Skocz do zawartości

Portal społecznościowy - jak zbudować, gdzie szukać rozwiązań

execo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zacząłem wdrażać w życie pomysł stworzenia portalu społecznościowego. Trochę poczytałem na temat WEB 2.0 i portali społecznościowych i jedno wiem napewno, że jest to podatny grunt jednak z dużą konkurencją i należy się spieszyć żeby ktoś nas nie przegonił ;)

Postawiłem już wątek w dziale ogłoszenia link

Interesuje mnie jednak parę dodatkowych rzeczy, m.in :

- wasza opinia na temat takich portali,

- gotowe projekty które można znaleźć lub zakupić w sieci

- serwery jakie są potrzebne (NK ma już podobno 500)

- wszystkie ważne elementy tworzenia serwisu na które powinno zwrócić się uwagę

Pozdrawiam

Darek

W czasach kryzysu polecić mogę : mocne i tanie niszczarki,oraz poleasingowe kserokopiarki :)

- pomysł jest (tak apropos nie wiecie czy można w jakiś sposób zabezpieczyć projekt - prawa autorskie itp. ?)

- skrypt - zauważyłem, że niekoniecznie musi być autorski. Sporo firm na internecie oferuje gotowe skrypty z możliwością własnych poprawek czy zmian

- spec od zabezpieczeń - niewątpliwie tak (każdy portal społecznościowy operuje przecież danymi osobowymi, aczkolwiek afery z NK tylko dały im trochę bezpłatnej reklamy :D )

Podsumowywując:

Poszukuję skryptów i ludzi którzy mogą pomóc w tworzeniu takiego portalu a zwracam się tutaj o pomoc do wszystkich którzy coś wiedzą na ten temat i mogą się tą wiedzą podzielić

W czasach kryzysu polecić mogę : mocne i tanie niszczarki,oraz poleasingowe kserokopiarki :)

Jeżeli chcesz takie coś tworzyć to najlepiej jak będzie to początek na licencji GNU (General Public License), a dodatki płatne i z zabezpieczonym kodem.

Jak skrypt będzie popularny zrób płatną rozszerzoną wersję.

Witryna Biznesu - najlepsza promocja biznesu w sieci.

Pandha - phpbb jest chyba najlepiej znany i bezpłatny. Jeżeli możesz zaproponować jakieś wydajne i bezpłatne skrypty bez ograniczonej ilości licencji to jestem bardzo zainteresowany

Dominik23 - nie poszukuję bezpłatnego skryptu, choć po tym co zobaczyłem w odnośniku z twojej wiadomości nie wiem czy się nad takim nie zastanowić. Jeśli dobrze wyczytałem możliwość dożywotniego korzystanie z Dolphina to tylko 100$ bez konieczności umieszczania linka twórcy.W polsce wystawiają podobne skrypty za 2 - 4 tys zł. :D

Byl chyba taki podobny temat najwazniejsze to kasa bo tylko dzieki niej znajdziesz programistow, administratorow, marketingowcow na odpowiednim poziomie zeby to odniosko jakis sukces. Niestety sam pomysl to w 99% za malo bo pewnie wiekszosc z tego forum ma pomysl na super hiper web 3.0 sajt i nie zdradzi go nikomu ale zapewne tez nigdy go nie zrealizuje lub nie osiagnie sukcesu bo brak mu odpowiedniej kasy. A phpBB w ogloszeniu wyglada smiesznie moim zdaniem :-) To tak jak by szukac inzyniera do budowy nowego supersamochodu i w wymaganiach podac wymagana znajomosc fiata 126p :D

Pozdrawiam, breja

wl4u3.gif

PhpBB :) wiesz, powiedzmy bezpłatnie nic lepszego chyba fakt nie ma, może smf. Płatny skrypt to wydatek jakichś 150$, jeśli zastanawiasz się czy wydać te 150$ to daj sobie spokój :)

Gotowe projekty... Drakonek coś takiego ma https://xol-live.pl, skrypt tani nie był (w porównaniu z forum :D ), jest dobry IMO jak na coś co nie jest pisane na zamówienie. Z resztą skrypty pisane na zamówienie a tylko konfigurowane to zupełnie co innego.

Serwery... na początek dopóki masz mniej niż 200k użytkowników, jeden wystarczy. Wiem z doświadczenia, pisałem skrypt jednego dużego portalu społecznościowego. Znaczy nie wiem czy 200k zarejestrowanych to dużo. Jeśli nie napiszesz / nie kupisz skalowalnego skryptu to on się później nie będzie dał skalować jak sama nazwa wskazuje :) Postawisz jeden serwer i choćbyś potem dokupił następne 50 serwerów to niewiele pomoże.

Jeśli dobrze wyczytałem możliwość dożywotniego korzystanie z Dolphina to tylko 100$ bez konieczności umieszczania linka twórcy.W polsce wystawiają podobne skrypty za 2 - 4 tys zł.

Wiesz jeśli masz kasę rzędu 2-4k to bierz dolphina a jak będziesz miał szczęście to ktoś ci za 4k zrobi do tego dobrą grafikę i porządnie podepnie. Co prawda to nie jest rozwiązanie najlepsze ani nawet optymalne ale jeśli ktoś ci proponuje napisanie portalu społecznościowego o możliwościach choćby 10% tego co ma Dolphin za taką kasę to możesz mi wierzyć lub nie (albo przekonać się na własnej skórze) że NIC z tego nie będzie, bo za takie pieniądze to można firmie wizytówkę zrobić (i to niezbyt rozbudowaną) a nie profesjonalnie napisać skrypt portalu społecznościowego.

Więc moja rada odnośnie robienia portalu społecznościowego: nie zlecać skryptu pokemonowi który go będzie pisał po szkole ;) Widzę, że poczytałeś o web2.0, sam raczej nic nie zrobisz. Więc możesz jedynie poszukać zespołu ludzi, wyłożyć kasę i mieć nadzieję, że wypali.

Jeszcze polecam google tech talks, te o optymalizacji i skalowalności.

pomysł jest (tak apropos nie wiecie czy można w jakiś sposób zabezpieczyć projekt - prawa autorskie itp. ?)

Co byś chciał zabezpieczyć w projekcie który chcesz robić na BB i Dolphinie? Bo mi na myśl przychodzi jedynie szablon i logo ;)

Witam

1.Dlatego phpBB gdyż nie potrzebuję jednej a przynajmniej 100 licencji. Rozglądam się za innymi płatnymi i jestem w stanie dać dużo więcej niż 150$ jeżeli nie będę ograniczony ilością licencji, a sam skrypt będzie szybki, wydajny i zoptymalizowany.

2.Co do reklamy myślę że można się postarać i zrobić ją dużo mniejszymi nakładami niż uważacie (przykład - NK).

3.Co do skryptu jeżeli ma być autorski to wiem że nie będzie tani, i faktycznie bardzo ważna sprawa aby był skalowalny (wydaje mi sie, że dolphin oferuje takie możliwości).

Może zrobić tak jak proponował Dominik23 czyli założyć portal na Dolphinie a zapłacić jedynie za grafę i dodatki, których kod się zabezpieczy. Portal wtedy już by działał i zarabiał na nową odsłonę ("nie od razu Kraków zbudowano" :) )

Wiem również, że sam pomysł to niewiele - aczkolwiek dobry pomysł, który zacznie się wdrażać w życie a nie trzymać dla siebie ma szanse w 90 % wypalić. Miałem już wiele pomysłów, jeszcze z 6 - 8 lat temu i teraz jestem strasznie zły na siebie, że nie szukałem wtedy ludzi i rozwiązań bo w chwili obecnej to nie ja na nich zarabiam kokosy a inni którzy się odważyli.

Jestem niestety w tej ciężkiej sytuacji, że trudno mi znaleźć "zapaleńców" , którzy potrafiliby się poświęcić dla tego projektu w rozsądnych kwotach. Na mistrzów sztuki mnie nie stać a z "pokemonami" nie zrobię projektu przez najbliższe 10 lat :blink:

Pomyśl jak z tego kasę wyciągniesz. Jeżeli myślisz o jakiejś niszówce to znajdą się reklamodawcy, ale jeżeli bedzie to portal spolecznosciowy "dla wszystkich" to mozesz miec problem z jego spieniezeniem. Chyba, ze bedzie baaardzo popularny.

edit: pisząć "nisza" mam na myśli zarówno temat jak i rynek. Bo są nisze tematyczne, gdzie nie ma rynku i tez d*a blada.

Pomyśl jak z tego kasę wyciągniesz. Jeżeli myślisz o jakiejś niszówce to znajdą się reklamodawcy, ale jeżeli bedzie to portal spolecznosciowy "dla wszystkich" to mozesz miec problem z jego spieniezeniem. Chyba, ze bedzie baaardzo popularny.

edit: pisząć "nisza" mam na myśli zarówno temat jak i rynek. Bo są nisze tematyczne, gdzie nie ma rynku i tez d*a blada.

Pomysłów na wyciągnięcie z tego kasy mam przynajmniej 10 (przynajmniej połowa jest sprawdzona przez innych i działająca) więc nawet gyby wypaliły z tego 2 to i tak zarobi . Mi wystarczy, żeby na początek zarobił na siebie i na swój rozwój. Pełną funkcjonalność przewiduję dopiero za min rok (chyba, że znajdę ludzi, którzy pomogą mi to zrobić szybciej). :blink:

Przed NK było parę portali tego typu które nie mogły przyciągnąć użytkowników. Ale jeśli masz pomysł to próbuj. To dużo lepsze niż kolejny idiotyczny startup nieudolnie kopiujący google.

VB - napisz do supportu może sprzedadzą site license (licencję nie na pojedyncze forum ale na adres URL). Bonex (dolphin) ma własne forum ale jest tak kiepskie i źle napisane, że już lepiej użyć phpbb.

Co do samej aplikacji to nie wydaje mi się, żeby była jakoś szczególnie zoptymalizowana. Wystarczy zobaczyć jak to działa po stronie klienta (YSlow), tzn. jest mnóstwo plików js i praktycznie nie ma optymalizacji. Może od strony serwera wygląda to lepiej. Chociaż to chyba dobre rozwiązanie na początek bo prawdopodobnie te niedoróbki nie są tak poważne, żeby ich nie można było poprawić.

Właśnie przeglądałem stronki oparte o SMF-a. Powiem szczerze - porażka ;) Kupa śmieci i spamu. Czy da się zabezpieczyć przed czymś takim ?? Czy trzeba na bieżąco moderować ? (jeśli tak to również porażka :P )

Przeglądałem właśnie podobny temat do mojego na innym forum. Powiem szczerze, że zaczynam się troszeczkę obawiać realizacji mojego projektu. W dalszym ciągu proszę o jakieś konkretne wskazówki jak zbudować i jak zarządzać. Pomysł na moderację forum już mam .

Oczywiście powstają mi dodatkowe schody do przejścia a nie chcę zaśmiecać tego postu więc otwieram następny - jak stworzyć duży portal, jak sfinansować jego powstanie, gdzie szukać ludzi ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności