Skocz do zawartości

Jak stworzyć duży portal, jak sfinansować jego powstanie i gdzie szukać ludzi ?

execo

Rekomendowane odpowiedzi

Schemat o jakim myślałem:

1. Szukam ludzi chętnych, którzy będą zainteresowani projektem i będą w stanie się mu poświęcić tak jak pisze radek.

2. Robimy biznes plan a raczej modyfikujemy mój ("co dwie głowy to nie jedna") a następnie szukamy sponsorów

3. Zyski dzielimy wg ustalonych na początku reguł.

Pytanie już takie bodajże padło. Jakie byłoby Twoje zadanie, oprócz zrobienia biznes-planu, którego jeszcze nie ma? Sorry, ale projekt ryzykowny, nie lepiej postawić sklep internetowy? Wiem, że to nie te same kokosy, ale 5-20tys/miesięcznie wyciągniesz inwestując w reklamę 1000zł/mies i czytając to forum.

Portal społecznościowy to ciągła praca (dzień i noc). Jeśli się sam nie zaangażujesz może dojść do sytuacji, że zostaniesz kiedyś z ręką w nocniku. Jak zaczniesz się reklamować i zarabiać większą kasę, do tyłka zacznie się dobierać Państwo i poszukiwacze luk w systemie...

W podziale zysków nie widzę sponsorów? Musisz założyć spółkę z o.o. i zgromadzić własny kapitał (minimalny jest 50.000zł), więc żeby wzbudzić zainteresowanie sponsorów musisz najpierw wykazać, że projekt zarabia i ma potencjał...

Pomysł ze sklepem to nie chyba to o co chodzi w naszym wątku a zarobki od 5 do 20 tys - no nie wiem mi się jak narazie nie udaje. Owszem znam ludzi którzy nieźle na tym wychodzą jadąc na min. marżach. Jednak tych co dobrze zarabiają jest niewiele a konkurencja robi się ogromna i nawet czytając to forum ciężko się jest przedrzeć :).

Wracając do tematu wszyscy sugerujecie, żeby zrobić coś małego taniego i bez rozmachu. Mogę się jedynie przyłożyć do "taniego" jednak niezabardzo to współgra z moimi założeniami.

Nie ukrywam, że zastanawiałem się nad Dolphinem i napisaniu do niego odpowiednich dodatków - być może to jest rozwiązanie najbardziej optymalne. Jednak tak czy siak będę później potrzebował ludzi, więc czy nie lepiej i łatwiej zacząć ze zgraną ekipą ?

Co do mojej roli w projekcie:

1. Posiadam schemat blokowy projektu i wiem jak go realizować, żeby przyniósł zyski

2. Projekt wymaga sprawnego menageringu (opiera się również na współpracy z innymi ludźmi i firmami) i ja taki mogę zapewnić.

Jeżeli uważacie że stworzenie samego skryptu to 100 % powodzenia to napewno daleko nie zajdziecie. Oczywiście bez skryptu mój pomysł jest również niewiele wart :puknijsie:. Tak więc trzeba poprostu połączyć siły lub zainwestować sporą kasę.

Wydaje mi się również, że portal oparty na "maniactwie" twórcy (-ców) ma większe szanse w odniesieniu sukcesu.

W czasach kryzysu polecić mogę : mocne i tanie niszczarki,oraz poleasingowe kserokopiarki :)

Jeżeli uważacie że stworzenie samego skryptu to 100 % powodzenia to napewno daleko nie zajdziecie.

Heh, skrypt to co najwyżej 5% biznes planu. Nic dodać nic ująć. Widzę, że i tak będziesz próbował, więc nie pozostaje mi nic innego jak życzyć powodzenia.

PS. Podziel się z nami wiadomościami jak projekt ruszy

ale nadal nie wiadomo jakie chcesz osiagnąć zyski i w jakim czasie przy nakładzie przedstawionych przez Ciebie inwestycji.

Incognito - to tak, tam o pozycjonowaniu, ale nie Ciii, bo się wyda. Nie mów nikomu...

Przyszłość seo - wszyscy mówią to i ja...

No więc tak.

Wziąłem się za tworzenie biznes planu i nie wykluczam próby starania się o dofinansowanie .

Potrzebuję jednak jasno określić zyski z projektu,

Zwracam się więc z kolejną prośbą :

Jakie polecacie reklamy do umieszczania na portalu, na jakich można najlepiej zarobić i ile ? (dostawałem oferty ze średnich stron na baner reklamowy od 1000 zł do 10000 miesięcznie), chciałbym w swoim portalu zastosować podział bardziej tematyczny więc reklamy powinny mieć dużo większe znaczenie dla użytkowników i większą wartość dla reklamodawcy.

A i bardzo ważne, nie chcę zaśmiecać portalu reklamami więc musiały by być w rozsadnej ilości i delikatne (tak żeby użytkownicy to znieśli :) )

W czasach kryzysu polecić mogę : mocne i tanie niszczarki,oraz poleasingowe kserokopiarki :)

agencja reklamowa, albo "ktoś od reklam" w serwisie kto się na tym zna i zrobi tak że będzie dla Ciebie najlepiej;)

Incognito - to tak, tam o pozycjonowaniu, ale nie Ciii, bo się wyda. Nie mów nikomu...

Przyszłość seo - wszyscy mówią to i ja...

agencja reklamowa, albo "ktoś od reklam" w serwisie kto się na tym zna i zrobi tak że będzie dla Ciebie najlepiej;)

Witaj :)

Agencja reklamowa jak najbardziej ale w fazie realizacji projektu. Narazie potrzebuję szacunkowo określić zyski z ewentualnych reklam.

Tak więc jeśli macie styczność z reklamowaniem się na portalach o dużej popularności to proszę o info jak kształtują się ceny reklam (ilość dziennych wizyt na portalu, rodzaj reklamy - np. baner 100x100 i cena) - oczywiście szacunkowo.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności