Skocz do zawartości

sitemap - a nie lepiej mapa w html

Maxximilian

Rekomendowane odpowiedzi

Napisałem sobie swego czasu skrypcik w php do tworzenia mapy dynamicznie z przepisaniem urlu w .htaccess, w tej chwili mam to rozpisane na 9 map - w sumie 90000 url-i. Wydaje mi się, że o wiele lepiej sprawdza się indeksowanie wg. map z linkami w hml (po oczywiście 300). Jest naturlniejsze w tym sensie, że ma się wpływ na jego intensywność przez podlinkowanie i nie mają miejsce takie jazdy, że nagle w ciągu godziny jest 30000 osłon wykonanych przez roboty google. Suma summarum wydaje mi się, że mapa html daje w sumie więcej wizyt botów na dobę i są one bardziej równomiernie rozłozone w czasie nie powodując czasowych przeciążeń serwera. Jednocześnie też site: wyraźnie wzrosło od czasu zoptymalizowania skryptu generującego mapę html - więc wygląda na to, że boty lecąc po sitemap.xml dużo przegapiają (może za dużo url-i na mapę - ale nie daje kominikatów błędów). Chcę usunąć sitempa.xml - chyba jest on bez sensu przy tym rozmiarze witryny - co wy na to.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności