Skocz do zawartości

Google Sitemap Generator

pneuma

Rekomendowane odpowiedzi

Sofcik jest :)

Jeżeli by kogoś interesował sofcik w php, generujący odpowiednią mapę - przerobiłem (duże słowo jak na wprowadzone zmiany) pewien skrypt tak, by generował całą mapę strony (statyczne i dynamiczne) - zapraszam TU

Przepraszam za brak dokumentacji (nie planowałem rozpowszechniania) generalnie zasada jest prosta - skrypt po załadowaniu do jakiegokolwiek katalogu po uruchomieniu pyta o url strony, której mapa ma byc stworzona i nazwę pliku do którego ma zapisywac dane.

Mapa tworzona jest w katalogu, w którym uruchamiany jest skrypt, więc jeżeli macie zamiar uruchomić skrypt w miejscu docelowym (katalog główny) lepiej zmieńcie nazwę index.php na inną :) )

Skrypt zapisuje do pliku w formacie xml (nie dopisałem gzipa więc należy przestrzegać 10mb lub poczekać na wersję z gzipem - pewnie jutro, zaraz ide spać).

Skrypt jest robotem PHPCrawler z dopisanymi linijakmi o zapisie - więc reszta dokumentacji na stronach związanych z PHPCrawler.

Pozdr.

Walkoś

Obecnie mapa jest standarodowo pakowana do gzipa.

• Odpowiedzi 112
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Sofcik jest

Własnie testuje - ciekawe cacko :)

W chwili obecnej Sitemap dla katalogu 54 MB

Największą głupotą jest uczenie się tego, co potem trzeba zapomnieć [...]
- Miarą mówcy nie jest ten kto mówi, lecz ten co słucha [...] / Platon (ok. 437 - 347 p.n.e.)

Drogi wszechświecie, przestań no lecieć w kulki!

Sofcik jest :(

Jeżeli by kogoś interesował sofcik w php, generujący odpowiednią mapę - przerobiłem (duże słowo jak na wprowadzone zmiany) pewien skrypt tak, by generował całą mapę strony (statyczne i dynamiczne) - zapraszam TU

Przepraszam za brak dokumentacji (nie planowałem rozpowszechniania) generalnie zasada jest prosta - skrypt po załadowaniu do jakiegokolwiek katalogu po uruchomieniu pyta o url strony, której mapa ma byc stworzona i nazwę pliku do którego ma zapisywac dane.

Mapa tworzona jest w katalogu, w którym uruchamiany jest skrypt, więc jeżeli macie zamiar uruchomić skrypt w miejscu docelowym (katalog główny) lepiej zmieńcie nazwę index.php na inną ;) )

Skrypt zapisuje do pliku w formacie xml (nie dopisałem gzipa więc należy przestrzegać 10mb lub poczekać na wersję z gzipem - pewnie jutro, zaraz ide spać).

Skrypt jest robotem PHPCrawler z dopisanymi linijakmi o zapisie - więc reszta dokumentacji na stronach związanych z PHPCrawler.

Pozdr.

Walkoś

Dziwne... Dla https://www.prokocim.org wygenerowało mapkę ale już dla https://komorka.prokocim.org nie... I w sumie sporo błędów w error logu wywala ten skrypt...

ale.. kurde po co gzipem to robic? by jakiegos uploada robic?.. wprawdzie nie cyztalem dokladnie ale nic takiego nie widzialem tak na szybko. google chce tylko linka do pliku .xml .. heh lece czytac

Po to gzipem że te mapy to są ogromne... Mam u siebie hosting jakiegoś katolickiego czegość w czystym htmlu kilkanaście podstron i jakas galeria... Sitemap nie gzipowany 25 Mb. Gzipowany 360 kb. Jest różnica spora szczególnie, że z tego co zauważyłem to google ten plik codziennie pobiera.

tak ale czy google .gz akceptuje? bo w przykladzie jest napisane by podac urla do .xml ... chyba zeby napisac plik .xml mod_rewritem ustawic by to kierowalo na .php, ktore bedzie rozpakowywalo tego .gz i podawalo G juz rozpakowany, ale to znow serwera moze dobic... aha.. juz widze.. ale to kurde.. to co ten podany tutaj kod php to on robi chyba cos troche innego niz by chciala googlarka.

------------------------- POPRAWKA -----------------

jednak chyba jest ok... doczytalem :(

czekam na reakcje googlarki ;)

poprosiłbym o łopatologiczne wytłumaczenie krok po kroku co z tym zrobić... w bardziej przyjaznym języku... polski lub rosyjski :(

Jeszcze chwiel zaczekaj a pojawi sie dokladna instrukcja obslugi w jezyku ojczystym. Łopatologia nie do konca jest znanym terminem dla wszyskich.

sofcik-upload itp ...

chwile, tzn. ile? bo po angielsku ciezko mi to idzie

Jeżeli nie wiesz czemu mój post jest taki, a nie inny to zajrzyj tutaj

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności