Skocz do zawartości

Pierwsze zarzuty Komisji Antymonopolowej wobec Google

bogdansenator

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego czasu z różnych źródeł docierają plotki na temat zawartej w czerwcu tego roku umowy reklamowej pomiędzy Google i Yahoo!. Na początku ubiegłego miesiąca sprawą zainteresowały się organy kontrolujące, teraz widać pierwsze efekty ich prac.

za https://dobreprogramy.pl/index.php?dz=15&am...j+wobec+Google+

Bogusław Senator, firma Poczta Kwiatowa INC.

nareszcie.... tylko ciekawe co z tego wyjdzie.

swoją drogą myślałem, że przynajmniej Yahoo.com nie będzie wchodzić w żadne układy z googielkiem, bo jako jedyna wyszukiwarka była poważną alternatywą dla giganta.

no cóż.

Incognito - to tak, tam o pozycjonowaniu, ale nie Ciii, bo się wyda. Nie mów nikomu...

Przyszłość seo - wszyscy mówią to i ja...

A ja sie z Wami nie zgodze, monopol jest zły jeśli monopolista wykorzystuje swoja pozycje do dyktowania cen a G. robi kupę fajnych rzeczy za darmola więc im większą część płatnych usług chapnie tym lepiej (póki będzie utzrymuywał politykę darmowych aplikacji) a co do cen reklam to 1) nam, webmasterom w to graj w koncu w przeważającej większości żyjemy z wyświetlania reklam - niech drożeją, 2) i tak są i będą zdecydowanie tańsze, efektywniejsze niż w innych środkach przekazu. Czy przed erą Googla przysło Ci do głowy, że będzie Cię stać na zareklamowanie czekogolwiek na całym świecie? Założę się, że nawet o tym nie pomyślałeś. A teraz ...

Być może wsadzę kij w mrowisko ale uważam, że nadal "Czapki z głów przed Google". Mimo, że jest gigantem dalej robi darmówę i to całkiem niezła a co do Yahoo, to jego ruch zablokował chrapkę MS'a na Yahoo, a to by dopiero byłoby niefajne, niepradważ?

a G. robi kupę fajnych rzeczy za darmola więc im większą część płatnych usług chapnie tym lepiej
wbrew pozorom te darmowe rzeczy służą do zarabiania pieniędzy.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Wielki Elektronik

wbrew pozorom te darmowe rzeczy służą do zarabiania pieniędzy.

No i bardzo dobrze, niech zarabia, poki robi ok, wazne jest to, że Ty i ja za to nie płacimy a korzystać możemy.

PS. Jest to chyba pierwsza w historii firma, która rozdaje kupę rzeczy za darmo i jeszcze na tym zarabia. To prawie jak Milo (czy to był Milo?) z Paragrafu 22, który kupował jajka po 20 centów, sprzedawał po 15 i zbijał na tym fortunę. To się nazywa geniusz.

wazne jest to, że Ty i ja za to nie płacimy a korzystać możemy
tu się właśnie mylisz. Pieniądze nie biorą się znikąd, ktoś musi je stracić żeby inny mógł je zyskać. To że nie wpłacasz ich bezpośrednio na konto Google nie oznacza że ich na tobie nie zarabiają.

Wielki Elektronik

Ależ Ireczku, złociutki niech zarabiają, jak najwięcej skoro robią mi dobrze. Ktoś musi je stracić ... oczywiście ale jeśli nie chce ich stracić (czyt: wykupić reklam) to nie musi a korzystać może, tak? Czysty altruizm i rozdawnictwo to tylko w Erze ... podobno :D

PS. To, że nie wpłacam pieniędzy na ich konto to właśnie znaczy, że ich na mnie nie zarabiają :). Zarabiają na tych, którzy mnie chcą do sienie przyciągnąć a ja niczym nie skrempowany mogę sobie zdecydować, czy chce się dać wciągnąć, czy nie.

Zarabiają też na informacjach jakie zdobywają dzięki temu że korzystasz z ich "darmowych" rzeczy.

Zarabiają na tych, którzy mnie chcą do sienie przyciągnąć a ja niczym nie skrempowany mogę sobie zdecydować, czy chce się dać wciągnąć, czy nie.
tak Ci się wydaje i niech tak już pozostanie :D

Wielki Elektronik

Nie chodzi o to co teraz jest a co nie jest dobre :D

Google jak do tej pory (mimo, że ma większość wyszukań ogółem) monopolistą nie jest.

To co jest niepokojące to to, że ten status jest osiągalny i najwidoczniej wielce zachęcający :unsure:

Jeżeli już google osiągnie monopol na usługi, które świadczy wtedy będzie niebezpiecznie, bo trzeba będzie tolerować każdą decyzję :(

Już teraz wielu z Nas wyprowadza z równowagi mapka google pojawiająca się pod frazy lokalne i która sprawia, że pozycjonowanie pozycjonowaniem, ale w "TOP" znajdują się te firmy, które sobie "wybrało" google lub te, które się zgłosiły pierwsze.

To że niektóre przydatne usługi są darmowe to nic innego jak zachęta do korzystania z google, czysty chwyt marketingowy :)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności