Skocz do zawartości

Vista.... ZALEWA MNIE KRWIĄ :/

kozak222

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie dużym + dla visty jest klient poczty ;)

A zmieniłem tylko dlatego że dostałem licencje na rok za darmo więc czemu nie :D?

Ogólnie w szybkości działania nie widzę aż tak znaczącej róznicy. Jedynie pamięci więcej zżera ale że mam 2GB których i tak nigdy w pelni nie wykorzystuje to nie problem :)

Ogólnie myślę że warto wypróbować czegoś nowego. Jak mi się nie spodoba to w przeciągu 15 min mam zainstalowanego XP :P

Win98-SE > Win-Millenium
Pare lat temu zrobiłem taki przeskok ;) I przez ładnych pare lat używałem Win Me ;)

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ostatnio nabyłem lapka, oczywiście z preinstalowaną Vistą bussines. Chodziło średnio, czasem coś nie reagowało, z początku mulato, ale do netu i offica zapewno ok. Zainstalowałem ubuntu, różnica jest odczuwalna, takiej stabilności i wydajności nie zapewni żadna winda (oczywiście z wyłączeniem gier).

To wpływ marketingu microsoftu. Michał piszesz, że system działa tylko trochę wolniej, zżera więcej ramu który i tak był nie wykorzystany.

Czyli Vista jest tak kiepska, że jeśli system u ciebie działa tylko trochę gorzej niż poprzednia wersja to już jest bardzo dobrze ;)

Ja Me instalowałem 3 albo 4 razy u siebie. Zawsze miałem nadzieję że to jakoś doprowadzę do porządku. Niestety nie zawsze się da. To, że coś jest "tylko trochę" gorsze od poprzednika to przynajmniej dla mnie żaden argument, żeby to instalować.

Chyba autorowi wątku nie chodziło o to czy Vista jest lepsza niż XP, tylko o awarię. Wg. mnie tak, ale nie mam zamiaru przekonywać, niech każdy używa tego co według niego lepsze (zwłaszcze że to jeden z niekończących się tematów i nie da się go rozstrzygnąć bez eksterminacji wszystkich o odmiennym zdaniu). Tylko nie przesadzajmy - dziś lapek za 2.000 i Vista śmiga. Ja osobiście już dawno przesiadłem się na Vistę i nie tęsknię za XP, co więcej nie uważam aby był bardziej wydajny.

Do tematu wracając im bardziej system skomplikowany tym bardziej wrażliwy na awarię płyty głównej, tak samo wyglądała sprawa z niektórymi słabej jakości płytami na których nie chodził XP (identyczne błędy jak w temacie) a Win98 śmigał jak szalony, czy to czyni 98 lepszym systemem?

...

Jeśli kontynuujemy temat: XP wzg. 98 jest lepszy z wielu względów, np. dużo nowocześniejsze i stabilniejsze jądro oparte na NT, przepisana warstwa TCP/IP (w 98/me ciekła pamięć), obsługa DEP, nowoczesny system plików z journalingiem, 32 bitowe handlery zasobów (w 98 jedna źle napisana aplikacja mogła wywalić cały system zajmując zasoby kernela), system uprawnień dla aplikacji i użytkowników, można by wymieniać i wymieniać.

Co ma Vista? Po szumnych zapowiedziach praktycznie żadna z nowości oprócz aero się nie ostała. Na przykład nowoczesny system plików oparty na bazach danych. Zapowiadane featuresy leciały jeden po drugim. Została zabawka aero. Jest jeszcze podsystem DRM i protected A/V paths czyli cały system dostarczania mediów jest zbudowany wokół DRM i szyfrowania. Teoretycznie umożliwia to odtwarzanie filmów HD w praktyce odtwarzanie normalnych mediów przez to kuleje niekiedy nawet na dualcore podczas intensywnego wykorzystywania CPU.

vista to taki zamulacz komputera :D skasować , zainstalować XP i jest rakieta z błotnego żółwia, problem może być tylko wtedy gdy producent (np. HP) nie wspiera systemu operacyjnego XP wtedy to porażka.

Nie wiem jak to wyglada z punktu widzenia M$ ale wszyscy wdrozeniowcy jakich znam mowi że to porażka i mowia ze lepiej poczekać ze 2 lata aż będzie nowy.

Watek na temat laptopa @kozak222 chyba już sie wyeksploatował doszczetnie bo ileż to można pisać o tym że należny oddać do serwisu komputer. Ale widać jest sporo niezadowolonych użytkowników vista gdzie mozna sie pożalić.

Zamknąć ten watek plisssssssssss :D

XP jest stabilny bo już ma tyle latek, ze wszystkie niedociągnięcia zostały poprawione, dlatego ma tylu zwolenników.

Vista jest jeszcze niedopracowana i tyle.

Ja stanąłem przed wyborem XP x64 lub Vista x64. Wybrałem tą drugą opcje. Sądziłem, że problem z oprogramowaniem będzie mniejszy, gdyż teraz ram jest tani jak barszcz, więc producenci oprogramowania teraz zwracają większą uwagę na zagadnienie 64 bitowości. W "czasach" XP x64 komputery z ramem w ilościach +4GB były rzadkością. Teraz coraz więcej producentów oprogramowania będzie robić swoje cudeńka i z pewnością będą robić je pod Viste x64 a nie XP x64.

W niedalekiej przyszłości chce powiększyć ram do 8 GB, więc opinie zwolenników XP a większości sa to opinie dotyczące wersji x86 mnie nie interesują, bo nie dotyczą mojego przypadku.

Moj zestaw choć są to dobre części nie działają z Vistą x64, prawdopodobnie jest to spowodowane ramkiem firmy OCZ. Znalazłem informacje, że p.g Asus i DDR OCZ, często nie współpracują dobrze. Choć memtest nie wykazał błędów, to prawdopodobnie istnieje jednak konflikt. Na liście kompatybilności Asusa p5q-e nie znajduje sie ta pamięć niestety. Na opakowaniu pamięci WYTŁUSZCZONYM drukiem pisze, że przed instalacją należy sprawdzić, czy jest kompatybilne z płytą główną.

Jutro sprawdze, czy na innym ramie też będą problemy. Docelowo (jeśli będzie to ram powodem BSOD) zakupie GEIL BLACK DRAGON CL4 2x2GB (kompatybilny z ASUS P5Q-E)

Zarządzanie tak skomplikowanym projektem już dawno microsoft przerosło. Prosty dowód to czas który upłynął od premiery XP (2001), niespełna rok do wydania SP1 na XP który poprawiał większość problemów. 2 lata na SP1 dla Visty który dużo nie zmienił.

Być może Vista jest zbyt skomplikowana żeby kiedykolwiek uzyskać stabilność XP. V nie ma budowy modułowej, wszystko jest z sobą powiązane. Skomplikowanie takiego czegoś rośnie wykładniczo a nie liniowo jeśli microsoft nie zmieni strategii to czeka go katastrofa.

Być może już Vista była tą katastrofą, widać że próby implementacji tam jakichkolwiek innowacyjnych rozwiązań kończyły się porażką. Może następny system będzie produkcją modułową. Ale nikt się o tym nie usłyszy, trzeba robić dobrą minę do złej gry i bronić prestiżu sztandarowego produktu.

Używam visty od premiery i faktycznie początki były straszne, ale teraz pracuje mi się na niej wygodnie i nie wróciłbym do XP. Nie przypominam sobie też, żeby vista się zawiesiła. Ale zgodzę się ze Sławkiem, przez tyle lat od premiery XP mogli się bardziej postarać bo żadnych innowacji prócz zasobożernego interfejsu graficznego nie widzę.

Kupując lapka (Toshiba A200) w styczniu tez miałem dylemat XP czy Vista. Mam Viste. Może od początku nie mogłem się jakoś przyzwyczaić do niej, ale cały czas mam i co najważniejsze działa. Nie wiem co to zawieszenie systemu, nie zauważam jakiegoś wolnego działania. Każdy system ze stajni M$ nie jest zbyt optymalny (a pracowałem na 95, 98, Me, NT, 2000, xp , vista) i dopiero zoptymalizowanie pracy (wyłączenie niepotrzebnych usług) poprawia komfort pracy.

dużo zależy od maszyny

na laptopie ACER 1GB ramu (!) mojego teścia Vista chodzi wolno ale stabilnie, laptop służy tylko do netu

w firmie u mojego kuzyna co prowadzi telewizje regionalną z kolei na bardzo mocnym komputerze,

nie znam konfiguracji, ale mają tam potężne maszyny to Vista się dwa razy przy mnie zawiesiła :]

po za tym zauważyłem, że w obu przypadkach są problemy z kopiowaniem plików

ja u siebie mam XP + 3GB ramu i wszystko śmiga

pewnie w przyszłym roku będzie trzeba się przesiąść na Vistę tak czy tak

swoją drogą o XP trzeba umieć dbać i go konserwować,

mi bez reinstalki chodzi już 8 mc na lapku, a na poprzednim kompie stacjonarnym 2 lata :]

a niektórym pozostaje po 3 miesiącach tylko format

Sprzedam IPHONE 13PRO MAX stan używany sprzedam iphone

praca za granicą, ogłoszenia sprawdzonych pracodawców: praca za granicą
dieta ketogeniczna, przepisy ketogeniczne? Jak wywołać stan ketozy dieta ketogeniczna

mi bez reinstalki chodzi już 8 mc na lapku, a na poprzednim kompie stacjonarnym 2 lata :]

a niektórym pozostaje po 3 miesiącach tylko format

Kto mnie przebije? ;)

xp1999yt1.png

Sprzęt cały czas jest modernizowany. Juz nie pamietam dokladnie ile przewineło się płyt procków itp, a windows w dalszym ciągu ten sam.

.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności