Skocz do zawartości

Zdjęcia z Istockphoto i ich przekazanie

Krisss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kupiłem trochę zdjęć dla mojego klienta na Istockphoto (na stronę www), z różnych względów umowa została zerwana i dogadaliśmy się, że chociaż zostaną mi zwrócone pieniądze za te zdjęcia. Dziś dostaję telefon, że będzie jakiś problem z wykorzystaniem tych zdjęć skoro to nie ta osoba je kupiła tylko ja. Fakturę z Istockphoto oczywiście przesłałem klientowi, nic więcej nie dostałem (żadnej licencji itp). Orientuje się ktoś jak to wygląda od strony prawnej? Czy ta osoba faktycznie nie może skorzystać już z tych zdjęć?

Dzień bez afery na PiO jest dniem straconym :)

small_logo_footer.jpg

Pkt 4.10

sub-license, re-sell, rent, lend, assign, gift or otherwise transfer or distribute the Content or the rights granted under this Agreement;

Niby zabronione odsprzedawanie, ale z tego co czytam jest tu opisana pomoc w zakupie...

Assign, czyli wydaje się że "przekazywanie" praw też zabronione...

Tani hosting - GlowaNET.pl | Hosting na Litespeed | PHP 5.2 | MySQL 5.1

Pakiety już od 22zł rocznie! Hosting SEO

Czyli tak naprawdę kupując zdjęcia na stronę dla klienta i tak łamiemy warunki umowy, gdyż licencja standardowa tego zabrania. Nie widzę różnicy między taką sytuacją jaką opisałem w pierwszym poście a przekazaniem gotowej strony z tymi zdjęciami

small_logo_footer.jpg

Myślę że co innego jest gdy, wykorzystasz te zdjęcia w jakiejś swojej pracy i później odsprzedaż klientowi swoją prace. Czyli robisz jakiś layout i tam wykorzystujesz zdjęcia to jest wszystko ok, ale jak sprzedajesz same zdjęcia to już raczej nie, możesz zapytać u źródła czyli w istockphoto

Poszperałem w Internecie i chyba znalazłem odpowiedź. Jednak nie do końca jest tak jak napisał Inco. Nie można tych zdjęć odsprzedać klientowi nieważne jak to sobie nazwiesz w umowie. Licencję na wykorzystanie ma kupujący a licencja (standardowa) zabrania odsprzedaży zdjęć. Jest jednak jeden wyjątek od tego. Nie wiem jak to się fachowo nazywa więc opiszę to własnymi słowami. Jeżeli zdjęcie zakupione z licencją standardową zmodyfikujesz odo jakiegoś stopnia kiedy nie można tego bezpośrednio powiązać ze zdjęciem oryginalnym zdobywasz prawa autorskie do wykonanej modyfikacji

small_logo_footer.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności