Skocz do zawartości

Dwie domeny, dla dwóch wersji językowych?

arturem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przeszukałem forum, ale pewna kwestia nadal nie jest to dla mnie jasna, więc chciałbym zapytać.

Mam witrynę (promującą lokalne rzemiosło), powiedzmy "kowal-wroclaw.info". Witryna jest w dwóch wersjach językowych:

- polskiej (kilka stron w podkatalogu "/pl") i

- angielskiej (kilka stron w podkatalogu "/en").

Każda strona ma "przełącznik" tj. link do strony w drugiej wersji językowej, a "/" jest przekierowywany do "/pl/index.html".

Pytanie: czy jest sens, wykupić domenę "blacksmith-wroclaw.info" i ustawic przekierowanie na /en/index.html?

Pomoże to coś, czy może zaszkodzi?

Pozdrawiam,

Artur

• 4 tygodnie później...
Witam,

Przeszukałem forum, ale pewna kwestia nadal nie jest to dla mnie jasna, więc chciałbym zapytać.

Mam witrynę (promującą lokalne rzemiosło), powiedzmy "kowal-wroclaw.info". Witryna jest w dwóch wersjach językowych:

- polskiej (kilka stron w podkatalogu "/pl") i

- angielskiej (kilka stron w podkatalogu "/en").

Każda strona ma "przełącznik" tj. link do strony w drugiej wersji językowej, a "/" jest przekierowywany do "/pl/index.html".

Pytanie: czy jest sens, wykupić domenę "blacksmith-wroclaw.info" i ustawic przekierowanie na /en/index.html?

Pomoże to coś, czy może zaszkodzi?

Pozdrawiam,

Artur

Nie jestem specem od SEO, lecz z doświadczenia wybrałbym raczej rozwiązanie z domeną blacksmith-wroclaw.info pod warunkiem, że cała treść na tej domenie jest w j. angielskim. Mija się to z celem jeśli treści wpisów, czy też opisów będzie w j. polskim. To samo dotyczy linków wew i zew.Ważna jest więc budowa serwisu. Inaczej możesz uzyskac taki efekt, że np po wyrażeniu black smith bedziesz w top 3 ale w google.pl natomiast w google.com będziesz poza 100. Oczywiście do domeny w j. ang nie linkujesz z polskimi anchorami.

Licytacje komornicze nieruchomości to szybkie okazje

Tu znajdziecie szybką i dokładną wyszukiwarkę kancelarii komorniczych

Baza wiedzy zawierająca informacje o : komornikach i prawnikach, oraz biegłych, tłumaczach i rzeczoznawcach

Najlepszym rozwiązaniem jeżeli chodzi o pozycjonowanie byłoby rozmieszczenie wersji językowych na osobnych domenach :D

Ale !!!

No właśnie końcówka .info to nie jest wyjście i niewiele zmieni :(

.pl - dla wersji polskiej

.com - dla wersji angielskiej

Tak piszą w mądrych książkach i na logikę to jest słuszne wyjście :D

Pozdrawiam B)

Dzięki za odpowiedzi! Chyba rzeczywiście zrobię dwie domeny.

No właśnie końcówka .info to nie jest wyjście i niewiele zmieni !!!

.pl - dla wersji polskiej

.com - dla wersji angielskiej

A mogę prosić o jakieś źródła? Czytałem, że sufiks domeny nie powinien mieć znaczenia.

(Opierałem się głównie na [1] i [2], jestem dorywczo-początkujący.)

Pozdrawiam

Chodziło mi o wykupienie dwóch domen, każdą na inny język !!!

www.jakaśdomena.pl - na język polski

www.jakaśdomena.com - na język angielski

Niestety ma znaczenie (określa region, położenie) więc domena zakończona .pl ma trochę ciężej, żeby zaistnieć w TOP google.com :D

Pozdrawiam :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności