Skocz do zawartości

zamiana ogonków na ich bezogonkowe odpowiedniki

coval

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

zwraca sie do Was z prosba o pomoc. Zorbilem sobie rss scrapera i wszystko jest fajnie oprocz tego, ze chce miec mozliwosc zamiany ogonków na litery bez ogonków, tzn:

$ogonki = "Bieliźniany człowiek modli się do ławki";

$bez_ogonkow = "Belizniany czlowiek modli sie do lawki";

Chodzi mi o kod, który:

1) wykrylby kodowanie w $ogonki

2) wyplenil ogonki z $ogonki

Probowalem ze str_replace() ale niestety mi nie wychodzilo...

Będę wdzięczny za każdą pomoc, choćby nakierowanie.

Pozdrawiam

Poszukaj w moich postach , podawałem z kilka razy przykładowy kod. Kod obsługiwał kodowanie ISO, latin2 i windows.

Ważne jest abyś podał kod PL znaków szesnastkowo , bo jak wpiszesz PL znaki do kodu to musisz być swiadomy w jakim kodowaniu wpisujesz i w jakim kodowaniu masz PL znaki. Wiec pewnie dlatego Ci nie działało.

Zachęcam do przemyśleń, to wszystko jest banalnie proste.

Ważne jest abyś podał kod PL znaków szesnastkowo , bo jak wpiszesz PL znaki do kodu to musisz być swiadomy w jakim kodowaniu wpisujesz i w jakim kodowaniu masz PL znaki. Wiec pewnie dlatego Ci nie działało.

Dokładnie o tym pomyślałem piszac swój kod. Nie wiedziałem tylko jak sobie z tym poradzić. Przeglądne Twoje posty i odezwe się później z ewentualnymi pytaniami !!!

Pozdrawiam

edit: znalazłem ten temat. Wielki dzięki! Później będę testował.

https://www.forum.optymalizacja.com/lofiver...php/t41153.html

ps. Widzę, że sporo osób ma ten sam problem.

function bezogonki($string='') {
$ogonki=chr(234).chr(243).chr(185).chr(156).chr(179).chr(191).chr(159).chr(230).chr(241).chr(202).chr(211).chr(165).chr(140).chr(163).chr(175).chr(143).chr(198).chr(209).chr(177).chr(182).chr(188).chr(161).chr(166).chr(172);
$bezogonki='eoaslzzcnEOASLZZCNaszASZ';
return strtr($string, $ogonki, $bezogonki);
}

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności