Skocz do zawartości

Innowacyjny Pomysł, ale jak się zabezpieczyć?

michat

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie, coś za coś. Ale to też nie jest do końca tak, że opowiesz komuś i tracisz pomysł.

Realizacja pomysłu to ogromna praca grupy osób, miesiące testów, wdrożenie, etc. Co prawda jak czasem czytałeś tutaj może dział pogaduchy albo SQL/PHP to jakieś pokemony tam się produkowały które stwierdziły że one to mogą wszystko w tydzień, góra dwa wyczarować. Albo firmy robiące wizytówki które potrafią z dwuosobowym teamem napisać allegro w miesiąc :) Tam gdzie teraz pracuję to pomysł na VoIPa w UK jest realizowany już 3 rok i na razie, jest dopiero w fazie beta. Pomysłu nikt nie "ukradł", nie "zabrał" czy nie zrobił mu kuku bo trzeba ogromnych środków na realizację czegoś takiego. Jak weźmiesz kredyt to za pół roku mogę pomóc w realizacji :)

Pomyśl sobie, że jeśli pomysł jest dobry to ogrom nakładów potrzebnych na jego realizację skutecznie go zabezpieczy. Jak jest kiepski - to każdy szybko skopiuje.

Z resztą zobacz jak wyglądają startupy w dzisiejszych czasach. 50% to jakieś pokemony próbujące klonować usługi google i 100% z tych 50% nigdy nie będzie rentowne. Udział w rynku i 10 lat doświadczenia skutecznie zabezpiecza pomysł.

• Odpowiedzi 102
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Powinienes opatentowac pomysl i po sprawie.

Tu ci moze cos podpowiedziec - Jez (Michał) on ostatnio opatentowal system SeoDopalacza.

I tu się troszeczkę mylisz o ile możesz zgłosić do urzędu patentowego coś to nie można opatentować oprogramowania , czyli zgłosic możesz ale opatentowac już nie a między zgłoszeniem a opatentowaniem jest duża rożnica

Myśle Xann, że oprogramowanie można opatentować.

https://www.gnu.org/philosophy/fighting-sof...patents.pl.html

Bogusław Senator, firma Poczta Kwiatowa INC.

patentowanie pomysłów jest zupełnie czym innym niż patentowanie rozwiązan nie oczywistych, bo pomysł i inwencja twórcza człowieka nie jest zalezna od jednostki tylko raczej od rozkładu prawdopodobieństwa w grupie , wiec i tak ktoś by na to wpadł.

Nie było patentów a cywilizacja sie rozwijała i ponoć szybciej niż obecnie :) Ochrona wartosci ntelektualnej w takiej formie jak teraz to chyba od niedawna jest :)

Nie bardzo rozumiem czym sie różni pomysł od inwencji twórczej i czym się różni pomysł od rozwiązań nieoczywistych. To że ktoś hipotetycznie może wpaść na ten sam pomysł nie zmienia faktu, że nie można takiej własności intelektualnej zastrzec.

XX wiek jest nazywany dość zgodnie złotym wiekiem w nauce więc chyba patenty pomagają w rozwoju :(

Myśle Xann, że oprogramowanie można opatentować.

https://www.gnu.org/philosophy/fighting-sof...patents.pl.html

To źle myślisz:

"....W państwach członkowskich Unii, podobnie jak w większości innych krajów, obowiązuje zasada, że program komputerowy jako taki, czyli niemający cech technicznych, wkładu w rozwój techniki, nie podlega patentowaniu i jest chroniony prawem autorskim. W Polsce nie uznaje się przedmiotu zgłoszenia za wynalazek, jeśli nie ma cech technicznych i nie przyznaje ochrony patentowej. Wykładnia w tej sprawie jest wyraźna. Dlatego też nie ma w Polsce przesłanek dla patentowania wynalazków realizowanych za pomocą komputera....."

Marketing internetowy dla firm

dobra, spokojnie. mniejsza już o patent, wiem, że i tak nie ma szans na opatentowanie tego pomysłu i już...

ale jak się ma kwestia praw autorskich? musi nijak?

madonna nagrała swój jeden przebój, ale ktoś bez problemu zrobił jego swoją kopię, twierdząc, że to jego pomysł i tak powstały dwa podobne do siebie przeboje. kumam,

więc pozostaje działanie w gronie najbardziej zaufanych osób, a z kasą na start no jeszcze nie wiem.

Incognito - to tak, tam o pozycjonowaniu, ale nie Ciii, bo się wyda. Nie mów nikomu...

Przyszłość seo - wszyscy mówią to i ja...

Dlatego że w Polsce mamy takie prawo ja go nie wymyślałem.

Problem w tym, że obowiązują nas patenty zgłoszone w innych krajach. Xann to może zainstaluj w kompie lewgo windowsa i zgłoś na próbę ten fakt policji. Przekonamy się czy oprogramowanie można opatentować.

Dlatego że w Polsce mamy takie prawo ja go nie wymyślałem.

Problem w tym, że obowiązują nas patenty zgłoszone w innych krajach. Xann to może zainstaluj w kompie lewgo windowsa i zgłoś na próbę ten fakt policji. Przekonamy się czy oprogramowanie można opatentować.

czy ty rozumiesz co sie pisze ??? w Polsce nie można opatentwywac oprogramowania bo mamy takie prawo cytuje:

"....W państwach członkowskich Unii, podobnie jak w większości innych krajów, obowiązuje zasada, że program komputerowy jako taki, czyli niemający cech technicznych, wkładu w rozwój techniki, nie podlega patentowaniu i jest chroniony prawem autorskim. W Polsce nie uznaje się przedmiotu zgłoszenia za wynalazek, jeśli nie ma cech technicznych i nie przyznaje ochrony patentowej. Wykładnia w tej sprawie jest wyraźna. Dlatego też nie ma w Polsce przesłanek dla patentowania wynalazków realizowanych za pomocą komputera....."

Czego nie rozumiesz w słowie "takie mamy prawo ? "

Sorry ale podany przez Ciebie przykład jest bez składu i ładu co ma instalacja kopi windowa do opatentowania ???? :))))))

właśnie,

staram się nie tracić czasu, ale z tym ufaniem komuś to różnie jest, sami dobrze wiecie.

od siebie daję większość realizacji pomysłu, jednak potrzebuję sporo osób od spraw czysto technicznych projektu.

Incognito - to tak, tam o pozycjonowaniu, ale nie Ciii, bo się wyda. Nie mów nikomu...

Przyszłość seo - wszyscy mówią to i ja...

A gdzie ja napisałem " rozumny człowieku", że w Polsce można opatentować oprogramowanie?

Nie no co faktycznie nie pomyślałem ze chodzi Ci o Zimbabwe no bo dlaczego miało by chodzić o Polskę ?

Xann, masz jakiś problem z percepcją? Patent zgłoszony np. w USA obowiązuje w Polsce. Czy to jasne?

bogdansenator proponuje dokładniej poczytać na temat opatentowania oprogramowania zanim coś zaczniesz pisac. Po chłopsku natomiast Ci powiem ze jeżeli ktoś wymyślił GG to ktoś inny może sobie zrobić program podobnie działjący np tlen, albo jeżeli ktoś opatentował wyszukiwarkę internetową np google to znaczy ze nie mozemy zrobic własnej wyszkiwarki to co robią pozostałe ?

Nie bede Cie oświecał poczytaj sam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności