Skocz do zawartości

Jakich meta-tagów używać?

mackingus

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kolejne pytanie. (1) Konkretnie chodzi mi o to jakie meta-tagi są przydatne? W Internecie można znaleźć sporo przenajróżniejszych, ale które są potrzebne dla Google, a które tylko zajmują miejsce w kodzie strony?

Tutaj podam kilka, które znalazłem:

<META name="description" content="opis www">

<META name="keywords" content="słowa kluczowe">

Te dwa wiadomo, że potrzebne, ale dalej:

<META http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250" > -(2) i przy okazji, jakiego tu kodowania używać? Windows daje radę, czy lepiej dać ISO?

<META name="date" content="2003-01-25" >

<META http-equiv="pragma" content="no-cache" >

<META name="distribution" content="global" >

<META name="classification" content="" >

<META name="rating" content="general" >

<META name="page-topic" content="" > -(3) dodawać jako dodatek do <title> ?

<META name="Author" content="">

<META name="Reply-to" content="">

<META name="Robots" content="index,follow" >

<META name="revisit-after" content="15 Days" >

(4) No i czy te dwa ostatnie działają i jakie parametry najlepiej w nie wstawić?

"Gdy myślisz, że możesz lub gdy myślisz, że nie możesz - w obu przypadkach masz rację." - Henry Ford

Hosting z SSL, SSH, bez ograniczeń transferu lub mały pakiet 3 miesiące gratis

Najlepsze kodowanie to utf-8

Tagi: Title i description lub tylko title, ewentualnie w niektórych przypadkach

<meta name="robots" content="noodp"/>

jeśli nie chcesz, żeby tytuł/opis był pobierany z dmoza.

najlepiej mieć też strone w XHTML 1.0 Strict lub XHTML 1.1.

Wiktor [goryl] Pacocha.pl

<META http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250" > - ja używam utf-8 lub iso-8859-2

<META http-equiv="pragma" content="no-cache" > - w zależności od potrzeb, jeśli nie chcesz, aby przeglądarki przechowywały w pamięci podręcznej Twojej strony.

Resztę (poza description i title) możesz sobie darować.

"bytka abo ne bytka to je zapytka" - W. Shakespeare ;)

Niekończąca się impreza ;) ... wątroba zaleczona :D

Osobiście używam dwóch pierwszych oraz kodowania (utf-8, imo najbezpiecznej i przyszłościowo). Informacje dla robotów daje w robots.txt wiec nie widzę sensu ich dublowania.

Jak ktoś robi strony zawodowo to moze "author" mu sie przydac. A nuż ktoś zajrzy w kod, żeby sprawdzić kto zrobił tak fajną stronę.

Cała reszta to wydumki. No chyba, ze ktos faktycznie chce zablokowac google cache albo wayback machine.

ale ludzie się uwzięli na ten tag revisit-after, to jest archologia taka jak książka telefoniczna z ilościami obrotów korbką.

title, description- zmieniają się na każdej stronie

"Content-Type" content="text/html; charset

z sentymentu keywords :)

jak już się pytasz to nie zapomnij deklaracji DOCTYPE

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

Właśnie DOCTYPE... Jaka byłaby najlepsza do strony pisanej w zwykłym starym HTML, z dodatkiem jednej funkcji PHP (include)?

"Gdy myślisz, że możesz lub gdy myślisz, że nie możesz - w obu przypadkach masz rację." - Henry Ford

Hosting z SSL, SSH, bez ograniczeń transferu lub mały pakiet 3 miesiące gratis

• 1 rok później...

Odświeżę, żeby nie tworzyć niepotrzebnie nowych wątków.

1. Czy meta tag DESCRIPTION powinien być inny na każdej podstronie, czy może być taki sam w całym serwisie? Ma to jakieś znaczenie dla Googla?

2. Czy tytuł danej podstrony w <title> w sekcji header powinien zgadzać się z tytułem zawartym w tagu <h1> na tejże podstronie? Albo czy powinien przynajmniej być do niego podobny i zawierać te same słowa kluczowe, np. tytuł podstrony z <h1> to "Sklepy internetowe", a tytuł w <title> to "Sklepy internetowe: projektowanie,tworzenie,pierdzenie - jakas-firma.com.pl"? Czy jest to zupełnie obojętne Googlowi?

I jeszcze przy okazji:

3. Wiadomo, że nagłówki H1, H2, H3 itd odzwierciedlają hierarchię tekstów na stronie. Czy jeśli w kodzie strony najpierw występują u mnie np. H3, a dopiero potem H2, to robi to jakąś szkodę stronie? Czy ta kolejność ma znaczenie?

4. Czy na każdej podstronie powinien być tag H1 określający tytuł podstrony? Bo akurat na mojej stronie głównej ni jak nie pasuje mi H1. Strona ma kilka głównych działów, linki do nich są zrobione jako H2. Podstrony tych działów mają już tytuły podane w H1. Ale akurat jakiś zbiorczy tytuł co by go można umieścić w H1 na stronie głównej ciężko mi znaleźć. Stąd moje pytanie: czy to jakiś błąd (według wyszukiwarek), że nie mam na stronie tagu H1?

5. Czy Google sprawdza wielkość czcionki użytej w tagach nagłówków H1, H2, itd...? Np. jeśli w H3 dam czcionkę większą niż w H1, to czy to zostanie uznane za jakąś próbę kantowania? Czy Gogole w ogóle zwraca uwagę na font-size w nagłówkach? Czy cokolwiek o tym wiadomo?

Content is a king, backlinks is a queen. Pozycjonowanie stron, tworzenie stron.

Mogę Ci powiedzieć tylko tyle, że Title i H1 to chyba dwie najważniejsze rzeczy jeśli chodzi o optymalizację strony, więc jak tylko możesz to zadbaj żeby występowały na podstronach i ładuj tam słowa kluczowe.

Co do reszty pytań, do ktoś mądrzejszy ode mnie pewnie Ci pomoże :jezyk1:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności