Skocz do zawartości

Ile warte są linki z podstron?

flojdzik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mogę kupić link na stronie dla mnie tematycznej, wysoko w google na moją frazę. Oferta jest taka, że jak zdecyduję się tylko na link na głównej stronie serwisu, to płacę połowę niż jak łącznie z wszystkimi podstronami. I tutaj moje pytanie: czy warto płacić dwa razy więcej za podstrony? Czy może wystarczy link z głównej strony? Co lepiej dla google? Dodam, że zaindeksowanych podstron nie ma wiele (kilkanaście), ale wszystkie tematyczne.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

flojdzik

IMO bezpieczniej z jednej podstrony niż ze wszystkich na raz. Chodzą głosy, że Google po tym, że są takie same linki na wszystkich podstronach poznaje kupowane linki.

Jeśli zbliża się Twój ślub i wesele to pewnie oglądasz różne suknie ślubne. Ciekawe suknie ślubne znajdziesz pod linkiem. Jak wiadomo suknie ślubne są tylko dla kobiet ;)

4.jpg

IMO bezpieczniej z jednej podstrony niż ze wszystkich na raz. Chodzą głosy, że Google po tym, że są takie same linki na wszystkich podstronach poznaje kupowane linki.

Blogosfera używająca Wordpress'a, linki (blogroll) ma w sidebar'ze, czyli w bocznym pasku, który się pojawia na każdej stronie. Są tam linki do stron, które się poleca zawsze, linki pojawiające się w wpisach, to linki do stron polecanych jedynie w kontekście wpisu, no ale kto tam w dzisiejszych czasach prowadzi bloga, zresztą pewnie oni wszyscy sprzedają linki i Google o tym wie...

Moja rada - Bierz tylko główną stronę jeśli tylko i wyłącznie chodzi ci o fraze, jeśli jednak chcesz też "ugryźć" cząstke PR z każdej podstrony - bierz all.

Różnica jest taka, że przez gugla te nascie linków z tym samym anchorem da im moc tylko minimalnie wyższą niż ten jeden na głównym sajcie, a to za sprawą takiej samej domeny i IP, natomiast będziesz miał znacznie większą szanse na załapanie się do sandboxa z tą frazą, bo domyślam się że masz "troszkę" więcej linków z tym anchorem.

Moja rada - Bierz tylko główną stronę jeśli tylko i wyłącznie chodzi ci o fraze, jeśli jednak chcesz też "ugryźć" cząstke PR z każdej podstrony - bierz all.

Wszystko zależy od tego jak strona linkująca jest linkowana oraz powiązania tematycznego.

Co do PR link powinien iść z głównej/podstrony, która ma najwyższy ten wskaźnik tylko po co ....

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

Co do PR link powinien iść z głównej/podstrony, która ma najwyższy ten wskaźnik tylko po co ....

Google wciąż używa PR do określania mocy linków. Nie po darmo robią update, który obciąża ich serwery nie przynosząc żadnego dochodu. Każdej stronie której uda się załapać na ocenę guglasa jako "sztuczna strona do linkowania", od razu ma PR=N/A lub PR0, za wyjątkiem kiedy była dobrze podlinkowana i miała powiedzmy PR5, wtedy guglas szarpnie ze 2 oczka PR w doł. Zarówno w jednym jak i drugim przypadku wartość linków znacznie spada - proste i logiczne.

Dodam że kilka razy udało mi się już to kiedyś zaobserwować w praktyce.

To się da zaobserwować na preclach. Bana nie dostaną, ale PR w pokrzywy.

Później "niby" PR wraca, ale w wielu przypadkach zauważyłem iż linki z tej strony nie mają już mocy jak wcześniej - i to niezależnie od czasu.

Jeśli nazwa domeny jest "byle jaka" - lepiej spisać ją w takim momencie na straty. Jeśli jest cenna ( cennych nazw nikt nie naraża na taki stan ) można połakomić się o pewien trick.

1. Zmieniasz wszystkie dane odnośnie właściciela, administratora itp domeny.

2. Parkujesz ją na innym hostingu. (inne IP,inne DNS)

3. Czekasz aż znikną ci wszystkie linki, za wyjątkiem tych na które nie masz wpływu.

4. Czekasz na update PR

5. Zmieniasz hosting (jeszcze inne IP, jeszcze inne DNS), dane właściciela domeny.

6. Zapodajesz nowy sajt z tematem innym niż poprzednio i startujesz od nowa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności