Skocz do zawartości

Wydajność bazy mysql i php

beha

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Glownym powodem spowolnienia jets system 'transakcyjny' o czym juz wspominalem.
A czy transakcyjnosc nie jest opcjonalna w bazach obslugujacych sql? Czy poza tym jest jakas dramatyczna roznica w parsowaniu kodu

use empl            

set filter to supervises > 0

replace all salary with salary * 1.1

oraz

update empl set salary=salary*1.1 where supervises > 0

:?:

Pytam nie z checi klotni, tylko z ciekawosci. Bo dla mnie sql to tylko interface do systemu obslugujacego baze danych i jedyne narzuty (przy zalozeniu transaction = off :) ) to kwestia parsowania polecenia. Nie widze powodu, zeby interface mial narzucac wewnetrzne mechanizmy dzialania bazy. Jesli bardzo sie myle, to prosze o wyjasnienie albo odnosnik do jakichs materialow.

Domniemam, ze jestes mlodym czlowiekiem wychowanym na SQL. Mam na mysli tak mySQL jak i SQL.
Czuje sie mlodo :) I tak, jestem "wychowany" na sql, bo nie mialem potrzeby ani mozliwosci uzywania innych jezykow bazodanowych.

...nie mialem potrzeby ani mozliwosci uzywania innych jezykow bazodanowych.

Problem w tym, ze tak jak Ty nie pracoweales na innych bazach tak ja nie pracowalem szczególowo na SQL. Zlozonosc tego typu baz jest duza a prostota innych (starszych) ogromna i chyba tak naprawde to jest najwiekszy problem jesli chodzi o predkosc.

Swoje 'teorie' opieram glownie na doswiaczeniach praktycznych bo trudno jest zaprojektowac (zbudowac) dwa identyczne projekty baz danych tylko do celow testowych.

Z drugiej strony trudno jest wracac do prehistorii jaką jest standard np. DBASE IV. Zresztą te bazy nie nadają sie do tworzenia systemów rozległych.

Pisze to co wiem, choć oczywiście mogę się mylić (w jednym sie nie mylę! Bazy na ktorych ja tworze sa szybsze od SQL) natomiast nie da sie ich wszedzie zastosowac. Znam kilka dosc powaznych aplikacji ksiegowo - płacowych dzialajacych na SQL i o zmoro jak to wolno dziala. Tylko niech nikt nie pisze ze dlatego bo pod kontrola Windows gdyz moje aplikacje tez biegaja pod Windows. Win to zupelnie inna para kaloszy.

Znam kilka dosc powaznych aplikacji ksiegowo - płacowych dzialajacych na SQL i o zmoro jak to wolno dziala.
A czy to nie jest po prostu kwestia tego, ze uzywajac SQL mozna latwiej zrobic zly projekt bazy? :)

Pewno masz racje, choc nie sadze by powazna firma zrobila az tak zly projek baz. Czy chcialbys przez to powiedziec, ze skoro moje bazy dzialaja kilkakronie szybciej to jestem tak dobry w projektowaniu baz ? :) :) dzieki.. ale az taki napuszony to nie jestem. Na dokaldke jestem pasjonatem - samoukiem wiec odczuwam czasem brak wiedzy teoretycznej.

Pewno jestem 'staroswiecki' ze swoim starym typem baz danych ale do aplikacji dzialajacych w sieci LAN te bazy sa wystarczajace i na dokladke szybkie. Jelsi nie zgadzacie sie z opinia ze SQL jest powolny - to jak wyjasnic moje doswiadczenia !? Tu dopowiem, ze pierwsze bazy danych (i aplikacje) zaczynalem projektowac w koncowkach lat 80-tych a piewsza powazniejsza aplikacje bazodanowa napisalem w 1995 roku - to juz zeszle stulecie.. :)

• 3 tygodnie później...

Erbit: SQL to nie system baz danych. SQL - Structured Query Language - jest językiem relacyjnych baz danych.

troche trzeba iśc do przodu ... to juz nie jest 1995 rok :-)

ogólnie czytałem Twoje wywody na temat tranzakcji itp :-)

poczytaj trochę oj poczytaj ... ok kiedy tranzakcje spowalniaja a moze wylaczyc odrazu sprawdzanie czy user ma dostep? przeciez to ez spowalnia ...

ponadto od kiedy masz tranzakcje w mySQL postgreSQL ma...

ale co ja bede sie wypowiadal ... stoisz na poziomie DB i boisz sie nowosci ? zaraz wejda obiektowe bazy danych ... a Ty w DB ;-) i uczych mlodych takich glopot masakra ...

=================================

zas co do wydajnosci i ograniczeń.

Podstawa jest dobry projekt bazy wraz z prawidłwoym indeksowaniem pól. Do tego oczywiście trzeba prowidłowo skonstruować zapytania do bazy danych.

Pozdrawiam

Obiektowe bazy danych są już od dawna. Jednak ze względu na prostotę w konstrukcji baz relacyjnych, dużą ich popularność, małą ilość programistów obiektowych baz danych, masę narzędzie do relacyjnych, konieczność zmiany podejścia przy zmianie modelu z relacyjnego na obiektowy, niezoptymalizowanie baz obiektowych tak, jak są obecnie relacyjne i inne aspekty obiektowe po prostu są niepopularne narazie. Poza tym w pewnych przypadkach bazy relacyjne są wydajniejsze.

MySQL tez ma od wersji 4.cośtam obsluge transakcji - typ tabeli np. InnoDB

A co do DBase to miałem 2 lata temu zajęcia z profesorem M. (lat około 80) który uwielbiał pisać "pod kropką". Jeśli ktoś wykazywał na egzaminie, że zalety Oracla przewyższają zalety DBase to pisał egzamin po raz kolejny :D

to ze sa obiektowe bazy sa od dawna to wiadomo odnosilem sie do ich dostepnosci

zgadza sie ze tranzakcje sa od wersji 4.* w mySQL (niestety dopiero w tej wersji) jednak przypominam iz wersja mySQL od wersji 4.* jest komercyjna przy projektach gdzie dostęp do kodu nie jest oparty o zasady open source ...

co do profesora no cóż ... życie czego innego uczy ;-)

======================================

w całej mojej wypowiedzi chce wykazać, że Erbit pisze odrobine starsze teorie przeciez tranzakcje wywowywacze i inne narzedzia sa w chwili obecnej bardzo wazna czesci kazdego silnika bazodanowego.

ale mamy omowic wydajnosc mySQL. Przy dobrym projekcie bazy cizko zamulic mySQL KONIEC ;-)

pozdrawiam

Erbit: SQL to nie system baz danych. SQL - Structured Query Language - jest językiem relacyjnych baz danych.  

troche trzeba iśc do przodu ... to juz nie jest 1995 rok :-)

oj... trzeba trzeba.. sie starzeje informatycznie...

...ogólnie czytałem Twoje wywody na temat tranzakcji itp :-)

poczytaj trochę oj poczytaj ... ok kiedy tranzakcje spowalniaja a moze wylaczyc odrazu sprawdzanie czy user ma dostep? przeciez to ez spowalnia ...

ta... coś w tym jest... ale i tak są wolniejsze... :D

Niestety nie potrafię okreslic dokładnie powodów, być może to są błędy programistów (np. brak optymalizacji bazy albo środowisko pracy) ale są wolniejsze i to sporo... ;)

ale co ja bede sie wypowiadal ... stoisz na poziomie DB i boisz sie nowosci ?  

hhmm... coż - forum jest właśnie po to byśmy się mogli wypowiedzieć ja to zrobiłem i cieszę się, że i Ty masz odwagę powiedzieć, że:

zaraz wejda obiektowe bazy danych ... a Ty w DB ;-)  

głupota.... niemniej wszystko zależy od potrzeb... niemniej - przyznaje, że dość dziwnie się czuje gdy w obecnych czasach wspominam o DB IV

i uczych mlodych takich glopot masakra ...  

Młodzi - NIE UCZCIE SIĘ ODE MNIE ! Bo to głupota i masakra.... !

=================================

zas co do wydajnosci i ograniczeń.  

Podstawa jest dobry projekt bazy wraz z prawidłwoym indeksowaniem pól. Do tego oczywiście trzeba prowidłowo skonstruować zapytania do bazy danych.  

Pozdrawiam

Pozwoliłem sobie przytoczyć całość wypowiedzie gdyż itsme nie opisuje wiele na temat baz ale bardzo słusznie zwraca uwagę, że moje DB IV to prehistoria - i niestety przy obecnych zastosowaniach informatycznych nie nadają się do wielu zadań.... choć ja 'staruch' jakoś sobie z nimi radzę i to nawet niżle niemniej - na pewno nie jestem dobrym wzorem informatycznym dla młodych...

Pozdrawiam.

...

======================================

w całej mojej wypowiedzi chce wykazać, że Erbit pisze odrobine starsze teorie  

przyznaje się bez bicia, że to staruszki...

ale mamy omowic wydajnosc mySQL. Przy dobrym projekcie bazy cizko zamulic mySQL KONIEC ;-)

pozdrawiam

muszę uwirzyć, i dobrać się do mySQL, może i tam będę się czuł jak ryba w wodzie... najwyższy na to czas.

• 3 miesiące temu...

Kazda baza ma swoje zastosowania. Rozwoj nastepuje zwykle w kierunku wiekszej funkcjonalnosci. Szybkosc nie jest priorytetem. To powoduje, ze stare bazy, bez "bajerow", sa szybsze w pewnych zastosowaniach. Jednak nie zawsze. Np. bazy relacyjne wymiekaja przy wielokrotnych laczeniach. Znacznie lepiej sprawdzaja sie tu obiektowe. Typ uzywanej bazy trzeba dostosowywac do projektu.

Oficjalna strona serii Football Manager ( FM 2005, FM 2006 ) - CM Revolution

Forza MLKS Woźniki Śląskie!

Ni jestem specjalistą od baz danych, ale brałem udział w dużych projektach i przekłądam to teraz nawet na małe. Przed nowym projektem z nową bazą danych nalezy przeprowadzić testy wydajności. Uwierzcie mi, że na takie testy idą czasami w pokaźne sumy rzedu nawet 5%-10% całego kosztu projektu - bo pozwalają ocenić (w przybliżeniu) przyszłą wydajnoś takiej bazy.

W naszym "światku" - faza testów pozwala ocenić, czy np.: wyrobimy na koncie w hostingu czy musimy rzucac się na dedyka. Zasumulowanie najbardziej obiciążających zapytań i tablic to kwestia jedego dnia a ile odbierze nam potem rozczarowań. Np.: mam wniosek z etstów który na konfiguracji ktra ma na koncie pozwala na stosowanie bez żadnych przeszkód zapytań PEŁNOTEKSTOWYCh na 100 000 rekoródw (to nie jest bardzo dużo) ale praktycznie wiem, że odbędzie się to bez zamuleia bazy nawet przy 50 000 -100 000 odsłon dziennie.

ale zwieszmy skalę o rząd wielkości (1000 000) rekordów i 1000 000 zapytań i niewiele nam pomoże.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności