Skocz do zawartości

[Ajax + Smarty] Problem z połączenim

raf_79

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z połączeniem Ajaxa i Smarty żeby to działało. Dopóki nie używam Smarty dane się pobierają po najechaniu na diva i wyświetlają, ale kiedy zaczynam przerabiać na smarty niestety gdzieś popełniam błąd i nie wiem gdzie, Mam nadzieje że tu znajdę przynajmniej wskazówkę co i jak :)

A teraz szczegóły.

plik index.php

<?php
session_start ();

require('d:/smarty/Smarty.class.php');
$s = new Smarty;
$s->template_dir = 'd:/serwisy/ajax/mysql_smarty/templates';
$s->config_dir = 'd:/serwisy/ajax/mysql_smarty/config';
$s->cache_dir = 'd:/serwisy/ajax/mysql_smarty/cache';
$s->compile_dir = 'd:/serwisy/ajax/mysql_smarty/templates_c';

$s = new Smarty;
//echo "S".$_SESSION ['wynik'][1];

$wynik = $_SESSION['wynik'];
$s->assign('wynik', $wynik);

$strona = $s->fetch('index.tpl');
echo $strona;
?>

plik index.tpl

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "https://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<html xmlns="https://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
	<title></title>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style/style.css" />
<script type="text/javascript" src="xmlhttprequest.js"></script>
<script type="text/javascript" src="ajax.js"></script>	
</head>
<body>
<div id="pojemnik" onmouseover="podajDane();" onmouseout="wyczyscDane();">
	Rodzaje maszyn
</div>
<div id="content">
	Wynik: {$wynik}		
</div>

</body>
</html>

oraz plik dane.php

<?php
session_start ();
require_once ('../../lacz_obsl.php');

$wyn = mysql_query ("SELECT * FROM rodz_masz");

$wynik = array();
$i=0;
while ($wiersz = mysql_fetch_assoc ($wyn)){
array_push ($wynik, $wiersz ['NAZWA_RODZ']);
}
$_SESSION ['wynik'] = $wynik[1];
?>

Proszę o pomoc i z góry dzięki za nią

Pozdrawiam

Rafał

Ale co tu ma działać ? Mechanizm AJAX polega na żądaniu / załadowaniu i wyświetleniu kodu HTML generowanego przez jakiś skrypt ewentualna jakiegos kodu HTML czasami JS zawartego w żądanym pliku. W twoim wypadku nie ma żadnych danych z pliku dane.php które można wyświetlić w "Ajaxie"!

Proponuję jeszcze raz poczytać o technologi AJAX może zrozumiesz swój błąd/problem...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Nie bardzo rozumiem jak to nie ma danych które można wyświetlić. Dane znajdują się w bazie danych z której on se to pobiera (pobiera sprawdziłem) Po najechaniu na diva wywoływana jest funcja JS z pliku ajax.js

var r;

function odbierzDane()
{
if (r.readyState == 4 && r.status == 200) {
	document.getElementById('content').innerHTML = r.responseText;
}
}

function podajDane()
{
if (r = getXMLHttpRequest()) {
	r.open('GET', 'dane.php', true);
	r.onreadystatechange = odbierzDane;
	r.send(null);	
}
}

function wyczyscDane()
{
document.getElementById('content').innerHTML = '';
}

i bez smarty wyświetla mi to w divie co się zwie content.

Więc chyba samo żądanie i wyświetlenie danych działa tylko te smarty nie chcą tego wyświetlić, albo ja czegoś jeszcze nie bardzo rozumiem.

Nie bardzo rozumiem jak to nie ma danych które można wyświetlić.
No i o to chodzi, ze nie rozumiesz mechanizmu działania AJAX. Żądany za pomocą AJAX zasób o nazwie dane.php nie "zwraca" żadnych danych do przeglądarki przez co nie ma co wyświetlić w DIV'ie po żądaniu AJAX.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

oki, czyli jakbym dał [...]Tylko ze wtedy nie będzie mi się to wyświetlało przez smarty.
Kolego, programowanie to nie jest robienie zaprawy, że z jednego wora wrzucisz cement z drugiego piach wymieszasz i masz. Tak samo nie jest zgaduj zgadula. :)

Niestety nie masz wystarczającego pojęcia ani o AJAX ani o smarty, wiec zacznij naukę od podstaw tych dwóch zagadnień oddzielnie, a może potem uda ci się zastosować to w aplikacji.

Tylko tyle mogę pomóc.

Pomogłem i to bardzo dużo, bo jawnie powiedziałem, że zabierasz się do tego z zawiązanymi oczami. Poza tym ja się za ciebie nie nauczę implementacji AJAX i zastosowania archaicznego system szablonów smarty.

Ty ja widać oczekujesz "rozwiązań tacowych", ale niestety ja takich ci nie dostarczę i nie tędy droga...

jak ktoś się ciebie pyta o drogę to mu mówisz |jedzie pan nie tędy ale tam jest kiosk z mapami "?

jak już napisałem dzięki poczytam i się wcześnie czy później to zagra.

a tak na marginesie jaki jest nie archaiczny system szablonów ?? tylko nie pisz poczytaj bo każdy na tym forum odpowie inaczej, a przeważnie zachwali tego czego używa ;)

a tak na marginesie jaki jest nie archaiczny system szablonów ?? t
Sorry, ze tak piszę, ale takie są fakty. Musisz przejść na wyższy poziom w kwestii PHP żeby zrozumieć o czym mowa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności