Skocz do zawartości

Statystyki, statystyki...jakie wybrać?

Harvi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

wiem , że temat przewijał się już niegdyś na forum, ale ostatnio GA robi prawdziwą furrorę i zastanawiam się które statystyki wybrać.

Znane mi darmowe statystyki (procz serwerowych), :

stat.pl

https://stat.4u.pl

GA

Ze stat.pl korzystam na jednej stronce, wydaję się ok, jednak dzisiejszy dzień spędziłem na przeglądaniu informacji i komentarzy nt tych statystyk. Wiele osób narzeka na niewiarygodne i częste irracjonalne spadki wyświetleń dziennych (jednego dnia 1000uu, drugiego 100,trzeciego znow 1k itp).

Stat4u znowu używałem, całkeim fajnie mi się na nich pracowało (wada była jednak geolokalizacja, teraz troche problem naprawili, chodzi o to,ze ja mieszkajac w woj lubelskim czesto bylem przypisywany do mazowieckiego, nawet pomorskiego !!!) .

Wybrałbym stat4u, jednak martwi mnie ich brak aktualizacji. Nie wiem, może się mylę, sugeruję się newsami na stronie głownej, które pochodzą z 2005 roku.

Posiada ktoś jakieś info, czy nad stat4u ktoś ciągle pracuje, udoskonala?

No i trzecia opcja, statystyki od Google`a. Co mnie najbardziej w nich martwi - to ze google będzie prześwietlało moją stronę. Nie wiem, na ile warto ryzykowac. Powiem z miejsca, że strona na której mam zamiar umeiszczac staty ma w zamiarze przynoszenie zysków, nie jest żadną zapleczówką. Z drugiej strony mimo obaw przed szpiegiem, pojawia się obraz rzetelnych i renomowanych statystyk...

Jeśli moglibyście mi doradzić, co wybrać, byłbym wdzięczny :)

Pozdrawiam.

SeoUslugi.pl - tworzenie tekstów oraz zaplecz. Faktura VAT, kilkuletnie doświadczenie poparte opiniami naszych zadowolonych klientów.

Jeżeli nie masz paraoni dotyczącej "Wielkiego Brata"*

to w tym momencie nic lepszego niż GA nie znajdziesz.

P.S. Sama paranoja nie wystarcza, najgorsza jest w połączeniu z manią wielkości - "wilki brat bedzie korzystał ze startystyk Mojej strony do Walki ze Mną !!!"

Ja oczywiście polecam własny produkty https://www.xannstat.com/demo/admin.php , statystyki miały położony nacisk na dokładność i tu pod tym względem nie mają sobie równych, w drugiej kolejności jest programowanie konwersji na akcje jak i też export fraz do systemu wymiany linków https://e-weblink.com

A najważniejsze jest to ze zebrane dane zostawia się dla siebie !!!

ps. kto o zdrowych zmysłach rozdaje coś za darmo ?

Marketing internetowy dla firm

tak jak napisal mrtn - GA, jedyny ich minus to czestotliwosc odswiezania (raz na dobe)

z polskich, ktore uzywam to stat24 (platna wersja) - takze smialo moge polecic

jak chcesz udokumentowac ruch na stronie to dobor statystyk jest wazny - malo ktory z reklamodawcow da wiary stat4u czy innym tego typu rozwiazaniom

PS

Xann - teraz to juz mamy przekulane - nie tylko SWL'e, ale i w statystykach sie zaczelo :D

No tak ale swoje trzeba chwalic :)

stat4u

Mało dokładne, w moim przypadku ilość unikalnych wizyt = liczbie wyświetleń wg. GA czy Stat.pl. W przypadku popularnego serwisu(mój odwiedza 16k osób dziennie) to długo się czeka na aktualizację. Na plus działa przejrzystość statystyk.

stat.pl

Doklejają idiotyczne popupy do popularnych serwisów(w przypadku darmowych statów). Dużo szczegółowych danych - w miarę dokładne i aktualne. Na minus działa fakt, że staty we flashu(nie każdy go trawi :D ).

GA

Niby dokładne, ale przeglądanie statystyk to po prostu tragedia. Za dużo ajaxa. Chcesz otworzyć szczegółowe raporty w nowym tabie to otwiera się ta sama strona.

Ogólnie skłaniałbym się do komercyjnej wersji stat.pl i GA.

Kredyty mieszkaniowe

Jak dane mają służyć do 'pochwalenia' się to należy wybrać coś markowego, tj. stat.pl albo GA.

Przy czym statystyki te liczą użytkownika (jako cookies), co jest oczywiście lepsze niż po samym IP, nie mniej 'wielcy tego świata' spoglądają na Megapanel, który definiuje użytkownika (real user) jako fizycznego internautę, przynajmniej w założeniu.

Swego czasu, bodaj news na internetstandard.pl, właściciele NK podawali, że mają wq GA ponad 20mln userów, a przecież nie mamy nawet tylu internautów.

Co prawda jakaś tam zwyżka formy mogła być, ale nie 100% i przez miesiące.

https://www.google.com/urchin/index.html

niby części googli, ale na własnym serwerze się instaluje,kiedyś potentat an rynku statystyk w usa,

Ja wiem jedno z adwordsem działa beznadziejnie.

GA zainstalowałem, jak na razie wszystko jest ok, faktycznie wadą jest to, że statsty zliczane są tylko raz na dzień, ale da sie to przetrzymać.

Dzięki za pomoc.

SeoUslugi.pl - tworzenie tekstów oraz zaplecz. Faktura VAT, kilkuletnie doświadczenie poparte opiniami naszych zadowolonych klientów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności