oprogramowaniu tylko teoretycznie uniezależnia od producenta.

Można ograniczać koszty na maxa, ale czy nie warto związać się z kimś, kto zapewni uczciwe i profesjonalne doradztwo. I to nie tylko na temat sklepu, ale wszystkiego co związane z promocją w sieci itp?

Co do rad usera Jacekalex - łatwe w pisaniu, trudne w wykonaniu. Zwłaszcza ciekawi mnie gdzie znajdziesz firmę, która zakoduje ci pliki ionCubem.

Szukasz, szukasz, rozsyłasz masę zapytań, na które nikt nie odpowiada, albo jak odpowiada to do wszystkich, że ma cie w nosie, bo zapomniawszy wysłałeś ofertę, ze wszystkimi adresatami w polu DO.

Ja posiadam własny sklep www.seoNetShop.pl, i u mnie klienci tyle nie płacą (drobna zmiana grafiki - zawsze 500, jeśli nie 1000 złotych), chyba ze projekt miałby być super dostosowany i bardzo wysokiej jakości, ale takich wdrożeń narazie brak.

Piszący tu wymieniają OsCommerce itp. Posiadanie sklepu na otwartym oprogramowaniu nie gwarantuje niskich kosztów przeróbek. Darmowe skrypty są darmowe w pobraniu, nie w użytkowaniu. Wykonawcy czują kto skacze po sieci i szuka najtańszych firm i od razu odpowiadają, że brak czasu itp. W sieci pełno jest wykonawców, którzy nie mają zielonego pojęcia o webmasterce, więc może się zdarzyć, że taka osoba rozgrzebie skrypt i zostawi w pół drogi. A wiadomo, że każdy dzień z wyłączonym sklepem to straty.

Posiadanie sklepu na otwartym oprogramowaniu tylko teoretycznie uniezależnia od producenta.

Czy uważasz, że to co napisałeś powyżej nie dotyczy firm robiących rozwiązania dedykowane? Wszystkie one są profesjonalne i uczciwe w stosunku do klienta, nie wykorzystują go jeżeli nadarzy się okazja?

Bogusław Senator, firma Poczta Kwiatowa INC.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności