Skocz do zawartości

[wordpress] Próby zrobienia CMS`a z WP, pare pytań

Harvi

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

zamierzam stworzyc w oparciu o WP cms`a dla portalu o tematyce audio, telefony, it itp.

Na początek pojawia się kwestia newsów i artów, które mają mieć docelowo te same kategorie, ale ich treść ma być prezentowana oddzielnia (chcę uniknąc sytuacji, gdzie mój art, pisany ileś czasu znika w gąszczu newsów, dodawanych codziennie po kilka). A więc:

Newsy:

-kategoria 1

..

-kategoria 50

Dodając newsa chcę aby znalazł on się w tych kategoriach.

Artykuły:

-kategoria 1

...

-kategoria 50

Artykuł ma być dodany w jednej z tych kategorii, nazwy kategorii artów będą takie same jak newsów, jednak arty i newsy nie mogą być ze sobą pomieszane.

Jest jakiś dodatek, który pomoże mi to wszystko jakoś rozdzielić, aby wszystko działało, jak ja chcę?

Na razie to sprawia mi największy kłopot i nie wiem jak to rozwiązać, ostatecznością będzie ten myk z tagami, ale tagi też są same w sobie ważne.

Pozdrawiam.

SeoUslugi.pl - tworzenie tekstów oraz zaplecz. Faktura VAT, kilkuletnie doświadczenie poparte opiniami naszych zadowolonych klientów.

Jest jakiś dodatek, który pomoże mi to wszystko jakoś rozdzielić, aby wszystko działało, jak ja chcę?
Ten dodatek nazywa się umiejętność logicznego myślenia i programowania w tym wypadku w języku PHP.

Swój post zatytułowałeś "Próby zrobienia CMS`a z WP, parę pytań' wiec zadaj te parę, ale konkretnych pytań, a nie pytanie w stylu "mam cegły i chce zbudować dom wiec co muszę zrobić " :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

No z tym dodatkiem to przesadziłeś

Ja mysle ze tym dodatkiem może być MySQL :)

A łatwość prezentacji danych na stronie na różne możliwości, głownie bedzie zależeć od konstrukcji bazy danych.

Ja to zaczynam od kartki papieru, ołówka i rysowania tabel w bazie :)

.

Mówiąc szczerze, zadałem takie pytanie, bo na prawdę liczyłem na taki dodatek :) Widziałem wiele portali (nie blogów) opartych na wp , rozdzielenie newsów i artów było, więc myślałem, że może istnieje taki mod. WP ma masę wtyczek, więc czego nie miałoby być i takiej :)

No nic, w takim razie , jak gotowca nie znajdę, zabieram się do pracy.

Pozdrawiam.

SeoUslugi.pl - tworzenie tekstów oraz zaplecz. Faktura VAT, kilkuletnie doświadczenie poparte opiniami naszych zadowolonych klientów.

Przecież w WP możesz budować menu z glowne z submenu wiec dajesz

Newsy:

+ technika

+ hacking

+ polityka

itd

Artykuły:

+ spam nie spam

+ nowe trendy w www

+ jak zbudować własny serwis

itd..

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Hmm, chyba do końca mnie nie zrozumiałeś, albo ja nie zrozumiałem Ciebie :)

Chodzi mi o kategorie newsów i artów - zarówno artykuły, jak i newsy będa posiadały te same kategorie, np komputer, audio, mp3 . Dodając newsa wybieram kategorię, dodając arta robię to samo.

Problem w tym, że chcę rozdzielenia newsów i artów w danej kategorii, nie chcę mieć listy newsów i artów razem, chcę aby wszystko było oddzielnie.

Ogólnie opisując, schematycznie:

adres.pl/art/nazwa_kategorii - kategoria dla artykuły

adres.pl/news/nazwa_kategorii - kategoria dla newsa

Nie chodzi mi nawet już o takie adresy jak powyżej, ale o podobną metodę.

Jak będą wyświetlane adresy w WP zależny od jego konfiguracji wiec tworzysz kategorie glowna

Newsy

+ komputer

+ audio

+ mp3

Artykuły

+ komputer

+ audio

+ mp3

i przy odpowiedniej ustawieniu linkowania będziesz mail właśnie:

newy/audio/jakis-tam-tytul/

lub

newy/audio/23.html

itd

w tym zakresie WP jest bardzo elastyczny

Kurde,

racja, że ja o tym nie pomyślałem ;d

Tworze kategorię główną news, dodaję podkategorię nazwa i mam /news/nazwa/tytuł_danego_newsa :)

Dzięki wielkie za pomoc :)

Ale niektórzy sobie życie utrudniają....

W php-fusion masz takie coś i jest on dużo wydajniejszy od WP....

Czemu wszyscy tak chwalą tego wordpressa? Toż to kombajn jest. Wystarczy głupie uśmieszki wyłączyć i już czas generowania jest mniejszy o pare dziesiątych.... Nie wiem co to za parser jest co zjada tyle czasu... ale chyba musi zwracać uwagę na mimike twarzy redaktora podczas pisania...

Php fusion nie spełnia moich wymogów z kilku powodów, przede wszystkim adresy seo friendly, wiem , że są user mody, ale one mnie nie zadowalają, a czekanie wiecznie na wydanie oficjalnej seo wersji jest nie dla mnie, bo zależy mi na czasie. Poza tym szablony w php fusion muszą mieć określony wygląd, a mi zależy na oryginalności.

Mam do czynienia z php fusion na codzień i do portalu, który tworzę nie będzie się on zbytnio nadawał.

@Harvi - WP to przede wszystkim BLOG, to że można z niego zrobić prostego CMS-a to jednak raczej dodatek niż jego podstawowa funkcja, a większośc ludzi potrzebuje bardziej blog-a niż żegoś wiecej niż blog. Dlatego też WP jest popularny aż tak bardzo.

Co do problemu z watku to może dokumentacja pomoże:

https://codex.wordpress.org/Pages#Page_Templates

@Mion

Powiem Ci, że mam problem z tymi kategoriami i subkategoriami. Nie wiem, czego to jest wina, dziś aktualizowałem WP do wersji 2.6.2 i jeśli stworzę 2 kategorie główne : news i art , to gdy dodam do kategorii news subkategorię komputer, to kolejna próba dodania takiej samej subkategorii do kategorii art wywala mi komunikat:

Próbujesz stworzyć kategorię, która już istnieje w systemie.

Nie wiem, czy o takie rozwiązanie Ci chodziło? Wczoraj (wprawdzie robiłem to bardzo pozno wieczorem, byłem troche zmeczony i po imprezie), to jednak wydaje mi się ze na starszej wersji wp mogłem zrobić 2 takie same subkategorie , ale w innej kategorii. Nie wiem, czy mi się wydaje, czy tak było.

Tak więc: czy ktoś z was moze dodać takie same subkategorie do 2ch różnych kategorii głównych?

Tak więc: czy ktoś z was moze dodać takie same subkategorie do 2ch różnych kategorii głównych?
IMHO Jeśli nie idzie dodać podkategorii o tej samej nazwie do kategorii głównych to WP ma buga ...

Ja widzę jednak, ze idzie prawa kolumna menu https://artykuly.hot.net.pl/ co prawda jest to stara wersja, ale nie sądzę zeby w nowej było inaczej.

# TestArticle

* audio

* komputer

# TestNews

* audio

* komputer

Najpierw tylko musimy zbudować sobie kategorie...

Z tym, ze jak już napisał Maximus Marius, WP nie jest rozwiązaniem dedykowanym do tego typu zastosowań, ale też jak widać jest to możliwe bez dodatkowych modułów czy własnych przeróbek...

@Mion

Wszystko jest ok, ale zauważ, jakie linki Ci powstały:

https://artykuly.hot.net.pl/category/article/audio-article/

https://artykuly.hot.net.pl/category/testnews/audio/

W pierwszym wypadku masz audio-article, a ma być samo audio :D

Pobawię się jeszcze, może coś z tego wyjdzie ,a jak nie, no to zastosuję liczbę pojedynczą w newsach, czyli w artach podkategoria komputery , a w newsach komputer...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności