Skocz do zawartości

Wysoka aktywnosc robota

jamesisko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

nie wiem czy tylko u mnie ale bot nazwie:

Mozilla/5.0 (compatible; Yahoo! Slurp; https://help.yahoo.com/help/us/ysearch/slurp)

molestuje moje strony masakrycznie. dziennie na dodajfirme.pl mam srednio od 13 do 15 tys wizyt ;/ tabela w mysqlu gdzie jest to zapisywane rosnie jak na drozdzach. U kogos jeszcze tak ten bot szaleje?

Jest on wazny czy mzona mu ukrocic to co wyrabia?...

heh ustawilem na 5 sek i raczej sobie to ten bot olewa, co 2, co 1 sek mi indeksuje ;/

tzn. by nie bylo watpliwosci - nie chodzi mi o transfer, tylko o to czy serwer wydoli podawanie stron. nie chce by bot zaindeksowal pusta strone albo strone bledu bo serwer nie wydolil - nie znam mozliwosci serwera, wiec wolalbym by to wolniej indeksowalo. Procz botow mam jeszcze ludzi na stronie w liczbie ok 3, 4 tys na dobe wiec.. jak do tego boty dojda rozne to moze sie zdarzyc ze robot dostanie pusta strone?....

Musisz poczekać parę godzin, aż bot znowu łyknie robots.txt. Przecież nie czyta go za każdym razem, ale co jakiś czas.

5 sek. to mało. I tak Ci będzie obciążał serwer. Ja dałem duż więcej i naprawdę działa. Nawet się nie pośpieszy 1 sek. Czeka cierpliwie skubaniec te swoje 5 min. ;)

User-agent: Slurp  

Crawl-delay: 300

Piękne rozwiązanie - zaoszczędziłem sporo na transferze dla tego robota.

Google też na to reaguje?

Edit:

Walidatory się dowalają, ale powinno działać dla G-boota.

Wartość nie może być mniejsza od 10

User-agent: googlebot 

Crawl-delay: 60 

https://www.searchengineworld.com/cgi-bin/r.../robotcheck.cgi

Największą głupotą jest uczenie się tego, co potem trzeba zapomnieć [...]
- Miarą mówcy nie jest ten kto mówi, lecz ten co słucha [...] / Platon (ok. 437 - 347 p.n.e.)

Drogi wszechświecie, przestań no lecieć w kulki!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności